Bună!
Bănuiesc că te referi la fasolea verde ( păstăi )!
Ingrediente :
* 7 kg fasole verde păstăi ( preferabil fasolea cu păstaie lată galbenă, "de unt" )
* 3, 5 kg roşii ( sau se poate folosi bulion ori pastă de tomate, dar NU iese aşa de gustoasă )
* sare de bucătărie ( preferabil sare mare, pentru murături )
* 1 legătură ( mărişoară ) de frunze pătrunjel
* 1 legătură ( mărişoară ) de frunze ţelină
* 1-2 l ulei de floarea soarelui
* aspirină ( conservant/salicil ) - se pun 10 tablete de aspirină la toată "compoziţia"
* 3 l apă
* borcane ( de 1, 5-1, 7 l sau de 700 ml ) cu capac cu filet ( preferabil ) pentru a "îmbutelia"/păstra fasolea.
Mod de preparare :
* Se curăţă păstăile de fasole şi se spală, apoi se rup bucăţele.
* Separat, se spală roşiile ( în 1-2 ape ), apoi se taie feliuţe şi se pun într-un alt vas.
* Se spală frunzele de pătrunjel şi ţelină şi apoi se taie mărunt ( tulpina se aruncă, se folosesc doar frunzuliţele ), se toacă ( ori se pot rupe doar frunzuliţele şi se pun aşa întregi în oală ).
* Într-o oală mare ( 15-20 l, cu capac ) se pune apa, uleiul, se adaugă fasolea + frunzele tocate + roşiile tăiate + aspirina ( ruptă/tăiată jumătăţi ori sferturi ) şi se pune la fiert.
Când începe să fiarbă se lasă vreo 15-30 minute, apoi se adaugă sare ( după gust, ai grijă să nu fie prea sărată ).
Eu obişnuiesc să adaug şi piper măcinat + boia ( ori ardei roşu tăiat cubuleţe mici )...
* Când fasolea este fiartă, se ia de pe foc şi se pune fierbinte în borcane ( o pui proporţionat, atât fasole cât şi zeamă, încerci să le împarţi cât de cât egal în toate borcanele ).
Când borcanele sunt pline, le capsezi ( strângi bine capacul ), apoi le pui la dunst umed ( la fiert, pentru "sterilizare" ) într-o cratiţă mare/largă ( pe fundul cratiţei se pune ziar sau un prosop ud, preferabil ca apa să fie fierbinte deoarece va începe să fiarbă mai repede ) - pui apă fierbinte până aproape de nivelul capacului de la borcan ( dacă apa scade în timp ce fierb borcanele, mai adaugi apă fierbinte ), le fierbi 1 oră ( din momentul în care apa începe să fiarbă ), apoi se iau deoparte şi se lasă în cratiţa respectivă ( în acea apă ) la dunst uscat ( se lasă să se răcească treptat ).
Se depozitează în cămară/pivniţă, la loc răcoros şi întunecos.
Se poate păstra chiar şi 1-2 ani FĂRĂ să se strice sau să-şi schimbe aroma/gustul.
Eu şi acum mai am în cămară 2-3 borcane de fasole din vara anului 2013 happy
Tot după aceeaşi reţetă am pus şi conopidă ( ruptă mănunchiuri ).
Se pot folosi la ciorbe, sau la chiveci, tocănuri, etc.
Fasolea verde păstăi şi mazărea boabe se mai pot conserva şi puse în saramură ( apă sărată, dar NU foarte sărată, doar puţin mai sărată decât normalul ).
Se pun păstăile sau mazărea ( crude/nefierte ) în borcane de 720 ml, se face saramura separat, se toarnă peste ele, se adaugă aspirină la fiecare borcan, se capsează ( înşurubează capacul borcanului ) şi se pun la dunstulit unde se fierb 90-120 minute ( de când începe apa să fiarbă ).
Toate cele bune.
Da, la fasolea verde ma refeream
Am pus anul trecut la congelator, dar nu sunt la fel de bune. Odata dezghetate s-au,, flescait''
Am facut azi pastai scazute cu usturoi si mamaliguta. Daca mai trec odata pe la bucatarie gases oala goala
Multumesc de reteta!
Cu plăcere
Într-adevăr, cele congelate se "fleşcăiesc" după dezgheţare - de aceea nici NU folosesc acea metodă de conservare.
Apropo : NU mai merge pe la bucătărie!
Altfel, mâine trebuie să găteşti altceva
O zi faină să ai
Taci ca imi faci pofta.
Ce ti-a scris bursuc este reteta. Noi le spalam si e punem in borcane cu o lingurita de sare.Apa si in ceaun la fiert, cam vreo juma de ora. Cand ti-e pofta sau vrei sa faci mancare din ele ca adaos la tocana de carne spre exemplu, le adaugi cand e aproape gaat mancarea pentru ca pastaile sunt deja fierte un sfert.
Si la acele pastai scazute de care ziceam ca mi-ai facut pofta, tot asa.Le scoti din borcan, le desarezi si apoi faci cu usturoi.
Pune mana si fa mancare! ai pastai in gradina?
Acum nu, ca a trecut vremea lor, dar am si la borcan si la congelator. Acum avem ciorba de rata si rata cu varza.Nah,daca ti-am facut pofta te invitam.
Nu am mancat rata niciodata!
Userul Florysdemays, nici ea.Chiar aseara mi-a spus.Nu stiti ce e bun, asa am raspuns.
Buna
Eu am oparit(aproape fiert) pastaile si le-am pus la congelator, dar pun si la borcan.
Oparesc pastaile cu sare, apoi le scot, le asez in borcane si adaug apa sarata si apoi le sterilizez..adaug si un pic de conservant pentru siguranta
O zi frumoasa sa ai
Nu congelez pastai ca dupa dezghetare se,, flescaesc' si nu mai are gustul de la inceput
Am in congelator ciucerci, voi pune vinete si mai ma gandesc
Metoda a doua mi se mare mai tentanta.
Multumesc!
Cum a zis caramela, se pot pune in conserva si se tin foarte bine. Si cele congelate sunt foarte bune, dar important este sa fie putin fierte inainte iar cand le folosesti, pune-le direct in apa fiarta. Nu le lasa sa se descongeleze. De altfel si cele de la supermarket sunt congelate si acestea sunt folosite in majoritatea restaurantelor. Daca nu te descurci cu conserva, opareste-le, congeleaza-le si cand vrei sa le fierbi pune-le direct in apa oparita... o sa vezi ca o sa iasa bine
Cumpar acel amestec mexican (congelat) si DA regula e sa le pun congelate in tigaie.Nu m-am gandit asa! Multumesc de sugestie!
valyvlad întreabă:
anonim_4396 întreabă: