Sfintele Pasti se apropie si cu acestea vin si doua zile de post in care se mananca peste. Pentru a va oferi cateva idei de retete delicioase si simple cu peste, ne-am gandit sa cream un meniu simplu, cu doua gustari de peste si un fel principal usor de preparat. Retetele sunt tocmai bune pentru o zi in care pestele domina meniul. Va invitam sa le preparati si sa le degustati.
Sandvis cu ton
Ingrediente
1 conserva de ton bucati, in suc propriu, scursa de apa
1 conserva mica de fasole alba (200 gr), scursa
¼ ceasca de sos pesto (sos cu busuioc)
¼ ceasca de maioneza de post
2 linguri de suc de lamaie
¼ lingurita de piper negru
2 frunze de salata
2 felii de paine prajita
Preparare
Combinati tonul, fasolea, sosul pesto, maioneza, sucul de lamaie si piperul intr-un bol mediu. Puneti cate o frunza de salata pe fiecare felie de paine prajita si adaugati peste salata amestecul de ton si fasole. Combinatia de paine crocanta, salata, si amestec cremos de ton desavarseste o gustare cu iz mediteranean.
Marinata de sardine
Ingrediente
500 gr de sardine curatate (fara cap)
sucul de la 6 lamai
2 legaturi de patrunjel
sare grunjoasa (dupa gust)
ulei de masline (dupa gust)
piper negru boabe
Preparare
Curatati pestele si indepartati capetele, inlaturati coloana vertebrala si puneti fileurile de peste intr-un bol. Amestecati sucul de lamaie, patrunjelul tocat, sarea grunjoasa, uleiul de masline, piperul si turnati peste fileurile de sardine. Puneti fileurile in frigider si lasati aproximativ 4 ore, pana ce pestele devine alb. Fileurile pot fi mancate ca atare sau le puteti praji in ulei, ori puteti sa le bagati la cuptor. Aroma data de marinata va desavarsi sardinele aparent banale.
Crap la cuptor pe pat de orez
Ingrediente
1 kg de crap,
1 ceasca de orez,
1 lingurita de faina,
2 linguri de otet de vin,
sare,
piper,
4 linguri de ulei,
1 ceapa tocata marunt.
Preparare
Curatati si spalati pestele, apoi taiati in bucatele pestele, sarati bucatile si lasati-le intr-un castron pentru o jumatate de ora.
Intre timp, prajiti ceapa pana este pe jumatate facuta. Adaugati orezul spalat si lasati sa se prajeasca pana ce devine galben.
Apoi adaugati apa care sa acopere orezul si lasati sa fiarba pentru 5-6 minute. Puneti amestecul de orez si ceapa intr-o tava sau cratita, adaugati sare si piper, apoi puneti bucatile de peste deasupra.
Faceti un sos dintr-o lingurita de faina si doua linguri de otet, turnati peste peste si puneti la cuptor.
Adaugati apa din cand in cand, atunci cand este nevoie. Serviti cald sau rece.