| geo40087 a întrebat:

Care este retete pentru zacusca de peste?

2 răspunsuri:
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

1 ) Zacusca de peste :


Timp de preparare 1 h

Ingrediente
1 kg de peste (crap, hering, stavrid, macrou), 400 gr. ceapa, 300 gr. morcovi, 500 gr. castraveti
murati, 2 linguri pasta de tomate, 100 gr. masline, 120 ml ulei, 75 ml vin alb sec, o legatura
patrunjel, 1-2 foi dafin, sare piper, cimbru.

Mod de preparare
Pestele se curata, se inlatura capul, se spala si se taie in bucati mici. Legumele se curata de
coaja(inclusiv castravetii), se spala. Ceapa se taie marunt, castravetii si morcovii se dau pe
razatoarea cu ochiuri mari, iar maslinele se oparesc. Ceapa, morcovii si castravetii se inabusa
in 5 linguri de ulei si putina apa timp de 20-30 de min. Se adauga 1 l de apa, maslinele,
piperul, sarea, cimbrul, foile de dafin si pasta de tomate cind legumele sunt fierte, continuind
fierberea 5 min., apoi se asaza intr-o tava.
Se serveste calda sau rece.


2 ) Zacusca de peste

INGREDIENTE:
1 kg carne de peste, 1, 5 kg ardei capia sau gogosari, 1/2 kg ceapa, 1/2 kg morcov, 200 ml bulion, 300 ml ulei + 100 ml apa, 100 ml vin alb sec, sare, piper, 1 lingurita boia dulce, 1-2 foi de dafin, cimbru.

Operatii pregatitoare:
Pentru zacusca poate fi folosita orice fel de carne de peste: crap, cod, sardine, macrou, salau, somn, pangasius, etc.
Carnea se separa de oase si se trece prin masina de tocat.
Ardeii sau gogosarii se coc pe gratar, se curata de coaja si seminte, se lasa sa se scurga, apoi se trec prin masina de tocat.
Se taie ceapa fin, iar morcovul se rade mic.
Se dilueaza bulionul cu vin.
PREPARARE:
Se inabusa ceapa si morcovul in ulei si apa. Cand apa se evapora, iar ceapa devine sticolasa, se adauga carnea de peste si ardeii. Se toarna vinul amestecat cu bulion, se pune un praf de sare si se lasa sa fiarba la foc foarte mic, timp de 25-30 minute. Se adauga boia dulce, piper, foile de dafin, cimbru, sare dupa gust si se amesteca bine. De acum, vasul va merge la cuptor, unde va mai bolborosi inca o ora, pana cand zacusca scade bine, iar uleiul se ridica la suprafata.
Zacusca de peste se pune fierbinte in borcanele sterilizate inainte. Se infileteaza capacele, iar borcanele se mai tin in cuptor (pe gratarul aragazului cu o tava cu apa dedesubt), timp de inca 25-30 minute, pentru a fi siguri ca tine peste iarna. Zacusca se lasa sa se raceasca in cuptor, apoi se depoziteaza in camara.
SURSA : http://truedelights.ro/2012/08/27/zacusca-de-peste/


3 ) Zacusca de Peste

Ingrediente
-1 kg ceapa
-1 kg morcovi
-5 kg gogosari
-2, 5 kg peste
-750 ml ulei
-1 l suc de rosii (sau un borcan pasta de rosii care va fi diluata)
-sare neiodata
-piper
-foi de dafin


Preparare:

1. Coci gogosarii. Pe masura ce se coc ii pui intr-un vas, ii sarezi si ii acoperi cu un capac; in felul acesta se vor curata foarte usor.

2. In paralel, pui pestele la fiert in apa cu putina sare; si cand este gata, il strecori, il lasi sa se raceasca, dupa care il dezosezi si il dai prin masina de tocat.

3. Cureti ceapa, morcovul si le dai prin masina de tocat, sau robot, sau mai stiu eu ce alta inventie menita sa-ti usureze munca

4. Dai si gogosarii copti prin masina de tocat.

Intr-o cratita de cca 10 l pui uleiul sa se incinga. Pui ceapa. Cand devine translucida, pui morcovul, lasi impreuna cateva minute, pui gogosarii, pestele si sucul de omogenizand. Adaugi sare-nu prea multa de la inceput, tinand cont ca gogosarii au mai primit o portie inainte de a fi curatati, piperul si foil de dafin si pui cratita in cuptorul aragazului, pe trrosii, etapta 6-asta insemnand 180gr C, pna cand scade zeama si uleiul se ridica la suprafata.

Umpli borcanele, le infiletezi, capsezi sau legi cu celofan dublu si pui la sterilizat intr-un vas incapator, pentru cca 1 si 1/2 ora.

Timp Preparare: > 3 h
Complexitate: avansata

SURSA : http://www.reteteculinare.ro/......este-1982/

| Brâncuşi a răspuns:

Ce mai reţetă, sună destul de interesant!

Întrebări similare