Cele mai vechi reţete culinare sunt "Reţetele lui Păstorel" Teodoreanu - cel puţin eu aşa ştiu.
Pastorel este pseudonimul literar al lui Al. O. Teodoreanu, epigramist si satiric, Sriitorul a tinut o Cronica gastronomica ani de-a randul, in diverse reviste.
Cronicele lui Pastorel au fost stranse si in volume din care unul a aparut prin 1973.
SURSA : http://www.culinar.ro/......-sau-Cost/
http://www.bucataras.ro/......27162.html
Poţi CITI integral volumul
* "Gastronomice" - la linkul : http://www.scribd.com/doc/65877919/Pastorel-Teodoreanu-Gastronomice
* "De re culinaria" ( reţetele încep la pagina 105/107 ) - la linkul : http://www.scribd.com/doc/61596733/Pastorel-Teodoreanu-de-Re-Culinaria
Extras - alte reţete :
http://www.gustos.ro/......reanu.html
http://costachel.ro/category/retete/retetele-lui-pastorel/
http://costachel.ro/category/retete/retetele-lui-pastorel/page/2/
http://costachel.ro/category/retete/retetele-lui-pastorel/page/3/
Buna!
Iti voi scrie doua retete pe care le cunosc cele mai bine, de pe vremea bunicii mele:
PRAJITURA STREITT(STRAIT)
Este o reteta veche de mai bine de 30 de ani.
Blat:
150 g tos, 150 g de nuca macinata, 5 albusuri, 1 lingura faina, dar nu prea plina.
Se bat albusurile mai intai singure, apoi se pune zaharul treptat, se bate in continuare, pana cand albusul se tine de tel.
Se adauga nuca si la urma o lingura de faina.
Se coace intr-o tava unsa cu ulei si tapetata, la foc iute.
Blatul obtinut se taie in 2 felii.
Crema:
5 oua intregi, 200 g de zahar, 300 g de margarina, cacao.
Se pun pe foc mic ouale si zaharul intr-o cratita pe o tabla, pana se face o crema ca smantana.
Se amesteca mereu.
Se ia de pe foc, se adauga 250-300 g de margarina fierbinte.Se adauga cacao sa ness.
Dupa ce totul s-a racit, se freaca bine pana se face spuma.
Se pune crema intre cele doua foi, iar pe deasupra se orneaza cu frisca, ciocolata rasa sau numai zahar pudra amestecat cu vanilie.
MUSCHI DE PORC UMPLUT CU PIURE DE MAZARE
O reteta veche si rafinata, veche de 70 de ani, o cunosc de la bunica
Se fierbe o bucata de muschi intreaga impreuna cu bucati de slanina, cateva cepe mici, patrunjel, cimbru, foi de dafin si usturoi.
Cand carnea este fiarta o tai felii. Dupa aceea se reface bucata de muschi, introducand intre feliile de carne un piure gros de mazare.
Totul se acopera cu un sos Bechamel.
Peste muschiul de porc se pune albus de ou batut spuma si pesmet pisat din belsug.
Se pune cateva minute la cuptor.
SOSUL:100 g de unt, 50 g faina, 500 ml lapte, sare, piper.
Se caleste putin faina in unt, apoi se adauga laptele.
Se amesteca totul bine, se fierbe la foc mic.
Trebuie sa aiba consistenta unei smantani.
Dupa ce a fiert, pui deasupra cateva bucatele mici de unt.
Te pup!
Uite aici un site http://www.reteteleculinare.com care s-a deschis de 2 zile si posteaza zilnic cate 20 retete culinare. sper sa-ti fie de folos!
MusicisMusic întreabă: