Otetul balsamic se foloseste la salate de legume, dar si la o bautura din capsuni mixate si acceto balsamico.
"I se spune "balsamic" pentru ca are consistenta si aroma rasinei din care sunt facute butoaiele in care este tinut. Otetul balsamic traditional si original se face doar in regiunile italienesti Modena si Reggio, din mustul strugurilor din sortimentul Trebbiano. Se pot folosi si alte tipuri de struguri - Lambrusco, Ancellotta, Sauvignon si Sgavetta. Mustul, in care nu se mai adauga nimic altceva, este fiert in vase puse direct pe flacara. Concentratul care rezulta este considerat a fi de-acum un sirop de fructe. Acum i se pot adauga substantele care ajuta sucul sa se transforme in otet balsamic. Apoi, se pune la maturat in butoaie facute din diverse tipuri de lemn. Unii dintre producatori adauga in otet zahar brun sau caramel pentru a scapa de gustul amar.
SECRETE. In Modena, fiecare dintre producatorii de otet balsamic are propriul secret, de cele mai multe ori acesta tinand de tipul de lemn pe care il foloseste pentru fabricarea butoaielor. Acest tip de otet nu poate fi vandut decat dupa ce implineste varsta de 6 ani. Calitatea medie este atinsa atunci cand otetul ajunge la 10 ani vechime, iar dupa 25 de ani se poate spune ca otetul balsamic este considerat a ajunge aproape de perfectiune. Pretul se raporteaza la calitate, astfel incat o sticla cu otet balsamic de cea mai buna calitate poate ajunge si la 500 de dolari. Daca doriti sa faceti o afacere buna, trebuie sa cumparati un produs de calitate medie, ajuns la o maturitate de peste 7-8 ani. In Romania, o sticla cu otet balsamic costa in medie 20 de lei noi.
ISTORIE. Prima mentiune istorica despre otetul balsamic este facuta in anul 1046, cand Regelui Enrico III i s-a oferit in dar o sticla cu acest ingredient-minune. In Evul Mediu era folosit mai ales ca dezinfectant."
Otetul balsamic are gust de zahar ars si este foarte dens (in compozitie are otet normal, vin, sirop de glucoza si conservanti), eu il pun la salate si decoraea platourilor mai sofisticate. si cum aafirmat un anonim ca este greu de gasit eu il cumpar din Careffour.
Otetul obisnuit se poate obtine din acid acetic cu o anumita concentratie(6%), din vin, din cidru de fructe(mere in special).
Otetul balsamic are in compozitia sa si anumite condimente si uleiuri volatile care se foloseste la salate de legume sau ca frectii pentru raceala sau dureri.
Un otet balsamic poti face cu petale de trandafiri pentru dulceata.Este un remediu folosit de pe timpul bunicilor nostri.
Otetul obisnuit este de obicei facut din mere. otetul balsamic provine din modena(italia) si este un otet aromat si inchis la culoare, excelent in alimentatie in special la salate
Http://www.sfin.ro/.......html...ai aici cateva informatii despre otetul balsamic! e ceva scump si greu de obtinut