In timpul postului ne intrebam adesea ce deserturi sa preparam. Fructele si ciocolata neagra nu sunt intotdeauna suficiente pentru apetitul nostru. De aceea va propunem sapte retete usor de preparat, sanatoase si delicioase, cate un desert pentru fiecare zi a saptamanii.
Incepem cu o reteta de negresa de post, continuam cu briose cu mere, budinca cu banane si ciocolata, mere caramelizate, gogosele mexicane, pentru ca mai apoi sa ne delectam cu un serbet de ananas si portocla, simplu de preparat si foarte gustos. In incheiere, va propunem o reteta mai iesita din comun, insa absolut delicioasa: prajitura cu morcovi.
Negresa de post
Ingrediente
¾ ceasca de pudra de cacao
2/3 ceasca de ulei
¼ ceasca de apa
1 ceasca de zahar
¾ ceasca de lapte de soia
1 lingurita de vanilie sau un plic de zahat vanilat
1 ceasca de faina
1 lingurita de praf de copt
optional - se pot adauga si alune sau nuci.
Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti cu ulei sau margarina o tava de 22 x 32 cm.
Amestecati pudra de cacao, uleiul vegetal si apa intr-un bol. Puneti zaharul in amestec, apoi laptele de soia si vanilia si amestecati. Adaugati faina si praful de copt, continuati sa amestecati pana ce devine o pasta fina.
Coaceti in cuptorul preincalzit pentru 35 de minute, pana ce prinde o crusta si pana ce marginile incep sa se intareasca.
Briose cu mere
Ingrediente
1 ceasca si un sfert de fulgi de cereale (fulgi de porumb sau fulgi de cereale integrale)
1 ceasca si un sfert de faina
1/3 ceasca de zahar brun sau alb
1 lingurita de scortisoara macinata
1 lingura de praf de copt
1 ceasca si un sfert de suc de mere
¼ ceasca de margarina topita
1 pliculet de zahar vanilat
1 mar – decojit, curarat de seminte si taiat bucati
Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 190 de grade C. Ungeti cu ulei sau margarina formele de briose.
Intr-un bol, amestecati fulgii de cereale, faina, zaharul, scortisoara si praful de copt. Amestecati si adaugati sucul de mar, margarina topita, vanilia si bucatile de mar. Puneti amestecul in formele pentru briose.
Coaceti la 190 de grade C pentru 25-30 de minute.
Budinca cu banane si ciocolata
Ingrediente
1 banana, taiata bucati
300 de grame de tofu
¼ ceasca de zahar pudra
5 linguri de pudra de cacao
3 linguri de lapte de soia
1 praf de scortisoara macinata
Mod de preparare
Puneti banana, tofu, zaharul, pudra de cacao, laptele de soia si scortisoara intr-un blender, pana ce obtineti un piure, o pasta fina. Puneti in boluri individuale de servit si lasati la frigider pentru 1 ora inainte de servire.
Mere caramelizate cu scortisoara
Ingrediente
2 cesti de apa cups water
2 cesti de zahar cup sugar
3-4 linguri de scortisoara
6 mere acrisoare medii - decojite, curatate de miez si taiate pe jumatate
Menta proaspata
Mod de preparare
Intr-o cratita sau oala mare, la foc mediu, puneti apa, zaharul si scortisoara la fiert, amestecand constant pana ce zaharul se dizolva. Reduceti focul si adaugati cu grija jumatatile de mere. Lasati sa se gateasca, fara sa acoperiti cratita, pentru 8 minute.
Cu o lingura, transferati merele intr-o farfurie pentru servit si turnati sirop peste. Desertul se poate servi cald sau rece. Se poate decora cu menta.
Gogosele mexicane
Ingrediente
1 ceasca de apa
2 ½ linguri de zahar alb
½ lingurita de sare
2 linguri de ulei
1 ceasca de faina
ulei pentru prajit
½ ceasca de zahar alb (sau dupa gust)
1 lingurita de scortisoara
Mod de preparare
Intr-o tigaie mica, pusa la foc mediu, combinati apa, 2 linguri si jumatate de zahar, sare si 2 linguri de ulei. Fierbeti amestecul si luati de pe foc. Adaugati faina pana ce amestecul formeaza o bila de coca.
Incingeti ulei pentru prajit, sa fie suficient ulei astfel incat sa acopere gogoselele. Puneti aluatul intr-o punga de paste sau in masina de tocat si scoateti fasii lungi de coca. Prajiti pana ce devin aurii si scurgeti surplusul de ulei pe servetele.
Combinati ½ de ceasca de zahar si scortisoara. Dati gogosile prin acest amestec.
Serbet de ananas si portocale
Ingredients
½ ceasca de apa
½ ceasca de zahar
2 cesti de suc de portocale
1 lingura de suc de lamaie
1 conserva de compot de ananas (bucati de ananas)
2 lingurite de coaja de portocale
Mod de preparare
Intr-o cratita medie, puneti apa si zaharul si fierbeti la foc mediu pana ce zaharul se dizolva.
Intr-un blender, pasati ananasul cu tot cu siropul din conserva pana ce devine o crema fina. Transferati intr-un vas de metal si adaugati siropul, sucul de lamaie si sucul de portocala, plus coaja de lamaie. Puneti in congelator pana se intareste putin, dar sa nu fie inghetat total.
Procesati inca o data amestecul in blender sau cu mixerul de mana pana ce devine foarte fin. Puneti amestecul in congelator pana ce devine ferm, pentru inca 2 ore.
Prajitura cu morcovi
Ingrediente
2 cesti de faina integrala cups whole wheat flour
1 lingura si jumatate de scortisoara macinata
1 lingura de cuisoare macinate
4 lingurite de bicarbonat de sodiu
½ lingurita de sare
1 ceasca si jumatate de apa calda
¼ ceasca de seminte de in
2 cesti de zahar alb sau brun
4 lingurite de vanilie (sau 4 pliculete de zahar vanilat)
¾ ceasca de coacaze uscate sau stafide (optional)
6 morcovi, dati prin razatoare
½ ceasca de migdale (optional)
Mod de preparare
Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Ungeti cu ulei sau margarina o tava de 22 x 32 cm sau o forma de prajitura. Amestecati intr-un castron faina integrala, scortisoara, cuisoarele macinate, bicarbonatul de sodiu si sarea pana ce se omogenizeaza; puneti deoparte.
Puneti apa calda intr-un bol si presarati semintele de in. Amestecati un minut pana ce semintele de in incep sa absoarba apa si amestecul se ingroasa usor. Adaugati zaharul si vanilia pana ce se dizolva, apoi puneti coacazele uscate, morcovii si migdalele. Adaugati amestecul cu faina preparat mai devreme, dupa aceea puneti in tava deja pregatita.
Coaceti in cuptorul preincalzit, incercati cu o scobitoare si, daca scobitoarea scoasa din aluat este curata, inseamna ca este gata. Lasati in tava sa se raceasca pentru 10 minute si apoi scoateti prajitura din tava.
Va uram pofta buna si mult spor la gatit!