Nu stiu :">. Dar in loc uite ce am gasit;;) : http://2008.informatia.ro/....../index.php
Top 10 legume:
1.Rosiile- contine complexul de vitamine, de la A la K.
2.Broccoli-antioxidanti,contine mari cantitati de beta-caroten si si vitamina C.
3.Varza de Bruxelles -acid folic, bogata in vitamina C si K, potasiul si acizii omega 3.
4.Morcovii -Esentiali pentru sanatatea ochilor, a pielii si a parului, morcovul este bogat si in antioxidanti, cum ar fi vitamina A. Vitamina C, prezenta si ea, protejeaza sistemul cardiovascular.
5.Dovleceii -contin vitamina C, beta-caroten.
6.Cartofi dulci-Bogati in vitamina A si C, cartofii dulci sunt o sursa bogata de fibra si fier.
7.Vinetele-bogate in antioxidanti+fibre si potasiu.
8.Ardeii grasi-bogati in acid folic(indiferent de culoare)
9. Spanacul-contine toate vitaminele si nutrientii de care organismul are nevoie.
10. Ceapa-Aceasta leguma, dispretuita de unii pentru mirosul caracteristic, este mana cereasca pentru cei care sufera sau sunt supusi riscului de a se imbolnavi de osteoporoza. Anumite substante aflate in ceapa fac ca pierderea de calciu sa fie mai lenta, spun cercetatorii. Ceapa este excelenta in lupta cu bolile inimii si cu diabetul, fiind, de asemenea, bogata in vitamina C.
Sursa:Google
Sper ca ti'am putut fi de folos!
Castravetele - 15 kcal/ 100 gCastravetele contine potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, si provitamina A. Ajuta la o buna circulatie sangvina, curata organismul si reduce tensiunea, fiind si un aliat valoros impotriva imbatranirii celulelor. Este o leguma usoara, hipocalorica si nu adauga niciun gram de grasime pe talie.
Rosia - 20 kcal/100 gRosiile sunt, in primul rand, bogate in vitaminele B6 si C - o rosie de marime potrivita contine o treime din cantitatea de vitamina C recomandata zilnic. De asemenea, licopenul (pigmentul natural care da culoarea rosie) este un antioxidant puternic, important in prevenirea cancerului si a bolilor de inima.
Ceapa20 kcal/ 100 g (ceapa verde)
38 kcal/ 100 g (ceapa uscata)
Ceapa contine 89% apa si numeroase minerale si vitamine (C, E, B6, potasiu, fosfor, calciu). Este slaba din punct de vedere caloric si ajuta la arderea caloriilor. Persoanele care mananca regulat ceapa sunt mai putin expuse la boli cardiace, raceli si reumatism.
Ridichile20 kcal (ridiche rosie)
50 kcal/100 g (ridiche neagra)
Folosite ca hrana si tratament inca de pe vremea faraonilor, ridichile sunt bogate in minerale, acid folic si vitamina C. Sunt ideale in curele de slabire, deoarece au efect depurativ si creeaza senzatia de satietate. Sucul de ridichi este un remediu excelent pentru pietrele la rinichi si bila.
Varza - 25 kcal/ 100 gVarza este o leguma foarte putin calorica, dar foarte bogata in vitamina E (2-7 mg la 100 g) si fibre. Consumul regulat al acestei legume are efect benefic in preventia cancerului de colon, al celui de stomac, plamani, esofag si rect. Este preferabil sa mananci varza in stare cruda, pentru a-si pastra proprietatile intacte.
Morcovul - 40 kcal/ 100 gMorcovul este unul dintre alimentele cele mai bogate in vitamina A si betacaroten. Este un tonic excelent, remineralizant si antianemic. De asemenea, sporeste numarul de globule rosii si hemoglobina, intarind imunitatea naturala a organismului.
Usturoiul - 37 kcal/ 100 gUsturoiul contine vitaminele B1 si C, fiind una dintre cele mai eficente metode de profilaxie si de tratare a arteriosclerozei. Este si vermifug, fortifiant, laxativ, diuretic, antiseptic, dar si bactericid, expectorant si tonic muscular. De asemenea, scade tensiunea arteriala.
Cartoful - 80 kcal/ 100 grChiar daca e voluminos, cartoful are 80% apa - un pic mai putin decat laptele, si abunda in carbohidrati, fibre, vitamine si multe minerale. Indiferent ce ai auzit, cartoful nu ingrasa! Un cartof de dimensiuni medii cantareste in jur de 150 de grame si furnizeaza organismului doar 80-100 kcal, cat un pahar de suc de portocale
Acum cateva zile am vazut pe discovery ca ardeiul iute are cea mai mare cantitate de vitamine si minerale raportata la gramaj
Patrunjelul contine cea mai mare cantitate de vitamina c.pe locul doi ar fi ardelul gras
Patrunjelul contine cea mai mare cantitate d vit. c.pe locul doi ar fi ardelul gras.
In general legumele colorate sunt cele care au cea mai mare cantitate de vitamine si cea mai diversa. Cine nu a auzit de morcov, de castravete, de rosie...Fiecare in diverse concentratii. Depinde de tipul constitutional al fiecaruia si de carente(lipsuri). Mananca tot ce e proaspat si o sa ai un aport bun de vitamine, mai ales in aceasta perioada.
Bai desteptilor ardeiul contine de 4 ori mai multe vitamine decat portocala.