Bună, Angycut!
Vara nu se pune?
Putem discuta şi despre dulceţuri/gemuri/compoturi/siropuri, etc.
Păi, hai să-ţi fac o "listă" cu ce am pus DEJA :
* dulceaţă din petale de trandafiri roşii
* gem de caise
* gem de cireşe
* gem de vişine
* gem de căpşuni
* gem de zmeură
* compot de cireşe
* compot de vişine
* compot de caise
* compot de prune
* compot de zmeură
* compot de căpşuni
* mazăre boabe conservată în saramură
* fasole verde ( păstăi ) conservată în saramură
* bulion de roşii
* ardei kapia roşii ( conservaţi "pastă" ), pentru pus în mâncăruri
* fasole verde ( păstăi ) conservată pentru ciorbe ( conţine fasole, roşii, sare, piper, ulei, frunze de pătrunjel şi ţelină, ardei roşu )
* conopidă conservată pentru ciorbe ( după aceeaşi reţetă ca şi fasolea )
* castraveciori muraţi ( pentru iarnă )
* vinete congelate ( pentru salata de vinete cu ulei sau maioneză )
* conopidă congelată ( pentru salata cu maioneză ).
Mai am "în plan" următoarele :
* gogoşari muraţi în oţet
* conopidă murată ( pentru iarnă )
* zacuscă ( preferabil cu ciuperci )
* ardei cu varză ( muraţi pentru iarnă )
* ardei pentru umplut ( conservaţi în saramură )
* varză murată ( la butoi ), etc.
Cât despre reţete, acolo e mult mai LUNGĂ povestea...
N-o mai înşir aici că, şi aşa, am "ocupat" destul spaţiu!
Mai las şi la alţii
Dacă ţi-am dat vreo idee interesantă şi doreşti vreo reţetă, dă un mesaj.
O zi frumoasă.
Mai Bursuc dar esti gospodar, nu gluma.Era vorba de idei.Ca de retete il intreb pe unchilul Goagal.Multumesc!
Banuesc ca stai la casa si ca ai beci imens! sI ca ai famiie numeroasa!
O zi buna si tie!
Cu plăcere!
Păi DA, îmi place să am de toate şi prefer să fie puse de mine ( ca să ŞTIU ce mănânc, că sunt destule E-uri în celelalte alimente )!
Într-adevăr, stau la casă şi am unde le pune, dar NU am pus cantităţi "uriaşe"
Suntem doar 2 persoane la ele : eu şi fiul meu...
Iar eu PREFER o bere în locul unui compot
Toate cele bune.
Cu asemenea comoara da clasa multor gospodine moderne. Daca nu e insurat, il insuram noi, ce zici?
E și asta o variantă, ar cam fi cazul , știe atât de multe și nu numai în bucătărie.
Esti bun de insurat, pe bune...Ce masini, ce case,,,, Conservele sunt zestrea ta.
NUUU!
Mersi de "ofertă", dar mi-ajunge o însurătoare
Casă, maşină, chiar şi ficior "gata făcut" & crescut ESTE
Conserve, de asemenea
Buna
am pus fasole verde la congelator dupa ce am oparit-o..am facut zacusca de vinete..compoturi numai zic..am pus gogosari la otet, reteta pentru gogosari eu o fac asa.1kg de zahar la 1kg de otet, doar asa ii pun an de an si ies foarte gustosi..in rest am facut zarzavat pentru ciorbe din: rosii/telina/patrunjel/conopida/morcov si ardei
castraveti inca nu am pus, dar voi pune cu siguranta, si vreau sa fac zacusca de ghebe cand vot iesi.
O zi frumoasa sa ai
Harnicuta.....asa te vreau!
Suna bine! Ai timp? In ziua de azi timpul a ajuns mai pretios ca aurul.
Să vezi și cât de delicioase sunt!
Mâine am să scriu rețeta să vorbesc cu mama astă seară ca mâine să mi-o dea și am să o scriu .
Eu am facut pasta de ardei, suc de rosii, dulceata de zmeura si dovlecei ( e neastepat de buna )
La congelator am pus zmeura(in casolete)afine, vinete, hribi.
Cum toamna abia a inceput mai am timp sa ma documentez si sa inpir din retele voastre.
Oh, bureti de padure. Ce pofta mi-ai facut! Astia aici in Ardeal, nu culeg, nu gatesc. Nici pe piata nu sint pentru ca nu cumpara nimeni.
