| Kidd_6010 a întrebat:

Care imi da si mie o reteta pentru peltea de gutuie are funda!

Răspuns Câştigător
| Aleccsandra a răspuns:

Ingrediente

1 kg gutui (sau cel mai bime cojile si miezul ramase dupa prepararea dulcetii de gutui)
1 kg zahar
1 l zeama in care au fiert gutuile
vanilie


Mod de preparare

Gutuile se lasa sa se ingalbeneasca bine, dupa ce s-au cules, apoi se sterg de praful de pe ele, se spala si se taie in felii impreuna cu coaja si samburii;

Se fierb intr-o oala smaltuita, cu apa rece (care sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm) si se lasa pana cand se moaie bine, fara sa se amestece, ca sa nu se tulbure zeama;

Dupa aceea, se pun intr-o strecuratoare pe care s-a asezat un servet dublu din tifon, cu un strat subtire de vata deasupra. Lichidul rezultat se cantareste, proportia fiind la 1 l lichid se pune 1 kg zahar;

Sucul si zaharul se amesteca in cratita de dulceata si se lasa sa fiarba pina cand se leaga ca pentru serbet;

Aceasta peltea se poate servi cu lingurita intr-un pahar cu apa ca si serbetul (fara sa cada de pe lingurita);

Se poate lega mai putin, numai ca pentru dulceata (se incearca si aceasta ridicind lingura vertical si lasind ultima picatura sa cad pe marginea unei farfurii, ca o margea fara sa alunece, sau se ridica lingura, pe latul ei si vor cadea deodata 3 picaturi de sirop bine legat, una langa alta);

Aceasta peltea de gutui se va inchega numai ca o piftie moale, si se va folosi pentru tarte, budinci, gris si orez cu lapte etc.;

Dupa ce este gata, jeleul se pune fierbinte in borcanele asezate pe o placa din metal sau pe doua cutite cu miner din metal, se lasa sa se raceasca, apoi, borcanele se leaga. Se va gelifica in borcan, mai mult sau mai putin, dupa cat a fost de legat.

Ingrediente:
-1 kg zahar
-1 kg gutui
-5-6 mere(rosii, acrisoare)
-3 l apa
Preparare:

Se aleg gutui mai mici, galbene, care se sterg de puf cu o carpa uscata, se spala si se lasa la scurs, apoi se taie felii impreuna cu merele spalate, fara a indeparta coaja sau semintele si casuta lor.

Se pun intr-un vas cu 3 l de apa, la FOC MIC ca sa fiarba incet, sa nu se tulbure zeama, pana cand scade mai mult de jumatate, in asa fel incat sa ramana 1 l de lichid.

Cand fructele sunt bine fierte si apa scazuta se rastoarna intr-o sita in care este pus un tifon dublu si se lasa sa se scurga incet pentru ca lichidul rezultat sa fie limpede.

Se lasa cca. 1 ora sa se limpezeasca.

Se iau 4 pahare din aceasta zeama (eu folosesc cani de ceai), se toarna peste zaharul pus intr-un vas si se pune la FOC MIC, amestecand continu, pana se dizolva zaharul complet, dupa care se da la FOC IUTE, sa fiarba, indepartandu-se spuma ce se formeaza.

Dupa 15-20 min. se ia vasul de pe foc si se face proba (eu pun un strat subtire de sirop pe o farfurioara si dupa ce s-a racit cu o lingurita o impart in doua, formand un santulet. Daca cele doua parti nu se mai unesc intre ele, pelteaua este gata)
Proba se face de mai multe ori, dar de fiecare data cu vasul luat de pe foc, ca intre timp sa nu se continue fierberea. Daca pelteaua nu este gata se repune vasul pe foc.

Cand este gata, se toarna fierbinte in borcane spalate, sterilizate, uscate si se pun la dunst uscat(intre paturi)pana a doua zi. Pelteaua trebuie sa se intareasca deasupra ca o pojghita si nu trebuie sa curga daca intorci borcanul cu gura in jos. O peltea buna se poata taie cu cutitul.

Se leaga(capseaza)si se dau la camara.

Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa

Ingrediente:
1 kg gutui
1 kg zahar
1 litru zeama in care au fiert gutuile si merele
1 kg mere cu coaja rosie
2-3 cm baton vanilie (sau 3 plicuri zahar vanilat)
100 ml zeama lamaie
Preparare:

Pelteaua se poate face din gutui intregi sau numai din cojile curatate si cotoarele ramase de la alte preparate (dulceata etc. ). Am folosit cotoarele si cojile de la gutuile curatate pentru dulceata si cateva gutui intregi (sa cantareasca impreuna 1 kg) si 1 kg mere cu coaja rosie.

Gutuile intregi le-am spalat si le-am taiat felii, la fel am procedat si cu merele fara sa indepartez cotorul. Intr-o oala am asezat gutuile si resturile de la acestea impreuna cu merele si am adaugat apa rece care trebuie sa depaseasca nivelul lor cu 3-4 cm. Le punem la fiert pana cand se inmoaie bine fara sa amestecam sa nu se tulbure zeama.

Cand sunt fierte, pe o strecuratoare, punem un tifon in strat dublu si strecuram zeama.

Lichidul ce ramane se cantareste. La fiecare litru de lichid se adauga 1 kg zahar. Lichidul, zaharul bucatica de baton de vanilie si zeama de lamaie se amesteca si se pune la fiert pana se leaga ca pentru serbet (se pun in putina apa rece 2-3 picaturi de sirop si daca prinzandu-le intre doua degete se aduna ca o bomboana moale inseamna ca siropul s-a legat ).

Putem sa lasam ca siropul sa se lege mai putin ca pentru dulceata de gutui (se ridica lingura si pe latul ei vor aparea doua sau trei picaturi de sirop, una langa alta, care vor cadea deodata, atunci siropul este mai putin legat ca pentru dulceata). In acest caz, pelteaua se va inchega ca o piftie mai moale.

Dupa ce este gata legat, pelteaua, jeleul, se pune fierbinte in borcane, se lasa sa raceasca, apoi se pun capacele la borcane, sau se leaga cu celofan. Se va gelifica in borcan. Se poate servi ca si serbetul sau se poate folosi pentru tarte, budinci, orez cu lapte, gris cu lapte etc.

P.S. Daca nu aveti baton de vanilie puteti adauga zahar vanilat dar numai inainte cu 1-2 minute de a lua de pe foc pelteaua.

Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
Funditssa?/

2 răspunsuri:
caramela
| caramela a răspuns:

Buna Kiddhappy
Iata de ce aveti nevoie pentru a prepara pelteaua de gutui:

- 1 kg gutui (pot sa fie numai cojile si mijocul acestora sau daca vreti puteti sa puneti gutuile intregi)
- 1 kg zahar
- vanilie

Iata si modul de preparare al peltelei de gutui:

- Gutuile se curata foarte bine de puful de pe ele, se spala si se taie in felii impreuna cu coaja si samburii.

- Se fierb intr-o oala in care se adauga apa rece (se adauga apa atat cat fructele sa fie acoperite bine, adica cu 2-3 degete peste).

- Se lasa la fiert pana se inmoaie bine, fara a se amesteca, caci altfel se va tulbura zeama si pelteaua nu va iesi limpede.

- Dupa ce gutuile s-au inmuiat prin fierbere, se pun intr-o strecuratoare foarte fina (daca nu aveti puteti pune peste strecuratoarea obisnuita un strad dublu de tifon). Se pastreaza din lichidul rezultat 1 l.

- Se pune intr-o cratita litrul de suc rezultat mai sus peste care se adauga kilogramul de zahar si se pune pe foc amestecand bine pana la dizolvarea zaharului, apoi se lasa sa fiarba pana cand se leaga ca un jeleu.

- Pelteaua este gata cand este bine inchegat sucul, adica cand devine ca un fel de piftie moale.
- Se pune jeleul rezultat fierbinte in borcane (atentie, asezati sub borcane un cutit de metal cu lama lata sau o placa de metal, pentru ca borcanele sa nu se sparga).

- Se lasa la racit borcanele astfel umplute si apoi se pot acoperi cu capace ermetice sau cu celeofan.
Ca un mic sfat, daca doriti ca pelteaua sa aiba o culoare frumoasa roz se poate pune la 1 kg gutui, 1 kg mere rosii ionatane. Acestea se curata si se adauga la fel ca gutuile si se fierb impreuna.

| zdrangoi a răspuns:

Http://www.codrosu.ro/......elicioasa/
dar ce e asa greu sa cauti pe net : "reteta peltea de gutui"?
si gasesti o multime.