Oalimentatie sanatoasa anseamna consumul de alimente de baza, proteine precum carnea, oale silegumele.Lactate,fructesi legume, ceriale precum painea si pastele fainoase, dulciuri formata din fructe.
A manca sanatos inseamna a manca ponderat si variat in acelasi timp. Masa principala este dimineata(gresit ca masa de pranz).
Inseamna sa mananci grasimi nesaturate din carne si legume, carne de peste de preferat(previne bolile cardiace, cancerul datorita continutului de omega 3, 6 si 9), carne de pui dupa ce s-a indepartat grasimea total(inclusiv pielea), carne de vita la gratar si nu numai, creier, ficat, oua, lapte(semidegresat), branzeturi dulci, paine integrala, legume si fructe cat mai mult si in forma proaspata(ce se poate) si in rest, din toate se consuma cat mai putin. Sa tii cont de faptul ca dupa prima prajire, uleiul devine toxic si este de preferat cand se doreste cartofi prajiti(sau alte prajeli) sa se faca folosind grasime de pasare(eu folosesc de gasca). Salatele de legume sa fie preparate folosind lamaie si nu otet. Fara sare nu se poate, dar in cantitati moderate, stiut fiind faptul ca si legumele contin cantitati de sare. Apa plata minim 2 litri zilnic, sucuri cat mai naturale, acidulatele f. putin sau in combinatie cu apa plata. Mancarurile cu carne sa se faca cu cat mai putin sos. Ciorbele numai de zarzavat, cele cu carne cat de rar se poate, carnea de preferat fripta si cu garnituri diverse, sosuri. Etc...
Fara prajeli, fara sucuri acidulate, fara sare, fara fast-food. Dulciuri moderat. Multa apa (min 2 l/zi). Multe fructe si legume proaspete.
As mai adauga la ce a spus @Brigitta ca legumele, fructele si carnea sa nu fie radiate, tratate cu ingrasaminte, etc
LisaJulie întreabă: