Buna, Claudia,
Ca si Oliana care ti-a raspuns deja, nici eu nu te sfatuiesc sa ingrosi sosurile cu faina sau cu amidon. Cel mai sanatos este ca sosurile sa se ingroase prin reductie, adica scazand sosul pana se ajunge la consistenta dorita. Obiceiul romanesc de a gati cu rantasuri cu faina este nesanatos si predispune la ingrasare (uita-te si tu pe strada sau intr-o piata de exemplu cum arata romancele dupa o anumita varsta, dupa ce au mancat ani de zile mancare gatita cu sosuri cu faina!).
Marilena Dumitrescu
www.in-gura-presei-vizuale.blogspot.com
Sa stii ca eu la unele sosuri pun un cartof fiert si zdrobit, este mai sanatos decat faina sau amidonul.
Stiu ca daca se foloseste faina, sosul e mai alb putin, daca se foloseste amidonul e mai transparent.
Cred ca amidon se pune mai putin, pentru. a lega, deci cred ca e mai danatos; in cazul asta, pune smintina.
Eu cind leg un sos si pun amidon, il dizolv in putin lapte, nu apa.
Cred ca faina de grau. stiu ca amidonul, de exemplu din paine sau cartofi intra in cutele stomacului si iese mai greu.
Nici faina nici amidonul. depinde ce sos vrei sa faci... de exemplu, sosul de rosii, il fac din pulpa de rosii, se gaseste in comert, pun putin ulei de masline, piper, zahar brun, sare o foaie de dafin, optional citeva picaturi sos soia, dau un clocot si ...gata sosul dietetic. se maninca cu rasol de vita, pui...
daca totusi... o lingurita de amidon!
In restaurantele din strainatate se foloseste mereu amidonul de porumb, in restaurantele din Romania se folosesc diverse prafuri de ingrosat din comert (in facut de culoarea sosului rosu sau alb), la care n-am avut curiozitatea sa citesc ce contin, sau faina.
din pacate reductia nu poate fi folosita la orice sos.
Super idee cu cartoful pentru ingrosat sosurile f sanatos si f gustos multumescccccc