Salate, ciorbita de perisoare cu zeama de varza, sarmale, carnati fripti, prajituri!
Nu stiu bre sa gatesc. Trebuie sa fiu cuminte zilele astea, stau la mana mamei. Damn it.
Pai mama gateste:sarmale, ciorba, snitele, carne de porc(poti sa faci multe din ea), carne pui(poti sa faci multe din ea). Ca desert:prajituri(ori la faci ori le comanzi), cozonac, ceva saratele, piscoturi, si cam atat(cele mai multe intra la prajituri)
Pai, supa de taitei ( facuta pe carnita de vitel), felul doi sarmalute cu costite afumate si smantana iar ca desert briose cu scortisoara, chec cu nuca si fructe uscate si strudel vienez de mere cu scortisoara si stafide.
Ma intrebat si mama ce vrem si i-am comandat in special sarmale. La tara, bunici mei au facut toba si carnati afumati si debia astept sa mananc...
Craciunul este sarbatoarea noastra de suflet,a romanilor de pretutindeni, de aceea, in diferrite zone ale tarii, inca se mai pregatesc, mancarurile traditionale de sarbatori, cum numai la noi romanii sunt atat de bune . Pentru ca de ani multi nu mai taiem porcul, ( pe cand traiau socrii-dumnezeu sa ii odihneasca ,ne taiau si pregateau porcul, la Sibiu,- dupa datina lor de ardeleni, gospodari ce stiu ce si cat sa puna mereu la orice), dar acum, cumparam produse ardelenesti, tot din Sibiu, ca stim pe cativa dintre ei, oameni priceputi, ce vin an de an in Bucuresti sa isi vanda marfa de sarbatori, sigur mai scumpa, dar ca a socrilor mei, parca tot nu e ! Aveau secretul lor, ceva ce din pacate noi, nu avem si chiar de ne incumetam sa o facem, tot nu ne ies asa . Fericiti sunt cei, ce inca se mai bucura de "nunta porcului " crescut in gospodaria propie . Stefan sunt convinsa ca faceti bucate neasemuite, in zona voastra, caci aveam candva si eu o prietena ce sta in Barlad si care ne aducea acele preparate ale zonei, ce erau dementiale . Peste ani, aveam sa am o colega de serviciu, din Maramures si nu va pot spune ce minunate si nemaipomenite erau bucatele aduse de ea . Deci omul, sfiinteste locul si peste tot in tara, sunt oameni minunati, priceputi, gospodari, ce duc faima acelor bucate si a locului de unde provin . Acestea sunt putinele exemple ce ne duc faima in lume, ca sa nu mai vorbim de traditiile locurilor respective,a nuntilor si obiceiurilor din batrani, a frumoaselor tesaturi sau costume populare romanesti, ce nu isi au pereche, in lumea asta mare. Sarbatori implinite, liniste sufleteasca, sanatate, an nou cu bucurii si La multi ani !
deea4u întreabă: