In ciuda faptului ca adultii isi permit uneori sa sara peste masa de dimineata, punandu-si bazele intr-o pauza binemeritata, din timpul programului de lucru, prichindeii trebuie sa serveasca un mic dejun sanatos. Doar asa pot creste intr-o zi cat altii in sapte ani :)
La micul dejun, ca de altfel si la celelalte mese ale zilei, se ivesc diverse probleme. Pe langa mofturile pe care le fac copiii, plangand si refuzand mancarea pe n motive, apare vechea problema:”Ce ii dau sa manance?”.
In niciun caz mezeluri, nu margarina sau unt, nu dulciuri, nu fast-food s.a.m.d. Iar o alta problema se iveste cand constatati ca frigiderul este plin doldora cu astfel de produse alimentare. Daca voi nu aveti grija de sanatatea voastra, macar aveti de cea a copiiilor.
Idei pentru un mic dejun sanatos
Puteti sa le pregatiti celor mici un mic dejun din: paine integrala, cereale si oua. Toate sunt bune pentru a le asigura celor mici energia necesara. Sau puteti sa ii serviti cu: lapte sau alte produse lactate, care sunt bune pentru dezvoltarea oaselor, dupa principiul proteinele sunt caramizile unui organism sanatos.
Smoothie-urile sunt delicioase. Imbina prospetimea fructelor cu gustul fin al laptelui. Sunt usor de pregatit. Nu va trebuie decat un blender, cateva fructe si lapte.
O culoare intensa, placuta vazului ii atrage pe cei mici. Asa ca, nu va veti ruga prea mult de ei sa isi bea smoothie-ul.
Daca nu aveti prea mult timp, dar vreti sa le asigurati celor mici o masa sanatoasa, incercati: cereale cu lapte si o bucata de fruct.
Sau o felie de paine cu branza sau rosie si ceva dressing usor si un pahar cu suc de fructe sau de legume.
O alta varianta de mic dejun sanatos si rapid este: un iaurt, o felie de paine si un fruct feliat.
Sau de ce nu, un sandvis cu putin unt de arahide (este delicios, iar cei mici se vor bate pe el) si o banana.
Si daca nu aveti nicio idee de mic dejun care sa ii dea pe spate pe cei mici, incercati fasole la microunde pe felie de paine. Pur si simplu se pune o cantitate mica de fasole intr-un vas termorezistent si-apoi in cuptor.
Nu orice in farfurie, la micul dejun
Nu le dati celor mici orice la masa, mai ales la micul dejun. Nu alegeti alimentele in graba, doar pentru a umple cosul de cumparaturi. Sortati alimentele pentru micul dejun folosindu-va de ideile noastre pentru masa de dimineata. Si poate cel mai important aspect de luat in vedere, nu va ghidati dupa ambalaj, ci dupa eticheta.
Mancare sanatoasa: lapte, oua, branza, cascaval, paine prajita, legume, fructe, cereale!
Evident, este mai bine sa le dam copiilor o cana de lapte, smoothie sau nu, decat una de ceai; cerealele inlocuiesc cu mare succes in randul copiilor o felie de paine inregrala, sau intermediara, daca e vorba de cereale tip muesli, sau o felie de mamaliga, daca e vorba de fulgii de porumb. Aceasta costisitoare moda, care de altfel ajuta mamicile sa nu mai piarda timp firband un gris sau un orez sau un taitel cu lapte, ca sa nu mai aduc aminte de terciul strabunicii, si conditioneaza copii de luciul ambalajelor lumii noastre adulte de consumisti, nu asigura mai mult decat amintita felie de paine, cu zahar sau gem! Ah, sa nu vorbim de vitaminele adaugate direct din alambicul fabricilor de medicamente!
Nevoile in elementele plastice necesare cresterii si dezvoltarii armonioase numite proteine sunt complet asigurate de canita cu lapte? Ousorul si branzica raman preferatele mele, daca nu pot sa asigur si o felioara din mult hulitul mezel ( pentru copil fac sacrificii sa fie de calitate, sunca slaba, sau muschi file) sau macar putin pate de ficat. Adaug un pic de rosioara si sclipesc de bucurie. Fructele le pastrez pentru gustare la ora 10 si desert la pranz! Daca copilul este slabut, bine, ii mai dau si ceva cereale langa cana de lapte...si mai adaug si o geana de unt proaspat la feliuta de paine!
Recunosc, pentru a nu deveni monoton, pe calduri dau un pahar de suc, sau iarna un ceiut cald cu lamaie si miericica; iaurtul prefer sa-l las pentru gustare si mai ales pentru masa de seara, cand ajuta micutul organism sa se refaca dupa oboseala adunata la joaca peste zi!
Din cand in cand sar peste tipic, dau ceva din legume, un simulacru de post... dar, articolul m-a lasat nelamurita: ce fel de fasole la microunde? Boabe?
Interesant, cu cateva sfaturi bune dar si cu sfaturi eronate:
1. proteinele animale sint greu de utilizat de catre organismul uman;
2. e gresita ideea ca laptele si alte lactate furnizeaza calciu copiilor/adultilor;
3. microundele sint cancerigene (pe asta o stie oricine deja).
Mai documentati-va cu privire la ultimele descoperiri stiintifice in ceea ce priveste alimentatia.