Cuvantul "probiotic" se traduce prin "pentru viata". Bacteriile probiotice sunt micro-organisme vii, care asociate unor alimente si consumate in cantitati semnificative, exercita efecte benefice asupra sanatatii umane si contribuie la intarirea si refacerea sistemului imunitar si al echilibrului natural al organismului.
Probioticele sunt culturi vii de bacterii asemanatoare celor care traiesc in colon, folosite drept suplimente alimentare datorita efectelor benefice pe care le au asupra organismului. Conform OMS, probioticele sunt definite ca microorganisme vii care aduc beneficii pentru sanatatea gazdei, atunci cand sunt administrate in cantitati adecvate.
In tractul digestiv exista numeroase bacterii ce constituie microflora intestinala. Aceastea nu sunt daunatoare organismului, ci din contra, sunt esentiale, datorita rolurilor pe care le au: impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare, sintetizeaza multe vitamine de care organismul are nevoie, stimuleaza sistemul imun si producerea de imunoglobuline, contribuie la mentinerea unui aparat digestiv sanatos.
Echilibrul acestei flore bacteriene intestinale este foarte sensibil. Numerosi factori pot perturba nivelul bacteriilor intestinale: medicamente precum antibioticele, anticonceptionalele, unele boli digestive, stresul. Flora intestinala are nevoie de sase luni pentru a se reface dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice. Probioticele pot corecta aceste dezechilibre ale florei intestinale, iar beneficiile lor nu se opresc aici. Iata cele mai importante roluri ale probioticelor in organism:
• Cresc biodisponibilitatea proteinelor si a grasimilor din dieta prin digerarea completa a acestor nutrienti in tractul digestiv;
• Protejeaza de tulburari de tranzit (diaree sau constipatie);
• Reduc simptomele intolerantei la lactoza prin convertirea lactozei in acid lactic
• Reduc inflamatiile intestinului si simptomele asociate;
• Previn alergiile alimentare;
• Previn cancerul de colon prin legarea aminelor aromatice prezente in carnea preparata, cunoscute cu potential carcinogen;
• Studiile au demosntrat ca probioticele sunt capabile sa reduca nivelul de colesterol;
• Previn infectiile tractului digestiv;
• Impiedica dezvolatea bacteriilor patogene in tubul digestiv;
• Cresc imunitatea
Majoritatea probioticelor sunt produse in urma procese de fermentatie. Cele mai cunoscute microorganisme folosite la producerea probioticelor sunt Lactobacilus si bacilul Bifidus. Bacteriile producatoare de acid lactic sunt folosite in industria alimentara de mai multi ani deoarece acestea sunt capabile sa converteasca zaharurile, inclusiv lactoza si alti carbohidrati in acid lactic. Acesta confera gustul acru produselor fermentate precum iaurtul. Producerea de acid lactic scade pHul si reprezinta un factor de protectie antiinfectioasa pentru ca previne dezvoltarea bacteriilor patogene.
Alimentele care contin probiotice sunt de obicei naturale, insa pot fi si fabricate prin procese bine controlate care sa mentina culturile de bacterii vii si dupa fabricare. Iaurtul, kefirul, branza proaspata de vaci, formulele pentru bebelusi sunt doar cateva exemple de alimente bogate in probiotice.
Cand este necesar aportul de probiotice?
Aportul bacteriilor probiotice poate fi asigurat atat din consumul alimentelor fermentate, cat si din administrarea unor suplimente speciale. Introducerea alimentelor ce contin probiotice in dieta zilnica este benefica atat in lipsa unor simptome digestiva, in scop profilactic, dar mai ales atunci cand functia digestiva este perturbata ca urmare a afectarii microflorei intestinale.
Asadar un pahar cu iaurt proaspat (fara aport de zahar, fructe, cereale, seminte sau alte insertii) poate fi consumat pentru perioade lungi de timp, fie pentru o dieta echilibrata, fie pentru a trata o diaree rezutata din diverse motive: stres, consum de antibiotice, infectii, etc.
Efectele adverse ale probioticelor:
Probioticele sunt considerate sigure, deorece bacteriile utilizare sunt aceleasi cu cele care se gasesc in mod natural in intestin. Inca nu exista studii pe termen lung pentru a avea o evaluare completa a utilizarii prelungite de probiotice.