Salata de ton cu avocado
Salata delicioasa de la Marnie, pe care am pregatit-o acum o saptamana, dar nu am avut loc sa o postez, retetele traditionale de Craciun au avut intaietate. Foarte simpla de pregatit si foarte aspectuoasa daca o serviti in cojile de avocado.
Ingrediente pentru Salata de ton cu avocado
1 conserva ton (de 160 gr)
2 avocado
2 linguri ulei de samburi de struguri
2 oua fierte
1 ceapa mica
cateva fire patrunjel
1 lingura suc de lamaie
sare, piper
Portii: 4
Preparare
1. Se taie avocado in doua pe lung si se scoate pulpa folosind tehnica de aici, pastrand cojile intacte.
2. Se stropeste pulpa de avocado cu sucul de lamaie si se striveste cu furculita pana devine pasta. Se freaca apoi cu galbenusurile fierte si uleiul (sau ulei din conserva de ton). Se adauga tonul strivit si el cu furculita si se amesteca bine totul.
3. La final se adauga ceapa, patrunjelul si albusurile de ou tocate foarte marunt. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
4. Umplem cojile de avocado cu salata pregatita si servim.
dai funda?
Somon copt în folie cu mărar şi maioneză de avocado
Ingrediente
1 somon întreg de 3, 5kg, curăţat
ulei de măsline, pentru uns
1 ceapă mică, tăiată în felii foarte subţiri
4 frunze de dafin
1 legătură de mărar
6 linguri de vin alb, sec
3 avocado, bine coapte
200ml de maioneză
sucul şi coaja rasă de la o lămâie mare
½ de castravete, curăţat de coajă şi
de seminţe şi tăiat cubuleţe
PENTRU SERVIT
1 legătură de verdeaţă (năsturel, valeriană, măcriş sau salată obişnuită, ruptă fâşii), sferturi de lămâie, felii groase de castravete, fire de mărar (opţional)
Mod de preparare
1. Se încălzeşte cuptorul la 150º C/gaz 2. Se aşază somonul pe o folie mare de aluminiu, unsă cu ulei. Se umple somonul cu ceapa, frunzele de dafin şi jumătate din mărar. Se toarnă deasupra vinul alb, se asezonează cu sare şi piper, apoi se adună lejer folia de aluminiu în jurul somonului şi se strânge bine, astfel încât să se formeze un pachet închis. Se aşază într-o tavă de copt şi se dă la cuptor 1 oră. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească 10 minute în pachetul închis.
2. Între timp, se mixează laolaltă miezul de la avocado, maioneza, coaja şi sucul de lămâie, sare şi piper. Se răstoarnă într-un bol. Se toacă restul de mărar, se amestecă cu castravetele şi se adaugă peste crema de avocado. Se lasă la rece 3 ore.
3. Se desface folia de aluminiu, se înlătură pielea şi aripioarele somonului. Eu scot doar pielea de deasupra şi o las pe loc pe cea de dedesubt, ca să nu risc să rup peştele atunci cînd îl întorc. Poţi încerca să o scoţi când se mai răceşte, pentru că atunci devine mai solid. Dacă vrei, acum poţi să înlături şi capul peştelui. Se aşază somonul cu grijă pe un platou, se garniseşte cu verdeaţă, lămâie, castravete şi mărar (dacă foloseşti).
4. Serveşte bucăţi de file. După ce ai servit toată partea superioară, înlătură ceapa şi ierburile aromate, înlătură şi coloana vertebrală şi serveşte fileuri în continuare din partea de dedesubt, lăsând pielea pe loc. Se mănâncă cu maioneza de avocado, cartofi noi la cuptor, salată sau fasole verde.
Tartine cu avocado si branza
Ingrediente:
pentru 4 portii:
2 avocado
12 masline verzi fara sambure
2 catei de usturoi
4 rosii mai mari sau 8 mai mici
100g feta
2 linguri suc de lamaie
3 lingurite ulei(de masline)
1 lingurita cimbru uscat
4 felii paine neagra(eu am folosit semi)
sare, piper
Preparare:
etapa 1
Se taie jumatati fructele de avocado, se indeparteaza samburii si se desprind pulpa. Se adauga suc de lamaie si se zdrobeste cu furculita; se inglobeaza feta zdrobita, uleiul(eu am folosit ulei de masline), cimbru, maslinele tocate, usturoiul pisat, sare si piper.
etapa 2
Cu aceasta crema se ung feliile de paine si se acopera cu jumatati de rosii( ale mele fiind mai mari, le-am taiat in patru).
Chiftelute cu susan si sos tzatzici cu avocado
Ingrediente:
1 kg carne tocata, amestec(vita si porc).
1morcov mediu
1 cartof mare
1 ceapa medie
2 oua
1 legatura marar
putin patrunjel
1/2 lingurita cimbru
boia dulce si iute, dupa gust
sare
100 gr. seminte de susan
Preparare:
etapa 1
Mod de preparare :
Dam prin razatoarea mica morcovul si cartoful, le stoarcem de zeama si le adaugam peste carnea tocata. Usturoiul se zdrobeste, ceapa, mararul si patrunjelul se toaca marunt si se pun peste compozitia cu carne.Condimentam dupa gust si punem ouale. Toata aceasta compozitie se omogenizeaza bine si incepem sa formam bilute mici pe care le tavalim prin seminte de susan.
