Cel de bivolita este cel mai gras. Eu nu am baut niciodata, din pacate, nu am gasit in comert...
Laptele de bivolită - este de culoare albă, fară nuantă gălbuie, cu gust dulceag, placut. Se caracterizează printr-un conţinut foarte ridicat de grăsime, de peste 8% si substantă uscată totală peste 18%. Datorită acestui fapt laptele de bivolită este preferat la obţinerea brânzeturilor cu pastă moale, a produselor lactate fermentate si a ingheţatei.Laptele de bivoliţă poate fi folosit in amestec cu laptele de vacă la fabricarea diferitelor produse lactate.
Laptele de capră - prezintă un conţinut ridicat de lactalbumina si lactoglobulina si o dispersie avansată a globulelor de grăsime, ceea ce-i sporeşte mult digestibilitatea.Laptele de capră se consumă, in cea mai mare parte, ca atare, si numai rareori se prelucrează in amestec cu laptele de vacă sau de oaie.
Laptele de bivolita, este mai gros si mai gras.Cand mergi la piata si gusti din laptele de vaca nici nu se compara cu cel de bivolita care este mult mai gras si se simte imediat calitatea.deci cel de bivolita este mai gras.Densitatea─ constituie indicele cel mai variabil al laptelui. Este conditionata de raportul care exista intre concentratia laptelui si substantele solide, negrase si grasime. Variaza in raport invers cu continutul de grasime si in raport direct cu continutul de proteine, lactoze si saruri. Limitele normale de variatie ale densitatii laptelui sunt cuprinse intre 1, 027 si 1, 033 cu o valoare medie 1, 029.vascozitatea─ este mai mare decat cea a apei, aceasta scazand la incalzirea laptelui sau prin adaugare de apa. Vascozitatea laptelui normal este de 1, 74─ 2, 4, iar caldura specifica este de 0, 092─ 0, 93cal/gr.
Laptele de bivolita este cel mai gras, dar cel de capra este cel mai sanatos.
Este foarte clar ca laptele de bivolita este mai gras cel de capra are doar aproximativ 3. 4% grasime, si in anumite regiuni se vindea si cu 0. 50 RON (5. 000 lei vechi).
Astfel, valorile reprezentative ale componentelor principale din laptele de bivoliţă sunt: (în g/100 g lapte)
- substanţă uscată totală - 17, 4 - 18. 58
- grăsimi - 7, 4 - 8. 9
- proteine - 4, 1 - 5. 04
- cazeină - 3, 4
- albumine - 0, 6
- lactoză - 4. 65 - 4, 8
- subst. minerale - 0, 7 - 0. 8
- calciu - 185 mg/100 g lapte
- fosfor - 137 mg/100 g lapte
Aceste valori pot varia in functie de cum este hranita si ingrijita bivolita! Sunt doar valori aproximative, care in anumite regiuni pot fi depasite. Pe lângă asta, laptele de bivoliţă are o compoziţie chimică foarte valoroasă in procentaj: 82-83% substanţă uscată, 7-9% grăsime, 4-5% proteine, 4-5% lactoză, 0, 7% săruri minerale.
Alte valori nutritive ale laptelui de bivolita: lipide 8 g/ 100 ml, glucide 5. 20g/100 ml, calorii 116 g/100 ml. Sodiu 52 mg/100 ml colesterol 19 mg/100 ml; fibre + zaharuri 0 g/100 ml.
Sa trecem la laptele de capra:
150ml de lapte de capra contin:
170 calorii
330mg calciu
270mg fosfor
0. 34mg vitamina B2
500mg potasiu
9gr proteine
110mg aminoacid Tryptophan