Care sunt secretele combinarii condimentelor?

Care sunt secretele combinarii condimentelor?

 Cu totii stim ca secretul succesului unei retete nu sta doar in urmarea pas cu pas a instructiunilor, cat si in creativitatea de care suntem in stare. Cel mai usor mod de a experimenta cu gatitul in fiecare zi este a combina cat mai bine condimentele pe care le adaugi in mancare. Gustos.ro va da cateva sfaturi despre folosirea acestor ingrediente-cheie pentru ca meniul dumneavoastra zilnic sa fie mereu un succes.


Sfaturi pentru folosirea condimentelor

Daca adaugi condimentele in mancare prea devreme, e posibil sa lase o aroma prea puternica.

Pentru mancaruri care necesita mai mult timp de preparare, precum supele sau tocanele, incearca sa adaugi condimentele cu o ora sau chiar mai putin inainte sa servesti felul de mancare. Pentru rezultate si mai bune, incearca sa sfarami condimentele in mana inainte sa le adaugi in mancare.

Patrunjelul sau verdeata ornamentala la o supa sau ciorba trebuie puse dupa ce ai oprit focul sau inainte de servire.

Pentru felurile de mancare care se gatesc repede, incearca sa adaugi condimentele uscate mai devreme, in vreme ce condimentele proaspete trebuie adaugate atunci cand mancarea e aproape gata.

Nu folosi mai mult de trei tipuri de condimente intr-o reteta, decat daca acest lucru e specificat clar in indicatii. Spre exemplu, anumite mancaruri indiene fac exceptie de la aceasta regula, avand in vedere ca unele retete contin pana la 10 tipuri de condimente diferite.

Experimenteaza si incearca sa inlocuiesti condimentele specificate in reteta cu altele

Spre exemplu, poti pune maghiran in loc de oregano, coriandru in loc de patrunjel, seminte de anason in loc de fenicul.

Si, pentru cei ce nu stapanesc inca arta condimentelor, iata o lista a celor mai potrivite condimente pentru fiecare tip de mancare:

Pentru carnea de vita sunt ideale busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, menta, salvie, tarhon, cimbru (fara rozmarin).

Pentru carnea de porc sunt indicate anason, busuioc, hasmatuchi, coriandru, chimen, marar, fenicul, lemongras, menta, maghiran, rozmarin, salvie, tarhon si cimbru.

Carnea de miel trebuie asezonata cu menta, busuioc, dafin, coriandru, chimen, marar, lemongras, maghiran, rozmarin, salvie sau cimbru.

Carne de pasare
:

Pentru pui, busuioc sau dafin, coriandru, chimen, marar, lemongras, galbenele, maghiran, menta, rozmarin, tarhon, salvie.

La curcan puteti adauga si cimbru, la gasca, salvie, iar la rata, marar, menta, rozmarin, salvie, tarhon.

Pestele si fructele de mare trebuiesc asezonate cu anason, busuioc, coriandru, marar, fenicul, lemongras, galbenele, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon, cimbru.

Pentru paine si prajituri puteti folosi coriandru, chimen, marar, galbenele, maghiran, anason, fenicul, leustean, rozmarin.

Oualor le puteti adauga marar, anason, busuioc, hasmatuchi, coriandru, chimen, lemongras, leustean, maghiran, menta, patrunjel, rozmarin, salvie, tarhon sau cimbru.

Pentru ficat
e indicat sa adaugati coriandru, salvie sau tarhon.

Salatelor
le pot fi adaugate urmatoarele: anason, busuioc, iarba-matei, hasmatuchi, tataneasa, coriandru, chimen, papadie, marar, soc,  lemongras, galbenele, menta, patrunjel, tarhon si cimbru.

Pentru supe, puteti folosi anason, chimen, marar, fenicul, lemongras, lustean, galbenele, maghiran, menta, urzici, tarhon, cimbru.

Urmand aceste sfaturi, vei putea crea retete unice al caror secret il vei sti doar tu si care vor fi apreciate de toata lumea.

 

 

 

Un articol

 

 

 

 

 


3 răspunsuri:
assiris
| assiris a răspuns:

Nu folosesc produse de tip Vegeta, Delikat, Adazia etc din doua motive.
1. producatorii s-au "porcit" (scuze termenul dar ceva mai dur nu mi-a venit la indemina) intr-un asemenea hal incit ne vând sare aromatizata spunind ca e condiment. Cititi pe pachete cit la suta este sare si imi veti da dreptate. Acum, cind pe toate posturile se face reclama reducerii consumului de sare.
2. Toate aceste "facaturi cu denumirea de adaos" contin Monoglutamat de sodiu. Nu comentez mai mult, cititi pe internet despre el. Este un soi de DROG care da aparent senzatia de GUSTOS dar care transmite genetic celulelor senzatia de foame pentru a mai cere inca o portie... si de aici frecventele autointrebari: oare de ce ma ingras?
Personal prefer mancarea mai "proasta" dar cit mai naturala caci aceste toxine nu fac pe moment rau dar intr-un oarecare viitor te va face sa-ti pui alta intrebare: oare de ce am ficatul/rinichii/inima/splina/rinichii... facute praf?
Parerea mea, puneti orice condimente VERZI si cit mai apropiate de stadiul de CRUD. Faceti o proba. Luati 3 boluri cu supa in care puneti in unul vegeta, in altul marar/patrunjel/telina frunze tocate si fierbeti 5 minute si in al treilea in clipa stingerii focului, puneti aceste frunze naturale tocate si puneti capacul deasupra. Sunt si eu curios daca ati incercat care este parerea voastra dupa degustare.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ei uite patrunjelul eu il puneam cu 5 minute inainte de a stinge focul, la salate nu pun anason ca nu-mi place, da tarhon la ficat este excelent ca nu prea-mi place dar trebuie sa mananc, oua cu marar n-am mancat niciodata, ok multe lucruri interesante.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Multumesc pentru trimiterea articolului.Este foarte bine scris. Din pacate nu am nici o completare.happy

Întrebări similare