Aceste chiftelute foarte gustoase le putem praji in baie de ulei dupa care le scoatem pe un servet de hartie, sa absoarba grasimea sau le putem coace in cuptor, pe hartie de copt!
etapa 2
Sos tzatzici cu avocado
Ingrediente :
1 castravete mare
1 avocado
250 gr iaurt tip grecesc (10% grasime)
3 catei usturoi
1 legatura marar
sare si piper
1 lingura de ulei de masline
etapa 3
Mod de preparare:
Am imbogatit acest sos tzatzici, cu avocado, pentru a-i da un plus de savoare,vitamine si consistenta.
Castravele se spala si se rade prin razatoarea mare,apoi se sareaza si se lasa intr-o sita sa se scurga de apa. In acest timp zdrobim cateii de usturoi, punem peste ei un strop de sare, ulei de masline si se freaca cu o lingura pana devin lipiciosi.
Scoatem pulpa de avocado, o zdrobim cu o furculita, o adaugam peste usturoi si amestecam.
Punem si iaurtul, mararul tocat marunt, castravetele foarte bine scurs, piper si sare, daca mai este nevoie si omogenizam.
Este un sos foarte sanatos si revigorant
Salata de fennel cu sos picant de avocado
Ingrediente:
Salata:
3 bucati fennel taiat felii subtiri
2 morcovi taiati cu Feliator legume orizontal
2 linguri ulei de migdale presat la rece
sare de Himalaya dupa gust
Se amesteca.
Preparare:
etapa 1
Sos
2 linguri mustar raw
1 avocado taiat cubulete
1 lamaie, zeama
5 linguri ulei de migdale presat la rece
sare de Himalaya dupa gust
piper dupa gust
etapa 2
Amestecam ingrediente pentru sos in robotul cu lama in S dupa care adaugam sosul peste salata de fennel.
Spaghete cu avocado si creveti
Ingrediente:
1 avocado bine copt
50g creveti
3 catei de usturoi
spaghete (pentru o portie)
sare, piper
Preparare:
Se fierb spaghetele ( conform instructiunilor de pe ambalaj si gustul fiecaruia ) in apa cu sare.
Avocado se taie pe jumatate iar pulpa se va pasa cu usturoiul si condimentele. Eu l-am pasat la robot dar data viitoare o voi face cu mixerul vertical.
Crevetii se calesc in putin ulei de masline. La mine nu a fost nevoie de mai mult de 2 minute deoarece erau semipreparati.
Cand spaghetele au fost gata, le-am scurs de apa si in oala in care au fiert le-am amestecat cu sosul de avocado si crevetii caliti.
Cine doreste, poate servi sosul peste paste.
Pofta buna!
Shaorma cu avocado
reteta = te duci pana la coltul strazi si iti iei o shorma mica 10 lei sau mare 13 lei cu de toate, apoi te duci in piata cumperi vreo 7 kile de avocado, ajungi acasa desfaci shaormaua si pui in nesimtire avocado, pofta buna!
Pasta avocado (guacamole)
Ingrediente:
- 2 fructe de Avocado
- 3 catei de usturoi
- 3-4 fire de ceapa verde
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 2-3 linguri de smantana
- sare si piper
Taiem ceapa marunt cu robotul de bucatarie, apoi tot in robotul de bucatarie adaugam si Avocado, punem usturoiul pisat, potrivim pasta rezultata de sare si piper, punem smantana si zeama de lamaie si amestecam cu o lingura. Ideal ar fi sa nu puneti robotul de bucatarie la viteza foarte mare, pentru ca Avocado devine mult prea pastos.
Noi folosim pasta de Avocado ca si dip pentru chipsuri, nachos, ca si sos la kebap sau falafel. Intrebuintarile sunt multiple iar gustul deosebit, usor picant.
Tartine cu avocado si branza
Ingrediente:
pentru 4 portii:
2 avocado
12 masline verzi fara sambure
2 catei de usturoi
4 rosii mai mari sau 8 mai mici
100g feta
2 linguri suc de lamaie
3 lingurite ulei(de masline)
1 lingurita cimbru uscat
4 felii paine neagra(eu am folosit semi)
sare, piper
Preparare:
etapa 1
Se taie jumatati fructele de avocado, se indeparteaza samburii si se desprind pulpa. Se adauga suc de lamaie si se zdrobeste cu furculita; se inglobeaza feta zdrobita, uleiul(eu am folosit ulei de masline), cimbru, maslinele tocate, usturoiul pisat, sare si piper.
etapa 2
Cu aceasta crema se ung feliile de paine si se acopera cu jumatati de rosii( ale mele fiind mai mari, le-am taiat in patru).
PăpușăDePlasticPrefăcută întreabă:
12Gabriela3456 întreabă:
LisaJulie întreabă: