Care sunt cele mai bune deserturi pe baza de ciocolata?

Care sunt cele mai bune deserturi pe baza de ciocolata?
Istoria ciocolatei incepe cu doua mii de ani in urma, cand cultura arborelui de cacao era practicata in America de Sud. Maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata.
 
Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. Aduse in Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atentie, deoarece nimeni nu stia la ce folosesc.
Desi in trecut ciocolata nu era foarte apreciata, pentru ca nu se stia cum se prepara boabele de cacao, incetul cu incetul ciocolata a devenit o adevarata delicatesa. In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produs dulce din lume.
 
In cele ce urmeaza veti afla trucuri de preparare a ciocolatei si cateva retete delicioase cu ciocolata, atat de post cat si “de dulce”.

Cum topim ciocolata?
 
Ciocolata poate fi topita atat la cuptorul cu microunde cat si la bain-marie. Sunt cateva chestiuni fundamentale de care trebuie sa tineti cont atunci cand topiti ciocolata:
  • Ciocolata trebuie taiata in bucati egale, astfel incat sa se topeasca uniform;
  • Evitati contactul cu apa, asigurati-va ca recipientele si ustensilele care intra in contact cu ciocolata sunt uscate;
  • Topiti ciocolata la foc mic, ca sa nu se creeze cocoloase;
  • Amestecati frecvent cu o spatula din plastic ciocolata care incepe sa se topeasca.
 
Delicatesa cu ciocolata
Iata o bunatate de desert cu ciocolata, usor de preparat si foarte gustos:
 
 
Cheesecake cu ciocolata
 
Ingrediente
24 de biscuiti cu cacao, zdrobiti
¼ ceasca de unt sau margarina, topita
200 de grame de crema de branza (Philadelphia sau altceva, pot fi si combinate)
1 ceasca de zahar
2 linguri de faina
1 plic de zahar vanilat
200 de grame de ciocolata de menaj, topita
4 oua
½ ceasca de afine (optional)
 
Preparare
Preincalziti cuptorul la 170 de grade C.
Amestecati firimiturile de biscuiti cu untul; puneti pe fundul unei tavi de 22 x 12 cm si apasati, tava trebuie sa aiba hartie de copt. Lasati la cuptor pentru 10 minute.
Amestecati cu mixerul crema de branza cu zaharul, faina si zaharul vanilat, pana ce se omogenizeaza. Adaugati ciocolata topita si amestecati bine. Puneti ouale, unul cate unul, si amestecati cu mixerul la viteza mica pana ce se omogenizeaza. Turnati peste crusta din biscuiti.
Lasati la cuptor pentru 45 de minute pana cand centrul prajiturii este aproape gata. Lasati sa se raceasca si puneti la frigider pentru 4 ore. Folositi folia sau hartia de copt pentru a scoate prajitura din cuptor. Puneti pe deasupra afinele.

 
 
Delicii de ciocolata chiar si de post
Chiar daca este post, tot va puteti delecta cu niste preparate care contin ciocolata. Iata cateva idei:

Prajitura cu ciocolata
 
Ingrediente
1 ½ ceasca de faina
1 ceasca de zahar alb
¼ ceasca de cacao
1 lingurita de bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1/3 ceasca de ulei vegetal
1 plic de zahar vanilat
1 lingurita de otet
1 ceasca de apa
 
Preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C, ungeti o tava pentru cuptor (22 x 12 cm). Compozitia poate fi pusa si in forme pentru briose.
Amestecati faina, zaharul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu si sarea. Adaugati uleiul, zaharul vanilat, otetul si apa. Apoi omogenizati pana devine o crema.
Puneti in tava si lasati la cuptor (la 175 de grade C) pentru 45 de minute. Dupa ce se coace, scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca.

 
Ciocolata calda
 
Ingrediente
2 ½ cesti de lapte de soia
3 linguri de zahar alb
3 linguri de cacao
½ lingurita de sare
½ lingurita de zahar vanilat
scortisoara macinata, dupa gust
boia de ardei iute, dupa gust
 
Preparare
Puneti laptele de soia, zaharul, pudra de cacao, sarea, zaharul vanilat, scortisoara si boia de ardei iute intr-un ibric si fierbeti la foc mediu. Luati de pe foc si bateti cu telul pana ce face spuma. Se serveste imediat.


Trufe de ciocolata

Ingrediente
¾ ceasca de alune cajou (sau alt fel de alune, fara coaja)
¾ ceasca de apa rece
450 de grame de ciocolata neagra
pudra de cacao
(pentru aprox. 50 de trufe)
 
Preparare
Puneti alunele cajou si apa rece intr-un blender, la viteza mare, pentru 1-2 minute. Luati resturile de alune de pe marginile blenderului, puneti-le in blender si amestecati pana ce devine cremoasa compozitia. Intre timp, topiti ciocolata la bain-marie.
Lasati ciocolata sa se raceasca pana ajunge la o temperatura confortabila pentru manevrat si incorporati crema de alune cajou (aveti grija sa nu amestecati prea repede ca sa nu creati bule de aer).
Lasati crema obtinuta la frigider pentru 2 ore. Formati bile din crema scoasa de la grigider, dati prin pudra de cacao si depozitati in frigider.
 
Pofta buna!
3 răspunsuri:
| Tourniquet a răspuns:

Trufele! love struck le-a facut mama! tocmai le-a terminat, dupa aceasta reteta s-a luat!

Este D. e. l. l. i. c. o. u. s!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pot sa adaug si eu ceva? Cicolata trebuie sa sa topeasca numai la bain-marie, cand e vorba de foc si bineinteles sa avem grija la aburii de apa pentru ca se poate cristaliza, si se poate arde foarte repede, are un punct de fuziune destul de mic si se pot forma cocoloase datorita cristalizarii. Iar cand o bagam in microunde trebuie sa o lasam doar cateva secunde si o scoatem, mestecam si iar o bagam in cuptor, pana se topeste.Nu este necesar sa o lasam pana devine lichida pentru ca se poate topi de la caldura reziduala care este absorbita de celelalte bucatele topite, temperatura din microunde nu este uniforma si se poate arde intr. un punct anume.
La prajitura de post(Brownie)nu este necesar bicarbonatul sau praful de copt, este o prajitura care trebuie sa iasa umeda pe dinauntru si aparent "crunch" pe deasupra, nu are de ce sa urce pentru ca este o prajitura foarte densa.
La preparatele cu ciocolata este indicat un praf de sare pentru ca potenteaza gustul de cacao(apropos de ciocolata calda).
Trufele nu se tin niciodata in frigider dupa preparare, umezeala din frigider favorizeaza cristalizarea si pe deasupra se formeaza bobite de apa care dau un aspect urat trufelor.

| YoAnNa a răspuns:

Foarte interesante retetele! Multumim! :*