O lingura de sare la litru, sau, dupa cum spuneau bunicii mei, "specialisti" la varza murata, 10 linguri de sare la o galeata de apa.
Bunicii mei chiar erau specialisti la asta, puneau doua butoaie mari de 500 de kg in fiecare iarna, si veneau din toata Timisoara la ei sa cumpere, chiar daca stateau la periferia orasului. Iti dau reteta lor, am pus si eu cu sotia mea, si de fiecare data a iesit la fel ca a lor, extrem de buna: varza sa fie cit mai coapta, daca e alba de coapta, e cel mai bine. Sa fie tare, cu cit e mai tare, cu atit e mai bine. Dai frunzele verzi la o parte, faci o gaura conica (cit mai adinc posibila) la cotor, scotindu-l, pui in gaura cinci boabe de piper si trei foi de dafin, in cazul verzelor mari, sau trei boabe de piper si doua frunze de dafin in cazul verzelor mici, astupi cu sare, pui cu grija varza in butoi/bidon, torni cu grija apa cu sare, ai grjia sa fie varza bine presata in butoi, cu vreo greutate, ca sa ramina sub apa, si peste citeva saptamini, daca ti strict de reteta, iti va iesi o varza cu care te vei putea lauda la toata lumea! Eu cu sotia mea am pus acum al doilea an, si deja moarea a inceput sa se faca, si va fi la fel de buna ca si a bunicilor mei. Cind am mai facut intr-un an, beam moarea cu sotia mea ca pe suc, atit de buna era, iar cind facea ciorba de varza sau acrita cu zeama de varza, mincam cite trei portii, nu te mint deloc!
Din cate stiu hreanul intareste varza...
Nu stiu nimic despre hrean in legatura cu varza. Cum nu stiu mai nimic despre retetele de bucatarie. Stiu doar ca bunica mea a fost o femeie inteleapta, care, catre sfirsitul vietii mi-a dat reteta de varza murata, (altfel, pana atunci, era la "strict secret", ca si reteta Coca-Cola, si e de inteles de ce era), eu am retinut-o, si cand am pus cu sotia mea, am incercat-o. Doar anul acesta sotia mea s-a abatut de la reteta, adaugind marar, dar a iesit tot buna. Moarea o bem ca pe suc .
Trebuie pus si cateva ramurele de busuioc, ca sa nu faca floare. E chestie verificata personal.
O lingura de sare grunjoasa (nu extrafina)/litru apa rece.Nici prea plina, nici prea rasa!
Pe langa saramura se pune hrean si marar uscat la muraturi.
Eu am pus cam de doua luni muraturile si am pus si in borcane de 800 g, 15 buc(rasa pe razatoarea mare).
Absolut toata s-a mancat. Azi am cumparat alta varza sa umplu la loc borcanele!
Si din borcanul de 5 l, unde am pus varza tocata, am facut o data varza a-la-Cluj si o data varza calita si acum borcanul trebuie umplut la loc.
Scuze ca am facut aceasta mica divagatie, dar iubesc varza murata si o recomand oricui!
Bună.
Dacă o vrei potrivită, o lingură rasă.
Dacă vrei o varză mai sărată, o lingură de sare cu vârf.
Pa, pa.
Vezi o rețetă de varză murată aici, dar proporția ar fi de 1 lingură de sare la 1l de apă:
http://www.bucataras.ro/......11890.html
http://www.retetadeazi.ro/......-la-borcan
O lingura... asa mi-au spus mami si bunica mea... si au zis ca o lingura si ele fac de multi ani