Se incalzeste putin laptele, se adauga 3-4 linguri de cheag si se asteapta ca laptele sa se coaguleze.
Se asteapta cam o ora si jumatate.Cand laptele s-a coagulat se taie cu o lingura de lemn in mai multe bucati si apoi se incalzeste foarte putin vasul (la foc mic, in acelasi timp incercand sa se adune incet casul.Casul obtinut se pune intr-o strecuratoare, si se lasa sa se scurga foarte bine. Apoi casul se tine la dospit cam 2 zile, pana face niste gaurele.
Se fierbe apoi apa intr-un vas, casul se taie felii si se scufunda in apa fiarta, pana se inmoaie ca o guma.
Se aseaza apoi intr-o forma speciala, se modeleaza cu o lingura si se lasa in forma pana se raceste.
Se pune apoi in sare, se lasa cam o zi.Saramura se face destul de tare, se lasa pe o parte jumatae de zi si apoi se intoarce. Dupa ce este scos din saramura casul se lasa la scurs.
Cand este foarte bine scurs (se tine cam 3-4 zile intr-o camera racoroasa, atarnat) cascavalul se afuma in afumatori speciale.Pentru afumat am vazut ca se folosesc la foc lemne si conuri de brad.
Este o reteta din zona Vrancei (Soveja), cascavalul este foarte gustos si sanatos si poate fi pastrat destul de mult timp.Succes!
Bună!
Vezi diverse reţete la linkul :
http://www.culinar.ro/......9/8/26036/
http://irinaririna.blogspot.ro/2012/01/cascaval-de-casa.html
http://vasi-gioni.blogspot.ro/2012/01/cum-se-face-cascavalul-de-casa.html
http://www.bucataras.ro/retete/cascaval-de-casa-43096.html
http://www.culinar.ro/......l-de-casa/
http://www.bucatareli.com/2010/11/un-cascaval-ca-la-ciobani-acasa.html
http://www.culinar.ro/......9/8/21630/
http://aphextwinz.wordpress.com/2011/03/23/cascaval-de-casa/
Toate cele bune.
Buna!
Uite aici,
http://vasi-gioni.blogspot.ro/2012/01/cum-se-face-cascavalul-de-casa.html
Te pup!
Buna...Eu asta o sa o fac:)
http://bucatarealalaplesneala.blogspot.ro/2013/04/cascaval-de-casa.html
afta
Georgy78 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
Andreishmek întreabă: