Orezul este un ingredient folosit foarte mult in bucataria internationala. Pentru ca exista foarte multe feluri de a prepara orezul, ne-am gandit sa va oferim cinci retete simple, dar sofisticate, de preparare a mancarurilor cu orez. Fie ca folositi orezul ca garnitura, fie ca il mancati asa cum este, in mod sigur va veti bucura de acest aliment atat de gustos si echilibrat din punct de vedere nutritional!
Incepem periplul gastronomic cu o reteta de orez in stil indian, continuam cu retete inedite de orez cu alune, stafide sau lime. Apoi poposim pe meleaguri italiene cu un delicios risotto, ca sa incheiem cu un desert savuros si simplu de preparat.
Orez in stil indian
Ingrediente
1 ceasca si jumatate de orez basmati
2 linguri de ulei vegetal
1 baton de scortisoara
2 pastai de cardamon verde
2 cuisoare
1 lingura de seminte de chimen
1 lingurita de sare (sau dupa gust)
2 cani si jumatate de apa
1 ceapa mica, taiata marunt
Preparare
1) Puneti orezul intr-un bol cu apa, astfel incat sa fie acoperit in intregime si lasati sa se inmoaie pentru 20 de minute.
2) Incalziti uleiul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugati batonul de scortisoara, cardamonul, cuisoarele si semintele de chimen. Prajiti pentru 1 minut, apoi adaugati ceapa. Sotati ceapa pana devine aurie, pentru 5-10 minute. Scurgeti apa din orez si amestecati cu ingredinetele din tigaie. Prajiti pentru cateva minute pana se prajeste usor. Adaugati sare si apa in tigaie si fierbeti pana ce apa se aobsoarbe. Luati de pe foc, acoperiti tigaia si lasati pentru cateva minute. Inainte de servire amestecati putin cu furculita inainte de servire.
Pilaf cu alune si stafide
Ingrediente
¼ ceasca de margarina
1 ceasca si jumatate de orez alb cu bob lung (negatit)
1 ceapa tocata marunt
1 ceasca de cubulete de morcov
1 ceasca de stafide
3 cesti de supa de pui
¾ de ceasca de orez salbatic (negatit)
2 cesti de mazare congelata
120 de grame de ardei gras rosu
1 ceasca de alune cajou (sau arahide)
1 lingurita de sare
piper (dupa gust)
Preparare
1) Topiti margarina intr-o tigaie mare, la foc mediu. Sotati orezul cu bob lung, ceapa, morcovul si stafidele pentru 3-5 minute, pana ce se inmoaie ceapa. Apoi turnati supa de pui si fierbeti. Reduceti focul, acoperiti tigaia si fierbeti la foc mic pentru 20-25 de minute.
2) Intre timp, intr-o alta tigaie, fierbeti o cana si jumatate de apa cu sare. Adaugati orezul salbatic, reduceti focul, acoperiti si lasati la foc mic pentru 45 de minute. Scurgeti orezul de apa si puneti-l deoparte.
3) Atunci cand amestecul de orez cu stafide este gata (cand orezul este fiert), adaugati orezul salbatic deja gatit, mazarea, ardeiul, alunele cajou si incalziti cu totul.
Orez cu pui si lime
Ingrediente
Pentru marinata de pui:
1 lingura de ulei de masline
1 lingurita de usturoi pisat
1 lingurita de busuioc uscat
sare dupa gust
o jumatate de lingurita de piper negru
1 jumatate de piept de pui dezosat (aprox. 120 de grame) - taiat bucatele
Pentru orez:
2 linguri de ulei de masline
2 linguri de usturoi pisat
1 ceapa taiata
2 ardei iuti, taiati cu tot cu seminte
2 rosii – decojite, cu seminte si taiate
sare dupa gust
1 lingurita de sofran
1 ceasca de orez nefiert
sucul de la 1 lime
2 foi de dafin
1 ceasca de supa de pui
1 ceasca si jumatate de apa
3 linguri de coriandru maruntit (proaspat)
Preparare
1) Amestecati uleiul de masline, usturoiul, busuiocul, sarea si ardeiul iute intr-un bol mic. Puneti carnea de pui in marinata si lasati la frigider peste noapte.
2) Incalziti o lingura de ulei intr-o tigaie mica, la foc mediu, gatiti puiul si puneti deoparte. Incalziti restul de ulei de masline (o lingura) si prajiti usturoiul si ceapa pana devin trranslucide. Adaugati ardeii iuti, rosiile taiate, sarea si sofranul; lasati pe foc pentru 2 minute pentru a se inmuia rosia. Apoi adaugati orezul, amestecand cu ingredientele din tigaie. Puneti jumatate din sucul de lamaie, frunzele de dafin, supa de pui si apa, plus puiul gatit. Aduceti la punctul de fierbere si lasati sa fiarba la foc mic pentru 25 de minute, amestecand din cand in cand pana ce orezul s-a fiert.
3) Luati de pe foc, scoateti foile de dafin; adaugati restul de suc de lime si coriandrul.
Risotto alla Milanese (orez in stil italian)
Ingrediente:
1 ceasca si 3 sferturi de orez pentru risotto (cu bob scurt)
1/2 de ceasca de orez fara sare
1 ceasca si jumatate de supa de vita
3 lingurite de maduva de vita
1 ceapa, taiata subtire
1 lingurita de pudra de sofran
2 sferturi de ceasca de vin alb sec
sare (dupa gust)
1 ceasca si jumatate de Parmesan (sau poate fi inlocuit cu cascaval)
Preparare:
1) Topiti la foc mic jumatate din unt intr-o tigaie de merime medie. Adaugati ceapa si maduva de vita si prajiti la foc mic pentru 10 minute. Atunci cand ceapa se inmoaie, indepartati ceapa si maduva de vita din tigaie si puneti deoparte.
2) Sotati orezul in tigaie la foc mediu pentru 5-7 minute sau pana se prajeste usor. Amestecati constant pentru ca orezul sa nu se lipeasca sau sa se arda. Adaugati un polonic de supa de vita si continuati sa amestecati pana ce supa este absorbita, mai adaugati supa de vita si continuati sa amestecati, adaugati si vinul alb in aceeasi maniera, pana ce orezul este aproape “al dente”. Puneti sofranul, restul de unt si trei sferturi din Parmesan. Opriti focul, acoperiti si lasati pentru 5 minute.
Se serveste cu friptura de vita sau simplu, cu restul de Parmesan presarat peste orez, dupa gustul fiecaruia.
Budinca cremoasa cu orez
Ingrediente
3 sferturi de cesti de orez alb, negatit
2 cesti de lapte
o treime de ceasca de zahar
un varf de lingurita de sare
1 ou batut
2/3 de ceasca de stafide
1 lingura de unt
1 zahar vanilinat
Preparare
1) Intr-o tigaie medie, fierbeti o cana si jumatate de apa. Adaugati orez si mestecati. Dati focul mai incet, acoperiti si fierbeti la foc mic pentru 20 de minute.
2) Intr-o alta tigaie, combinati 1 cana si jumatate de orez gatit, 1 cana si jumatate de lapte, zahar si sare. Gatiti la foc mediu pana devine gros si cremos, intre 15 si 20 de minute. Adaugati restul de lapte (o jumatate de cana), oul batut si stafidele. Mai lasati pe foc pentru inca 2 minute, amestecand constant. Luati de pe foc si adaugati vanilia si untul. Serviti cat este calda.