O rețetă foarte simplă, de vară. Pentru ea, aveți nevoie de cod (dar puteți folosi orice alt pește care vă place), 2 morcovi, o ceapă, o căpățână de usturoi, 2 lămâi, legume(pot fi si congelate), 1 kg de cartofi, un pahar bun de vin alb, ulei și mirodenii (eu am folosit amestecul numit "verdețuri italiene", pentru că nu aveam nimic proaspăt la îndemână. Dacă puteți, folosiți musai verdețuri proaspete - busuioc, cimbru, pătrunjel etc.) Cantitățile depinde într-o oarecare măsură și de mărimea tăvii în care veți găti. Prima dată, pregătim peștele. Bucățile de pește se pun într-un castron. Peste ele turnăm câțiva stropi de ulei, zeama de la o lămâie și verdețuri. Le amestecăm (cu mâna) bine, până ce fiecare felie de pește e atinsă de ulei și de verdețuri. Apoi lăsăm peștele deoparte, acoperit, să se îmbibe de arome.
Apoi tăiem legumele. Carfofii se taie în sferturi, morcovii se taie rondele, ceapa se taie peștișori (nu foarte mici), cățeii de usturoi se taie felii, lămâia se taie în felii rotunde care apoi se taie pe jumătate, iar broccoli se lasă întreg. Dacă nu vă place mai acru, puteți să nu puneți toate feliile de lămâie, sau chiar să nu puneți deloc. Însă zeama din lămâie dă un gust special, răcoritor, mediteranean celorlalte legume. Se așează în tavă, se toarnă câțiva stropi de ulei de măsline, se pun verdețurile, se toarnă apă până se acoperă și se dau la cuptorul încins în prealabil. (puteți aprinde cuptorul când vă apucați de tăiat legumele, de exemplu)
Se lasă la cuptor până se înmoaie cartofii și sunt bine fierți, apoi se scoate tava, se pune peștele și se toarnă un pahar bun de vin alb. De preferat, un vin cât mai bun - eu am folosit Chardonnay din 2006 de la Errazuriz, un vin chilian foarte bun pentru nivelul său de preț. În general, eu nu folosesc la gătit vinuri dulci. Doar albe, seci sau demiseci.
Apoi se dă iar la cuptor, pentru 20 - 25 de minute (până se face și peștele). După vreo 10 minute, e bine să întoarceți bucățile de pește, ca să nu rămână albe pe-o parte. Feliile de cod scad destul de mult în timpul procesului. La final, arată cam așa
Pofta bună
Peste la cuptor pe pat de cartofi cu condimente, spaghete cu ceapa si bulion. Orez cu lapte, sau pestele il poti face la cuptor si, legumele separat, apoi servite impreuna cu un pahar de vin alb.
Sunt multe ingrediente... poti sa incerci la cuptor cartofi cu legume congelate http://www.edenia-gusturinetunate.ro/legume-congelate/beneficii/
gasesti aici