| Alin12alin a întrebat:

Ce metode pot fi folosite pentru sterilizarea unor borcane cu compoziție la care nu am capace și am pus celofan?

4 răspunsuri:
| Catrice a răspuns:

Nașpa nu le poți fierbe, baga la cuptor sau ceva termic ca celofan...

| Cismi a răspuns:

Nu prea ai

| NLS a răspuns:

Maica-mea si bunica le bagau uneori in cuptorul incalzit,
nu stiu exact temperatura, insa desigur ca nu prea mare (~80 grade), iar cand le scoti mai adaugau o alta foaie de celofan peste cel initial.
Sau si mai indicat, le poti pune intr-un vas cu apa calda (cratita larga), lasi sa dea in clocot apa, apoi reduci focul la minim pentru inca 15m, celofanul nu va fi afectat, decat se va umfla, sau se va inmuia si va face cute.
La final mai legi cate o foaie de celofan deasupra.

PS1: Daca exista borcane unde observi ca s-a rupt celofanul, acolo completezi cu 2 foi.

PS2: pune cate o moneda sub fiecare borcan, sau ideal ar fi niste placute de tabla de ~ 3-4mm grosime (nu aluminiu), intr-o parte, nu in mijloc. Nu e bine sa stea lipit de suprafata foarte calda a cratitei cu toata suprafata, trebuie ca apa sa poata circula pe sub ele.

PS3: daca borcanele au filet, cauta si cumpara capace.
Se gasesc in comert la magazinele de cartier sau universale, mai ales in perioada asta.

| Vântulalb a răspuns:

La mine in casa se facea asa: Legat bine, cu dubla folie de celofan. Apoi, intr-un vas maaaare cu apa pana la gatul borcanelor, se dadeau in cuptor cam 45 de minute. In functie de marimea borcanelor. Ca sa nu se arda celofanul, erau acoperite cu niste carpe ude. La final, se puneau fierbinti intre perne, paturi, acoperite bine, pana se raceau. Si nu erau probleme pana nu se goleau de continut. La fel si cu sticlele cu suc de rosii, etc.