Ce inseamna alimentatie sanatoasa?

Ce inseamna alimentatie sanatoasa?
Regimurile prea monotone, asa cum pot fi cele ale unor sportivi de performanta si pe care le gasiti descrise prin reviste - reprezinta o alegere proasta fiindca priveaza organismul de o serie de nutrienti esentiali pentru sanatate.
 
 
Incercati sa aveti un regim alimentar cat mai variat
In regimurile adoptate de unii culturisti nu se gasesc prea multe fructe, lactate si carne rosie. Este important ca acestea sa fie introduse in regimul vostru, deoarece fructele contin o multime de vitamine si antioxidanti, lactatele contin calciu, iar carnea rosie este bogata in fier si alte minerale, in special zinc. O cantitate insuficienta de calciu poate conduce la osteoporoza, mai ales in cazul femeilor.
 
Regimul alimentar trebuie sa fie echilibrat
Echilibrul se refera la raportul dintre diversele grupe alimentare, astfel incat sa va bucurati de toate beneficiile pe care vi le aduc nutrientii din alimente.
Un regim alimentar dezechilibrat, care se concentreaza exagerat de mult asupra unei grupe de alimente, in ciuda aportului caloric suficient, poate conduce la carente nutritionale.
 
Mancati alimente care va asigura suficienta energie
De multe ori, sportivii sunt tentati sa adopte regimuri cu un continut redus in carbohidrati, in special daca urmaresc sa slabeasca. Problema cu aceste regimuri este faptul ca priveaza organismul de o importanta sursa de energie. Rezervele de glicogen nu vor fi permanent reumplute si astfel organismul ajunge sa foloseasca proteine pentru a produce energie si in acest fel se pierde o parte din masa musculara.

Este important sa consumati cantitati suficiente de calorii pentru a oferi organismului suficienta energie necesara sustinerii activitatii fizice si intelectuale.
Necesitatea anumitor nutrienti in dieta depinde de o serie de factori printre care se afla sexul, varsta, nivelul de activitate fizica, starea de sanatate.
Fiti moderati, ceea ce inseamna sa mancati exact atat cat aveti nevoie pentru a face fata activitatii fizice pe durata unei zile.
 
Mancati frecvent
Oamenii activi trebuie sa se hraneasca mai frecvent de trei ori pe zi, ceea ce inseamna mese mici si consistente la fiecare 2-3 ore. Exista numeroase studii care arata ca mancatul frecvent previne cresterea in greutate pentru simplul fapt ca procesele digestive necesita energie, asadar se poate spune ca aceasta practica stimuleaza metabolismul si creste termogeneza.
 
Marirea numarului de mese stimuleaza arderea grasimilor, favorizeaza mentinerea masei musculare si reduce apetitul.
 
7 răspunsuri:
| darrio2007 a răspuns:

Sa mananci ce este bine pentru organismul tau.

| MysticWayz a răspuns:

Alimentatia reprezintã domeniul în care se fac cele mai grave erori. Omul modern se hrãneste într-un mod nesãnãtos, mãnancã prost si mult. Asa se face cã o persoanã din douã suferã de exces de greutate (depãsirea cu peste 10% a greutãtii normale). Obezii se aflã în interiorul unui cerc vicios. Grãsimea nu mai este la modã, iar mass media înfãtiseazã sãptãmanal o imagine care contravine modului de viatã a persoanei obeze. Astfel, aceasta se confruntã, mai mult sau mai putin, cu un stres psiho-social, iar reactia ei este, în general, sã mãnance tot mai mult.
Multe persoane, în special femei, iau medicamente de sintezã pentru slãbit, care au efectul de a le suprima pofta de mancare, actionand ca un laxativ. Folosirea permanentã a acestor medicamente creazã dependentã si perturbã metabolismul apei si a sãrurilor din organism, provocand edeme, rinichii sunt afectati, se produc tulburãri psihice si de ritm cardiac.

| coosmin24 a răspuns:

Alimentatia santoasa pentru mine reprezinta evitarea a tot felul de mancaruri care contin tot felul de chimicale (ex. aproape tot ce tine de dulciuri, sucuri, bauturi, tot felul de mancaruri festive facute in asa zisul mod "rebut" si ma rog tot felul de inhalari toxice). O alimentatie sanatoasa o poti obtine prin prepararea mancarilor de casa: din fructe (daca preferi ceva dulce) sau legume (pentru mancare). In vremurile noastre pentru a avea o productie mai mare de alimente si ma refer cam la toata gama (fructe, legume, lactate, branzeturi si nu mai stiu ce)se injecteaza ingrasaminte s-au sunt dezvoltate cu ingrasaminte alimentele.Alimentele=mancarea=viata.Acuma nu avem incotro tot trebuie sa mai cumparam ceva de la magazin, dar problema se pune altfel, in viata de zi cu zi stim noi ce bagam in gura. Putem muri in orice clipa (doamne fereste)de la atatea preparate.
Alimentatia sanatoasa ne-o putem face noi, ne-o putem stabili.Trebuie sa cautam alimente care sa ofere corpului ceea ce ii este necesar si anume calorii, protenie, vitamine, minerale si multe altele, care fie care dintre acestea au diferite foloase in corp.Sa nu ne lasam pacaliti de gunoaiele de pe rafturile magazinelor, super-marcheturilor.Sa fim atentii ceea ce consumam, cand consumam si cum consumam! Marea rivala pentru alimentatie este pofta cu cat ne controlam poftele gusturilor preferand ceea ce este bun(daunator pentru organism) cu atat mai bine.

| FemeiaPaiangan a răspuns:

Alimentatie sanatoasa inseamna in general fructe si legume proaspete(Si spala-te inainte de a fi consumate.).

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Noi mancam pentru a traii, nu traim pentru a manca.

| imiplacemov a răspuns:

Multe fructe si legume in special. A se evita tot felul de produse fast food, etc. Si a se manca cate putin din toate, pentru a lua din fiecare ceea ce trebuie organismului.

| rodica_4028 a răspuns:

Da, trebuie sa avem pe cat posibil o alimentatie echilibrata si sanatoasa. Dar ce te faci atunci cand, desi mananci la 2-3 ore, pofta de mancare tot mare este si nu mananci putin.Eu la servici mananc mai mult decat acasa desi imi place ceea ce fac.De exemplu cand am o lucrare care trebuie s-o gandesc trebuie mai intai sa mananc ca sa-mi vina idei, altfel mi se blocheaza mintea. Mi s-a intamplat ca numai dupa 2 guri de ceva sa imi si vina idei dar dupa aceea continui sa mananc pentru ca mi se deschide apetitul.In zadar am incercat tot felul de stiluri de a manca ca sa fiu si eu slaba. Daca mancam putin imi era tot timpul foame, nu era portia mea la care creierul imi spunea "stop, ai mancat suficient". E adevarat ca am si o gastrita si nu prea pot manca salate care in trecut ma saturau datorita fibrelor.Si eram si slaba.Si faceam si sport.Acum nu mai pot face sport, nu mai am timp. Timpul mi-l dedic aproape in totalitate copilului si gospodariei.Nu reusesc sa fac ce vreau eu acasa ci numai ce trebuie.