Care sunt cele mai populare conceptii gresite despre nutritie?

Care sunt cele mai populare conceptii gresite despre nutritie?
Multi dintre noi decid ce sa puna sau ce sa nu puna pe masa dupa ce afla informatii partial adevarate sau chiar mituri bazate pe speculatii. Indusi in eroare, riscam sa luam decizii potential daunatoare pentru sanatate. Iata cateva dintre cele mai raspandite mituri false despre nutritie:
 

1. Zaharul cauzeaza diabet

Cel mai faimos mit al nutritiei este ca zaharul cauzeaza diabet. Daca ai diabet, intr-adevar, trebuie sa ai grija la cat zahar si carbohidrati consumi, pentru a-ti mentine zaharul din sange la un nivel normal. Cu toate astea, daca nu ai diabet, daca consumi zahar nu inseamna ca vei dezvolta aceasta boala. Cel mai mare factor de risc pentru diabetul de tip 2 este o dieta bogata in calorii, obezitatea si un stil de viata inactiv.

2.Toate grasimile sunt rele


E un mit vechi cum ca toate grasimile sunt rele. De fapt, corpul nostru are nevoie de grasimi. Acestea ajuta la absorbtia nutrientilor si la mentinerea integritatii membranei celulelor. Totusi, cand sunt consumate in cantitati excesive, grasimile pot contribui la luarea in greutate, boli de inima si chiar anumite tipuri de cancer. Cheia este sa inlocuiesti grasimile rele (cele saturate si trans-grasimile) cu cele bune (monosaturate si polisaturate).

3. Zaharul brun e mai bun decat zaharul alb


Zaharul brun vandut in magazine e, de fapt, zaharul alb caruia i-a fost adaugata melasa. Da, intr-adevar, zaharul brun contine mai multe minerale, dar, pentru ca nu vei consuma o canitate gigantica de zahar brun in fiecare zi, diferenta dintre cel brun si cel alb e total nesemnificativa.

4. Ouale maron sunt mai bune decat cele albe

Contrar a ceea ce se crede, culoarea coajei de ou nu are nicio legatura cu calitatea, gustul, valoarea nutritiva sau alte lucruri. Culoarea coajei depinde doar de tipul gainii. Ouale albe sunt produse de gaine cu pene albe, iar cele maron, de gaini cu pene rosii. Nu e nicio diferenta in gust sau in valoarea nutritiva.

5. Carnea rosie nu e indicata pentru o dieta sanatoasa

Intr-adevar, carnea rosie e legata de riscuri crescute ale bolilor de inima, in general din cauza faptului ca ea contine grasimi saturate. Dar, de fapt, chiar si carnea de pui contine grasimi saturate, in aceeasi proportie chiar precum bucatile mai slabe de carne de vita sa porc. De asemenea, o felie de carne mai slaba de porc poate avea mai putine grasimi saturate precum un copan de pui, cu pielita. Asadar, poti consuma carne rosie, de vita sau porc, atata vreme cat alegi bucatile mai slabe de carne, cu mai putine grasimi.
 
 
Daca mai cunoasteti alte asemenea exemple, spuneti-ni-le!
 
7 răspunsuri:
| AvalohAlyn a răspuns:

Foarte folositor articolul.Si eu am auzit deseori ca zaharul cauzeaza diabet si ma intrebam daca e adevarat.Acum m-am convins.Multumim.

mumoasa
| mumoasa a răspuns:

Interesant articol!big grin

| biank98 a răspuns:

Alimentele fast-food, dulciurile cu multi coloranti si conservanti, sucurile acidulate dar si cele fara acid cu mult zahar si coloranti.

| publicname a răspuns:

Ca mancarea gatita este mai sanatoasa cand de fapt in ziua de asta in carnea din supermarket mai gasim maxim 40% carne, cand inainte gaseam cel putin 88%, nu mai vorbesc de alimentele congelate.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Toate cele mentionate mai sus laughing
dc mai intrebi?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Daca mananci paine te ingrasi.
Nu manca oua ca iti urca colesterolul.
Margarina este mai sanatoasa decat untul.
Nu manca bomboane ca faci carii.
Zaharina este mai sanatoasa decat zaharul.
Daca mananci un mar pe zi nu mai ai nevoie de vitamine.
Laptele de vaca e cel mai sanatos.
Ouale crude fac voce.
Poti manca mai mult ulei de masline, decat de ulei de floarea soarelui.
Daca bei apa multa salbesti.
Daca manaci multa carne te "faci"mare"(cazul copiilor).
Carnea de pui e mai slaba decat cea de porc.
Biscuitii cu mere sunt perfecti pentru bebelusi.
Fasolea ingrasa.
Copiii pot bea lapte cu cacao.




| zburatoarea a răspuns:

Proteinele alimentare sunt indispensabile in alimentatie.
Cel mai mare mit promovat de medici inconstienti. Carnea, chiar si cea de peste e total nociva pentru organismul uman. Proteina animala de orice fel este hrana ideala pentru orice tip de cancer. Tot mai multi cercetatori endocrinologi, doctori specialisti in nutritie vorbesc despre nocivitatea si inutilitatea consumului de produse animale. Nu lasati traditia, obisnuinta si credintele gresite sa va intunece mintea. Informati-va.
Aveti la dispozitie filme, carti, site-uri. Informati-va inainte sa vorbiti.
Exemple:
- "Tratat pentru alimentatia naturala a omului" -drd Marian Paraschiv
- emisiunile medicului endocrinolog Virgiliu Stroescu
- articolele scrise de dr. Mencinicopschi
- etc.