Puiule, la 18 luni nu mai e "bebe" ci "copil".
In functie de apetit (care, oricum, scade dupa un an, odata cu viteza de crestere) copilul poate avea 2-3 mese zilnic. Intre cele 2 mese se pot da 2 gustari. De obicei, se recomanda ca dimineata sa fie o gustare, dar, iarasi, depinde de copil consistenta primei mese.
De exemplu fi-mea (17 luni) e "o fomista", chiar daca aparitia dintilor inseamna suisuri si coborasuri in privinta apetitului.
Dimineata bucatele de cascaval/ de snitel si painica sau fructe si cornuri sau ce pregatesc in casa. De obicei bea 2 biberoane de lapte consecutiv (primul imediat dupa trezire). Treaba cu laptele ii foloseste si pentru digestie. Doarme. Cand se trezeste obligatoriu pranzul. Dupa vreo 2-3 ore masa de fructe sau iaurt. Pe la 7 seara inca o masa a carei consistenta depinde de cat de bine a mancat la pranz (daca trebuie ceva usor ii dau iaurt cu fulgi din aceia care se dadeau la diversificare- ii mai folosesc pe cei de orez simplu si in loc de paine. Daca n-a mancat bine in ziua respectiva n-am nici o retinere sa ii dau o mancarica). De obicei pana in 10- 10 juma'te seara: nani, deci trec vreo 2 ore intre ultima masa si somn (asa e corect pentru digestie).
Ce sa manance? Trebuie atentie la raportul "proteine/ glucide/ fibre". Proteina la greu (carne- nu de porc, peste, ciuperci, oua, linte daca gatesti asa ceva se recom dupa 2 ani). Fructe de sezon pentru "ce-i trebuie". Lactate la greu (ai grija ce fel de. dar sunt sigura ca stii deja). Eu am inceput sa evit "crantaneii" din comert (pufuleti, grisine, porcarii). Am inceput sa fac in casa checuri, biscuiti. "crantanei"- macar stiu ce bag in ele, dar poate sunt exagerata. Nu stiu. Zilnic mancare de legume. Nu le fierbe "de tot" fiindca le distrugi orice aport vitaminic. Nu i le poti lasa crude dar macar un strop de "viata in ele", merita (am fost vegetariana ani si crede-ma ca "e o treaba" sa stii sa mananci). Eu la supe/ ciorbe pun mai putina zeama, ca ma intereseaza sa "manance legume" nu sa "bea".
Daca vrei carti despre mancarea la copii pe categorii de varsta (ce n-au voie/ ce au/ ce li se recomanda) da-mi un mesaj messenger- s_ariadna.
Http://www.parinti.com/......odules.php
Intra aici si ai sa vezi ca mamicile diversifica mancarea in functie de pretentiile puilor.