Soia poate reduce nivelul colesterolului rau, poate diminua riscul cancerului de prostata sau al celui de ovar. Este o alternativa la carne, in special in zilele de post, deoarece este un aliment bogat in proteine, dar sarac in glucide si grasimi.
Ce este soia?
Este o planta, cu flori mici, fara miros si fara nectar, care face niste pastai ce contin boabe galbene, oarecum asemanatoare cu cele ale fasolei. In China (care se pare ca este tara ei de origine) si in Extremul Orient, este cultivata de mai bine de 5000 de ani. In Europa a ajuns in jurul anului 1700. La sfarsitul secolului al XX-lea, a devenit una din cele mai cultivate plante de pe glob.
Ce este interesant la soia?
Despre soia s-a scris multa literatura, mai ales stiintifica. Actualmente exista in bazele de date medicale peste 8000 de studii despre aceasta planta si compusii ei. Pana acum doar in anul 2007 au aparut peste 450 de studii despre soia. Este clar ca soia este in centrul interesului multor oameni de stiinta.
Care sunt totusi motivele pentru acest interes urias? Sa le luam pe rand. In primul rand exista un interes comercial, deoarece soia este una dintre cele mai bine vandute legume la nivel mondial. Apoi exista un interes din partea comunitatii nutritionistilor, care vad in soia un produs sanatos. Si nu in ultimul rand din partea medicilor, care au ajuns la concluzia ca soia este benefica in lupta cu kilogramele, colesterolul, boala de inima, dar si diverse cancere.
In 1999, Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA (FDA – Food and Drug Administration) a aprobat ca pe produsele ce contin soia sa fie trecuta urmatoarea fraza: "Dietele sarace in grasimi saturate si colesterol ce includ si 25 de grame de soia zilnic pot reduce riscul de boala de inima". Datorita prezentei pe produsele cu soia a acestui dicton, cererea si comercializarea produsului au crescut masiv. Astfel, daca in 1992 in SUA se vindea soia de 852 milioane $, in 2002 vanzarile au ajuns la 3, 7 miliarde $. Inainte de a da aceasta recomandare, FDA a avut in vedere numeroase studii ce au aratat ca soia diminueaza colesterolul rau si creste colesterolul bun. Actualmente, exista peste 600 de studii ce arata ca soia ar putea preveni aparitia bolii de inima si a complicatiilor ei.
Ulterior anului 1999, diverse studii intreprinse la unele din cele mai cele mai importante universitati din lume au aratat ca in soia exista anumiti compusi de tipul isoflavonelor, cu activitate anticancer. Studii efectuate in 2007 in Japonia arata ca isoflavonele din soia pot preveni cancerul de prostata sau cancerul de ovar. Exista la ora actuala chiar si un medicament pentru cancerul de ovar similar cu o isoflavona din soia. Este vorba de phenoxidiol, un analog al genesteinei din soia. Acest medicament este util in cancerul de prostata, de ovar, melanom malign si cancere epiteliale.
Desi au existat controverse in ceea ce priveste izoflavonoidele din soia (genesteina si diadzeina), unii cercetatori considerandu-le cancerigene, rezultatele studiilor clinice efectuate arata ca de fapt ele pot fi folosite cu succes in lupta impotriva cancerului.
Un alt risc al soia este acela al alergiilor, dar acestea sunt destul de rare si apar la un consum excesiv. Cu toate acestea, in SUA se estimeaza ca 8% dintre copii sunt alergici la soia. Acest fapt se datoreaza si cantitatii mare de soia prezenta in lapte, ce depaseste cu mult cele 25 de grame recomandate pe zi, in cazul unui consum tipic. Se crede ca exista si unele riscuri asupra tiroidei sau un risc marit de cancer la san, dar studiile au aratat ca aceste riscuri sunt nefondate. Cu toate acestea, moderatia este cheia. Cel mai bine este sa consumam un maxim de 25 grame de soia pe zi, de preferat sub forma ei fermentata, pentru o digestie mai buna. Nu recomand hamburgerii sau alte prajeli cu soia, intrucat valoarea lor biologica este mult scazuta.
Nu consumati soia modificata genetic (90% din soia de pe piata). Nu consumati mai mult de 25 de grame de soia zilnic, mai ales daca sunteti femeie. Chiar daca nu exista dovezi convingatoare, posibilitatea afectarii tiroidei nu poate fi exclusa definitiv.
In final, trebuie mentionat ca doua batoane de SoiaSnack pe zi pot furniza cantitatea necesara de soia pentru a avea efecte benefice, protejandu-ne inima, vasele, prostata sau ovarul, riscul asupra sanului sau tiroidei fiind practic inexistente. Este si o modalitate sanatoasa de a lua un desert sau o gustare consistenta.
Sper ca te'am ajutat :X Fundita?
Sa-ti spun cateva din beneficiile consumarii de soia:
- reduce riscul imbolnavirilor de inima;
- reduce pierderea de calciu;
- reduce durerile de burta;
- creierul functioneaza mai bine;
- la femei reduce riscul de cancer de sani;
- poate micsora tumorile cu 71%
- reduce riscul de cancer de colon si renal;
- impiedica depunerea de grasime pe peretii vaselor de sange;
- elimina colesterolul;
- este bine sa le manance diabeticii;
- din soia se pot prepara: branza, mici, chiftele, budinca, inghetata, pate, iaurt, kefir, diverse creme, ciocolata, supa, friptura, salam, sarmale, maioneza, prajitura, paine, drob, piftie si multe altele.
Nu are grasimi ca si carnea si inlocuieste bine carnea(are multe roteine), de aceea mi-o place mie.
Daca iti place e bun. Daca nu, nimeni nu te obliga sa mananci.
Oricum, eu cred ca este un aliment destul de bun deoarece e inlocuitor de carne.
Soia prezinta efecte benefice in multe patologii, spre exemnplu:
_________- reduce nivelul colesterolului rau;
- reduce hipertensiunea;
- impiedica dezvoltarea celulelor canceroase in anumite zone ale corpului;
- intareste sistemul imunitar;
- controleaza nivelul glicemiei la diabetici;
- reduce inflamatiile;
- mentine densitatea osoasa (osteoporoza);
- usureaza simptomele menopauzei;
- prezinta efecte benefice asupra tiroidei.
________________Soia si efectul asupra femeilor
__________________Femeile cu dezechilibre hormonale, cu ciclu menstrual neregulat si cele care se propie de menopauza sunt foarte sensibile privind nivelul de estrogeni din sange. Mai ales inaintea menopauzei, femeile se confrunta cu o varietate de simtome deranjante (bufeuri, insomnii etc.) datorita scaderii capacitatii ovarelor de a produce estrogeni. Soia contine un hormon natural, cu structura asemanatoare estrogenilor (fitoestrogeni), astfel ca un consum ridicat de fitoestrogeni din soia ajuta la reducerea disconfortului cauzat de aparitia menopauzei.
_________Este recomandata femeilor datorita continutului de fitoestrogeni. Consumul de produse pe baza de soia micsoreaza efectele menopauzei si nu provoaca alte efecte secundare. Cercetarile la care au luat parte femei din cadrul „devoratorilor de soia" au indicat un grad mai mic de aparitie a cancerului de sân în aceasta grupa. Mai ales la femei, soia are efect când este vorba de scaderea nivelului de colesterol si de cresterea masei osoase.
__________Se pare ca soia are efecte inhibitoare asupra celulor canceroase, inhibandu-le intr-o anumita masura cresterea si inmultirea. Printre aceste substante ce inhiba dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase se numara: inhibitorii de proteaza, fitatii, fitosterolii, saponinele, izoflavonele, fenolii, lecitina si acizii grasi omega-3.
__________De asemenea se pare ca o alta substanta continuta in soia, genistein (un hormon natural) ar reduce riscul de aparitie al cancerului de san la femei. Aceste beneficii pe care soia le are sunt utile in special pentru preventie, soia nu poate inlocui niciodata tratamentul canceros ci doar il poate insoti.
__________Desi soia nu pare a avea nici un fel de efecte negative, rezultatele preliminare arata ca e de preferat ca dieta femeilor insarcinate, a celor care alapteaza si a bebelusilor in primele luni de viata sa nu contina soia sau alimente derivate din aceasta.
*
________Daca vine vorba despre controversele legate de consumul de soia, trebuie sa constientizezi faptul ca avantajele si dezavantajele depind de cantitatea de soia consumata. Majoritatea expertilor sunt de parere ca o cantitate moderata este benefica pentru sanatate.
______"Metaanalizele, care sunt studii critice asupra tuturor lucrărilor apărute până la acel moment, nu au confirmat că soia ar avea efecte nocive."
Prof. dr. Gheorghe
Mencinicopschi - directorul Institutului
de Cercetări Alimentare
______________ http://verze.ro - simtul umorului nu a murit!
Da este un aliment bun daca nu este modificata genetic.Eu nu folosec soia din cauza ca nu scrie pe pachet daca e sau nu modificata genetic.In trecut se baga soie in mezeluri, era ulei de soia ca de floarea soarelui se dadea cu portia.Mie oricum nu-mi place.
Totul despre soia: http://www.culturismfitness.ro/fitness/soia-si-beneficiile-ei/
Soia este unul dintre alimentele de baza in alimentatia omului. despre soia: http://www.frunza-verde.ro/soia