Gastronomia s-a dezvoltat de la o idee, la arta si apoi la stiinta. Intr-un anume fel, ea este ceea ce ii uneste pe cultivatori, viticultori, vanatori, bucatari si nu doar pe ei.
O definitie posibila este aceea ca gastronomia face studiul relatiei dintre cultura si alimentatie sau chiar este arta de a prepara mancaruri alese si in egala masura insusirea de a le aprecia calitatile si gustul.
Evolutia ei este legata foarte strans de cea a societatii omenesti, de aparitia si dezvoltarea nevoii de socializare.
Astfel, daca in timpurile stravechi, mancarea de baza era carnea, intai cruda, apoi preparata la foc, apar dovezi ca in jurul anului 1000i.H. se faceau si painisoare de grau si erau cunoscute vinul si berea. Treptat-treptat, alimentatia s-a diversificat si odata cu ea si modul de preparare a alimentelor. Incepand din secolul XIV, odata cu dezvoltarea societatii, sub toate aspectele sale, gastronomia cunoaste un avant fara precedent, tinzand sa devina o arta. In acest context, centrul artei culinare devine Parisul.
Iata deci ca la inceputurile sale, gastronomia insemna doar cunoasterea nevoilor stomacului (gastros=stomac si nomos=cunoastere, lege), ajungand in vremurile noastre sa combine alimentele si in folosul moralului, imaginatiei, judecatii, confortului fizic si psihic al individului.
Este adevarat ca obiectul sau il constituie tot ce poate fi mancat, este adevarat ca in pozitie centrala se afla gustul, doar ca in prezent gastronomia foloseste informatii din fizica, chimie, bucatarie, cultura popoarelor, comert si economie. Ea este prezenta in toate straturile sociale si tinde sa devina o stiinta, daca nu este deja!
Un curent aparut de ceva timp si controversat, ca tot ce ne inconjoara, este bucataria moleculara. Nu se numeste astfel pentru ca alimentele sunt formate din molecule, ci pentru ca se preocupa de procesele fizice si chimice care au loc la nivel molecular, in timpul gatirii. Bucataria moleculara a evoluat catre spectaculos si a atras de partea sa foarte multi barbati, nu consumatori ci practicanti!
Debutul l-a facut fizicianul Nicholas Kurti, in 1960, apropierea de gastronomie a realizat-o Herve This, urmand nume celebre din intreaga lume.
Probabil ca mobilul a fost pentru toti cautarea gustului perfect, drumul a continuat de multa ori, catre spectaculos, devenind discutabil scopul actiunii. Poate de aceea in Italia a fost interzisa in acest moment bucataria moleculara.
Bucataria moleculara foloseste materii prime naturale care genereaza efecte spectaculoase, tehnici neobisnuite pentru bucataria traditionala si uneori devine destul de imprecisa granita dintre bucatarie, chimie, arta si gust.
Promotorii ei au pus in evidenta modificari la nivel molecular in functie de recipientul in care se prepara mancarea, in functie de grasimile folosite, de temperatura, au explicat mecanismele de eliberare a aromelor, relatia dintre textura si metoda de gatit si felul in care creierul interpreteaza semnalele primite de la senzori. Pana unde poate ajunge bucataria moleculara in cadrul gastronomiei? Pana unde o vom lasa noi!
Mie, personal imi place mai mult definitia: este arta de a prepara mancaruri alese si in egala masura insusirea de a le aprecia calitatile si gustul!
Dar si spectaculosul are importanta lui, mai ales daca stim sa-l aplicam cu masura. In fond fiecare alege. Nu acesta este lucrul cel mai important? Sa stim sa ne facem alegerile
Conform DEX-ului:
GASTRONOMÍE s. f. Arta de a prepara mâncăruri alese sau însușirea de a le aprecia calitatea, gustul. – Din fr. gastronomie.
Gastronomia e spudiul care se ocupa cu studiul mancarii.Mai pe intelesul tuturor la gastronomie te invata cum se face mancarea
mirella_4348 întreabă:
LisaJulie întreabă: