Pui inclusiv lapte si unt? folosesti drojdie uscata? daca da incearca reteta pe care o folosesc eu la masina mea :
apa 315 ml
unt 1 masura ( cam o lingura )
faina 600 g
zahar 1 masura ( cam o lingura )
sare 1 masura mica ( 1 lingurita )
drojsie 1 si 1/2 masura ( cam un pachet din cel mic de la dr. Otker )
ordinea este stricta : apa, untul sau uleiul, faina, apoi in mijloc se face o gaura si se pune drojdia, intr-un colt sarea si in alt colt zaharul ( cele trei ingrediente sa nu se atinga nu stiu de ce dar poate chestia asta e importanta mai stii? ). La mine painea iese OK dar foarte densa. mai mult de o felie nu poti sa mananci
Poate dospirea nu este corecta. Folosesti drojdie proaspata sau uscata?
Reteta painii, cu cat este de simpla (ingrediete), cu atat este mai complicata de facut corect! Necesita experimentare.
Fa paine cu aluat[putina drojdie, apa si malai ]faci durtisoare mici le pui la uscat vreo 4-5 zile si pe urma faci paine
Vreau sa va comunic o proprie constatare.
Daca gramajul fainii cantarite este cert, volumul lingurii si al linguritei pentru ingrediente livrata cu MP este corespunzator, nu acelasi lucru se poate afirma si despre cantitatea de apa daca aceasta este dozata cu vase de plastic gradate, chiar daca acest vas este livrat cu MP. Verificati gradatiile vaselor de plastic de dozare a apei cumparate din comert cu un cilindru gradat sau cu o masura certa si veti vedea ce diferente sunt si atunci cum sa mai obtineti o paine buna.
Folosesc o reteta similara cu a Danielei si este buna, dar nu folosesc programe rapide ci programul clasic de 3 ore, mentinere in MP inca 30 de minute dupa terminarea programului, impachetare intr-un prosop cca 1-2 ore si racire apoi de minim 3-4 ore inainte de consum.
Succes!
Aceeasi problema o am si eu. Retetele de paiine in general recomanda o cantitate mai mica de apa de cat ar fi normal incearca sa pui mai multa. Insa de fapt suspectez ca nu reteta este problema ci faina. Am facut paiine in fel si chip, la cuptor, la masina samd, paiinea iese prea densa si prea sfaramicioasa. Cauza? Desi nu am analize graul si faina la randul lor sunt saracite de gluten - proteinele care dau elasticitate paiinii, altfel spus, faina este formata mai mult din amidon.
LisaJulie întreabă: