Structura clasica: multa apa, grasimi saturate, ceva proteine si lipide, urme de vitamine si minerale.
Laptele este folosit în alimentatia omului înca din timpuri stravechi.
Datele asupra cresterii animalelor si implicit folosirea laptelui au fost lasate de pe vremea sumerienilor cu 3100 de ani î. H.
Compozitia chimica:
- substante proteice 3.4 % (vaca); 4.2 % (capra); 6, 7 % (oaie).
- glucide 4.5 % (vaca); 4.6 % (capra); 5 % (oaie si bivolita)
- substante grase 3.5 % (vaca); 4.1 % (capra); 6.8 % (oaie); 8.2 % (bivolita)
- saruri minerale 7.8 ‰
- vitamine
- enzime
Proteinele sunt formate din:
- cazeina 80-85 %
- lactoalbumina 10-12 %
- lactoglobulina 5-8 %
Compoziţia laptelui variază mult între diverse mamifere. Laptele uman, de exemplu, conţine multă lactoză, principalul zahar al ei. Spre deosebire de acesta, laptele de vacă conţine mai puţin zahăr şi mai multă grăsime. Laptele de vacă este compus din 3, 5% grăsime, 8, 5% solide din lapte şi 88% apă. Proteina principală (80%) este caseina. Laptele anumitor mamifere, printre care vaci, oi, capre, bivoli şi cai este colectat pentru a fi consumat de oameni, fie direct, de obicei după pasteurizare, fie procesat în produse lactate precum smântână, unt, iaurt, îngheţată sau brânză.
Laptele e "facut" din apa (80-90%), glucide (lactoza si galactoza), proteine(2, 5%- 4%), minerale (printre care, calciu!), vitamine (A, D, C, E) si lipide (intre 3, 4% si 7, 5%). Suna sanatos, nu?
peste 100 de substante nutritive necesare vietii omului(20 aminoacizi, peste 10 acizi grasi, 4 feluri de lactoze, 25 vitamine, peste 45 elemente minerale, proteine).
anonim_4396 întreabă: