Nu este numai carpacio de vita, exista si de rata, si de peste, in special cel afumat, de caracatita, de bresaola si da sunt feliute subtiri de carne. Am dat o cautare cu Google Italia, sa-i gasesc radacinile si zice asa: mancare pe baza de carne cruda care a fost inventata la Venezia, cu ocazia unei festivitati organizata in cinstea pictorului Vittorio Carpaccio( de unde si numele) in 1950, si a fost inventat de catre Arrigo Cipriani si servit contesei Amalia Nani Mocenigo careia ii recomandase doctorul sa manance carne cruda. Reteta clasica se pregateste asa: cu 650 de grame de contrafile de vita taiat foarte subtire, 185 ml de maioneza, 1-2 lingurite de sos Worchestershire, 1-2 lingurite de suc de lamaie, 2-3 linguri de lapte, sare si piper alb proaspat macinat. Se pune maioneza, sosul Worchestershire, sucul de lamaie intr-un vas, se adauga in fir subtire laptele pana cand se obtine o compozitie ce s-ar putea intinde pe paine. Se condimenteaza. Carnea se aseaza pe farfurii in asa fel incat sa acopere intreaga suprafata, se sareaza usor si se baga in frigider pentru 5-10 minute. Se pune apoi sosul pe ea, si se serveste imediat.