Cu toate ca painea alba este mai aspectoasa, mai pufoasa si mai atragatoare, aceasta nu este neaparat si mai sanatoasa decat cea neagra, recomandata si de nutritionisti.
Se stie ca o paine mai inchisa la culoare este mai hranitoare decat una mai alba. Prin operatia de macinare si cernere a graului, cea mai mare parte a vitaminelor si proteinelor se elimina (prin inlaturarea invelisului extern al bobului de grau). Graul macinat retine doar o parte din compusii nutrienti ai bobului, direct proportionala cu gradul de extractie al fainii. Astfel, cu cat faina este mai alba, cu atat painea obtinuta din aceasta este mai saraca in elemente nutritive.
100 g paine alba contine aproximativ 235 calorii si 1, 5% fibre in timp ce aceeasi cantitate de paine neagra (obtinuta din faina de grau din care s-a inlaturat o aparte din tarate) are 218 calorii si contine 3, 5% fibre. Mai buna decat painea neagra este cea integrala (graham) care are aproximativ 215 calorii /100g, contine 5, 8% fibre si pastreaza toti nutrientii din bobul de grau (vitamine, minerale, gluten, fibre vegetale).In painea alba, predominante sunt glucidele si proteinele, in detrimentul fibrelor, iar din cauza continutului mare de amidon, consumul acesteia duce la ingrasare.
Pentru un regim alimentar cat mai sanatos, specialistii recomanda consumul de paine neagra, cu un efect benefic in echilibrarea metabolismului, prin stimularea tranzitului intestinal, fiind sursa naturala de vitamine, minerale si fibre alimentare.
Avantajele consumului de paine neagra:
- continut crescut de fibre alimentare, vitamine (B1, B2, B6, E) si minerale (magneziu, fosfor, calciu si potasiu);
- este recomandata pentru orice regim alimentar echilibrat si in tratamentul obezitatii;
- este mai saraca in calorii (aproximativ 218 calorii la 100 g);
- datorita continutului crescut de fibre ajuta la detoxifierea organismului, previne cancerul tubului digestiv, combate constipatia, colita, balonarea si ajuta la tratarea bolilor de piele;
- prin continutul crescut de minerale si vitamine, are efecte pozitive in afectiuni cardiovasculare (ateroscleroza, cardiopatii ischemice);
- rol preventiv si de ameliorare in cazul diabetului zaharat.
Atentie insa la ingredientele aflate in compozitia painii negre, a carei culoare trebuie sa fie data de faina folosita (boabe de secara macinate, faina de secara si de grau) si nu de aditivi.
http://ligiapop.com/2010/04/10/paine-mai-sanatoasa-facuta-la-cuptor/
http://www.clicksanatate.ro/......entru-tine
http://www.supereva.ro/info.asp?id=1000
Uite aici continutul de calorii al unor fructe:
http://www.terapii-naturiste.com/plante/fructe/fructe_calorii.htm
http://www.gustos.ro/......-lume.html
Cea mai sanatoasa paine este painea neagra si aceea cu seminte si se gaseste la orice cofetarie si la kaufland iar sanatoase sunt toate fructele fiecare fruct are vitaminele specifice sper ca te-am ajutat FUNDA?
Paine cu putine calorii este cea pentru diabetici, de la Bongrana Dobrogea dar e destul de scumpa cam 6-7 lei o paine. Toata painea ingrasa la fel de mult, ma refer la cele obisnuite doar ca specialitatile (graham, secara, integrala, intermediara) sunt mai sanatoase