Fiind mai invarsta, cu unele probleme de sanatate(interzis sare, muraturi), am inceput sa fac si retete mai dietetice.De exemplu,am facut acum(doar pentru consum momentan),zacusca cu dovlecel:
-ceapa tocata prin masina de tocat,calita in putin ulei+apa(pana se inmoaie.
-gogosari,dati tot la masina.
-dovlecel(eu am facut cu cel acre are coaja verde inchis,este mai dulce),dat pe razatoarea mare.
-suc rosii.
-usturoi intreg,dafin,piper boabe, sare.
Iarna, fac zacusca din ce am pus la congelat:dovlecel ras, gogosar tocat marunt.
Muraturi, fac doar 3-4 borcane de 800g,din fiecare leguma:rosii mai coapte,castraveti,fasii de gogsar in otet, iar pepenele, eu il pun bucati fara coaja verde.
Fiind doar eu cu sotul, prefer sa pun legumele la congelat si iarna pot sa fac zacusca, sa folosesc la mancare sau alte preparate.
Multumesc.Ma gandeam ca acesta postare ar fi de folos la mai multi si a e bine sa invatam din si din experinta altora.
Mi-am amintit de o muratura din batrini, facuta de bunica mea. In Moldova se mai face si azi, dar eu am plecat de mult timp de acolo. E vorba de harbuz murat (lubenita, pepene rosu). Se folosesc harbujii mici care nu mai cresc, dar copti. Se pun in butoi la fel ca orice muratura. Se poate chiar sa fie amestecati si cu alte legume dar nu cu varza. Incearca, sint deliciosi.
Multumesc....Si eu din Moldova si mai pun harbujei alaturi de gogonele si castraveti.
Ma bucur sa aflu asta. Tot moldovencele mele sint mai gospodine! Observ ca stii toate retetele si vrei noutati. Greu acum cind lumea fuge la hipermarket si pentru un borcan de castraveti.
Reteta mea preferata este Muraturi asortate. E delicioasa! O puteti pregati si voi pentru iarna, reteta o gasiti aici http://blogul-pentru-tine.blogspot.ro/
Asta-i preferata mea :
http://www.restaurantedelux.ro/reteta-zilei-gogosari-otet-kiwi.html
mai am :):
http://www.restaurantedelux.ro/reteta-zilei-mix-de-muraturi-picante.html
http://www.restaurantedelux.ro/......marar.html
http://www.restaurantedelux.ro/......acasa.html
http://www.restaurantedelux.ro/reteta-zilei-castraveti-murati-picanti.html
http://www.restaurantedelux.ro/muraturi-asortate-cu-ghimbir-si-gutui.html
http://www.restaurantedelux.ro/muraturi-englezesti-picalili.html
http://www.restaurantedelux.ro/muraturi-coreene-kimchi.html
Si eu tot moldoveanca sunt pai pana acum am pus la vinete si ardei la congelator, castraveti la murat si rosii cherii la borcan.
Voi detalia putin treaba cu rosiile ca banuiesc ca restul nu necesita amanunte.
Am spalat rosiile si le-am asezat in borcane de 800 ml, am pus intr-o oala 1 l de apa cu 2 lingurite de conservant si 2 lingurite de sare pentru muraturi, cateva boabe de piper si 2 linguri generoase de ulei de masline am lasat-o pe foc pana a dat in clocot apoi am pus amestecul asta peste rosii, am adaugat zeama de la o lamaie si am capsat borcanele.
Apoi am asezat intr-o oala un prosop, am pus borcanele in oala si apa cat sa le acopere cu 2 degete, le-am lasat la foc mic 30 min, am scos borcanele, le-am lasat la racit pana a doua zi si le-am depozitat in camara
Tip: incercati capacul borcanelor dupa ce s-au racit daca vreo unul face click inseamna ca trebuie consumat in viitorul apropiat si tinut in frigider, la mine nu au fost probleme de genul. Spor la treaba si o toamna colorata tuturor!
Suna bine treaba cu rosiile. Banuesc ca merge si cu rosii pe normale, mai mititele sau puse in borcane mai mare.Sau fara onservant. Evit posibil E- urile
Multumesc pentru sugestie.
Deci eu am 12 ani si nu stiu sa le fac dar o ajut pe mama.Am facut impreuna:
dulceata de dovlecei
dulceata de nectarine
gem de mure
gem de afine
gem de prune
dulceata de zmeura
dulceata de mere
Si
Bulion
Castraveti murati si cam atat
Sper ca ti-am fost de ajutor