O reteta de orez foarte usoara si foarte buna pentru pestele la gratar. Orezul, cantitatea in functie de persoane, se spala bine.Intr-o cartita se pune ulei, la 2 cani de orez se pune o cescuta de ulei, daca pui putin mai mult ulei este si mai bine, cand uleiul este cald se pune o mana buna de taitzei (fidelutza subtzire)Cantitatea de taitzei poate fii marita in functie de cantitatea de orez.Se lasa taitzei sa se rumeneasca bine, sa fie maronii, se pune orezul deasupra se amesteca de cateva ori si se pune apa, sa fie cam 2 degete deasupra orezului.Se adauga sare si putina vegeta.Se fierbe 5 minute, se stinge focul si se inveleste carticioara cu un prosop mai gros de bucatarie, se lasa sa se umfle orezul, in felul acesta va ramane bob cu bob. Orezul facut in acest fel, are un gust si miros de alune prajite, datoria taitzeilor prajiti
Cartofii natur pentru peste la gratar, se fierb cartofii, se taie in sferturi, se pun pe o farfurie se toarna deasupra un sos facut din ulei masline+putin otet sau zeama de lamaie+sare+piper, se bat toate ingredientele foarte bine si se toarna peste cartofi, se presara deasupra patrunjel tocat fin. Sau :se fierb cartofii taiati sferturi, se scurg bine. Intr-o tigaie se pune unt sau ulei(daca e de masline este si mai bun) se adauga pesmet si cartofii, se lasa 5-10 minute sa se prajeasca cartofii in unt cu pesment, se pun pe un platou si se presara patrunjel fin tocat.