Daca are destul zahar, poate sa stea ani fara sa pateasca nimic.
O concentraie mare in zahar, constituie un mediu puternic higroscopic, adica daca sa zici o bacterie ajunge acolo, nu se poate dezvolta, pentru ca zaharul sau acea substanta f dulce, va trage apa din bacterie, asa ca ea devine inactiva, chair de sar afla acolo, vom spune ca acea dulceata nu de strica, nu mucegaeste, chair de ar fi acolo prezente si ciperci.
Cind o dulceata prinde mucegai dupa ce ai deschiso, aia arata ca nu are suficient zahar, adica ca nu-i dulceata.O dulceata trebuie sa aiba o concetratie de zahat de peste 50%, bacteriile si cipercile la 65% zahar is deja terminate, nu mai misca in front ca de ar incerca sar distruge singure, zaharul ala f concentrat ar suge toata apa din ele si ura si la gara cu aceste miocrorganisme
Asa ca fctie de concentratia in zahar a unui produs, poate sa stea si nesterlizat, poate sta si deschis si sa nu pateasca absolut nimic.
Ce se poate intampla daca tii o duceata f mult timp deshisa? Sa se evapore apa si sa se solidifice, dar asta banui ca durteaza timp destul de mult.
Am spus asta, pentru ca am vazut unia spun pe aici, daca o tii mult timp si deschisa gface mucegai.Nu este adevarat, aia nu-i dulceata, ala este gem, majun altceva, dar nu dulceata. \O dulcleata nu are voie sa prinda mucegai, din motivele aratate mai sus.Nu trebuie nici sa o sterilizezi macar, penrtru ca nu ai de ce.
Fabricile o sterlizieaza pentru ca dau garantie, a sa ca sa evite orice problema sterilizeaza si dulceata.Tu acasa o poti pune asa dupa prepare in borcane si acoperi, fara sa sterilizezi, dar sa aiba suficient zahar in ea, ca microrganismele sa nu se poata dezvolta acolo.
Dulceata facuta corect in casa, tine foarte multi ani, fiindca are zahar mult, care actioneaza ca un conservant si nu se strica. Dulceata facuta corect NU mucegaieste!
Pai ca sa stea trebuie sterilizata. Eu o fierb cu tot cu borcan si sta si 2 ani. Adica mai mult nu am mancat ca sa-ti spun sigur
Pana se termina din borcan.
Evident, daca nu ai lasat-o deschisa si a facut mucegai.
In familia mea (bunici, parinti), daca nu o gaseau copiii, rezista si 3 ani.
Cam pana face mucegai)). Dacă o deschizi după 3 4 ani și n are mucegai pofta buna. Dacă are, nu mai e buna. Dar una pasteurizata bine de tot, rezista mult și bine