La rafinare intra uleiul brut filtrat.
Etapele rafinarii :
1. desmucinagilarea :se incalzeste la 67 grade, se prepara solutia de saramura(un precipitat care se depune si se evacueaza.
2. neutralizarea la 75 grade se adauga solutie de hidroxid de sodiu
In functie de acciditatea uleiului se adauga solutia.Are loc si o mica decolorare, spalare cu apa fierbinte.Se face o a doua proba de acciditate sub 0, 1%, uscarea la 110 grade sub vid.
Cristalizare, deceruire prin racire dupa care uleiul trece prin filtru.
Dezodorizarea-fara gust, fara miros.
Se incalzeste la 180 grade, se introduce abur pe jos, amesteca particulele de ulei care trece prin el.pe sus pompa trage aerul(distilare)de unde rezulta decolorarea.
Finisarea :se goleste si se raceste uleiul sub vid, existe doua serpentine :ulei rece si aparece.Se raceste uleiul la 100 grade, se face transfer de caldura.Se porneste pompa de apa si se raceste uleiul.Trece la filtru dupa care se depoziteaza in trei mase de stocare apoi se imbuteliaza.
Cazanul de abur pentru dezodorizare are 13 bari si 195 grade temparatura.Semintele se preseaza la rece de unde rezulta uleiul brut si srot.
Filtrare :se face cu un filtru cu panza, placi si hartie, si are loc si decontarea.
Rafinare :se incalzeste la 70 grade, desmucilaginarea cu saramura, saponificare cu hidroxid de sodiu, spalare, 110 grade uscare ulei, 2 grade cristalizare cu chiselgur, dezodorizare cu 180 grade cu vapori de apa, se mai raceste, se trece prin filtru, se imbuteliaza apoi se ambaleaza.
Uleiul rafinat este mult saracit în principii nutritive datorita tehnologiei. Procesul de rafinare presupune tratarea cu alcali, albirea, dezodorizarea, extragerea cu benzine superioare, tratarea la temperaturi înalte (200-2500 C).
Efectele negative ale rafinarii :
- eliminarea aproape totala a fosfolipidelor;
- reducerea drastica a vitaminei E;
- în timpul hidrogenarii se pierd toate vitaminele liposolubile si se nasc grasimi trans care se comporta în organism ca si grasimile hidrogenate scazând HDL (fractiune a colesterolului sanguin transportat de catre lipoproteine);
- temperaturile ridicate duc la formarea de compusi ciclici de polimerizare care au oarecare toxicitate;
- contine înca urme de solventi (hexan);
- o parte din acizii grasi nesaturati se satureaza (devenind ca acizii grasi din untura);
- prin rafinare apar produsi noi, greu sau imposibil de metabolizat (Seignelet)
Deci daca am inteles bine uleiul oricum ai lua-o tot naspa e...
anonim_4396 întreabă: