O lasi 6-7 zile la temperatura camerei, mesteci cel putin de 2 ori pe zi. Scuze am spus modul de preparare. Se pastreaza la frigider si intodeauna am baut-o pana sa imi dau seama cat ar putea sa reziste.
Socata se trage in sticle si se pune la frigider, este pentru zilele toride.Are un gust deosebit. Daca este facuta dupa reteta(5zile trebuie lasata si in fiecare zi trebuie sa mesteci in ea de doua sau chiar trei ori)o poti tine la frigider si o saptamana.
Nu foarte mult timp, mai ales daca nu este la rece. Daca este trasa in sticle si tinuta la rece poate rezista mai mult timp. Oricum in cateva zile tot se bea... O bei si de sete si de pofta.
Am gasit pentru tine un forum unde se discuta numai despre socata - mai multe tipuri de retete - unele idei foarte interesante de care nu stiam - poate iti plac si tie
http://aleph.bibnat.ro/......PQ7Q-42921
Vezi sa citesti toate trei paginile... Este o idee de combinatie a florilor de soc cu menta. Mi se pare interesanta si in plus nu stiu cum ar fi cu ghimbir?!
Daca faci vreuna din retete ma anunti si pe mine cum a iesit?
Rroxi, adresa data de tine nu e cu retete de sokata, e ceva despre rafinarii daca am citit bine.
Eu am facut un rand de sokata (10 l), iar acum am pus de 20. Cam pe Duminica-luni o trag in sticle si o depozitez la frigider. Eu am facut asa :Am cules 22 de flori, le-am spalat, le-am pus pe fundul butoiului, am ras vreo 3 lamai(verzi) de coaja, le-am taiat apoi si le-am stors sucul, am pus coaja rasa si sucul de lamaie peste flori, am facut caramel din cateva linguri de zahar, dupa care am adaugat jumatate de l de apa si am mai lasat putin pe foc ca sa se stinga zaharul, apoi am mai adaugat inca 2 kg de zahar treptat in cratita care era pe foc pentru a se dizolva zaharul. Am oprit cratita, am scoscos-o afara sa se raceasca putin, apoi am turnat tot continutul de zahar topit si usor incalzit peste flori. Am adaugat inca 19, 5 l de apa rece peste, 3 fiole de esenta de vanilie, 2 linguri dizolvate de dulceata de fructe de padure(ii da o aroma mai intensa), 2 plicuri de sare de lamaie si o mana si jumate de orez(pentru o fermentatie mai rapida -ii da si o savoare mai placuta decat drojdia), dupacare amestec, pun capacul si scot butoiasul afara la un loc umbrit si amestec de vreo 2-3 ori pe zi timp de 5-6 zile. Trag in sticle si mai adaug cate 2-3 boabe de orez si in stricle. E demential de gustos si de bun. Dar facand aceasta cantitate vroiam sa stiu cat timp am sa-l consum.