Ce retete inedite cu pui imi recomandati?

Ce retete inedite cu pui imi recomandati?

Carnea de pui este adesea folosita pentru prepararea mancarurilor, de aceea ne-am gandit sa va oferim sase retete exotice de preparare a puiului, din sase tari diferite. Este surpinzator cate mancaruri distincte se pot prepara pornind de la acelasi ingredient de baza.

 

Bucataria argentiniana are caracteristici distincte fata de celelalte tari din America de Sud, datorita influentelor puternice venite din Spania, Italia, Franta si alte tari europene. In continuare va vom prezenta o reteta cu pui ce poarta numele celui mai important fluviu din Argentina.

Pui marinat Rio Negro

Ingrediente pentru 6 portii:
1 pui intreg, de aprox. 2 kg;
1 ceapa taiata;
2 morcovi taiati felii;
1 foaie de dafin;
1 lingurita de rozmarin;
sare si piper;
1 pahar de vin alb;
1 mar dat prin razatoare;
1 lingura de zahar.

Preparare  (timp estimativ – 1 ora si 50 de minute):
Spalati puiul, portionati-l si asezonati cu sare si piper. Puneti intr-o tava de copt din sticla si adaugati ceapa, morcovii, foaia de dafin, rozmarinul si vinul.

Acoperiti cu folie de aluminiu si lasati la marinat, in frigider, pentru 24 de ore. Gatiti la cuptor timp de 1 ora, acoperita cu aceeasi folie, la temperatura de 190 de grade Celsius. Intre timp, razuiti marul si amestecati-l cu apa si zahar. Indepartati folia si acoperiti cu amestecul de mar, apoi lasati la cuptor inca 20 de minute, pana ce puiul se rumeneste.




Bucataria iraniana sau persana cuprinde o varietate foarte mare de feluri de mancare, care includ popularul kebab, tocane, supe, sufleuri din legume, diferite tipuri de orez, salate si produse de patiserie.  Ineditul vine din amestecarea condimentelor cu diferite fructe: rodii, prune, piersici, caise si alune. Un exemplu de mancare iraniana tipica este tocana Khoresht-e Fesenjan.

Khoresht-e Fesenjan

Ingrediente
pentru 4 portii:

1 kg de piept de pui taiat bucatele;
250 grame de alune de padure sfaramate;
4 cepe mici;
4 pahare de suc de rodii;
2-3 linguri de zahar;
1/2 ceasca de ulei;
1/2 de lingura de sare;
1/2 lingurita de sofran.

Preparare (timp estimativ – 1 ora si 30 de minute):
Turnati 5 pahare de apa calda intr-o cratita si fierbe apa. Adauga sarea, alunele macinate si sucul de rodii. Daca sucul de rodii este acru, adauga 2-3 lingurite de zahar sosului khoresht.
Dati focul incet si lasati sa fiarba incet pentru aproximativ 45 de minute, adaugand mai multa apa daca este necesar.  Decojiti ceapa si taiati in felii subtiri. Prajiti in ulei pana devin usor aurii.

Spalati bucatile de pui si prajiti-le alaturi de ceapa cu jumatatea de lingurita de sofran, pana ce isi schimba culoarea. Apoi adaugati puiul in sosul khoresht si lasati la foc mic pentru 30 de minute.
Ar trebui sa aveti grija sa fie suficient de bine gatit Khoresht, astfel incat sa iasa uleiul din alune si sa aiba o consistenta cremoasa.
Se serveste de obicei cu orez simplu.

 

In Indonezia, mancarea este extrem de variata de la o regiune la alta. Elementele distinctive ale acestei bucatarii sunt folosirea laptelui de cocos, sosului de arahide, frunzelor de banan si feluritelor condimente, de la sofran pana la ghimbir. Iata o reteta de pui cu savoare indoneziana.

Pui cu mango (Ajam Djahe Mangga)

Ingrediente:
4 bucati de piept de pui;
3 cm de radacina proaspata de ghimbir;
2 cepe de primavara/praz;
1 lingura de sos de soia dulce (Kecap manis);
1 lingura ulei de susan;
Sare si piper;
2 fructe de mango coapte/mature sau 1 cutie de  mango in compot (400 gr);
2 lingurite de ulei de arahide.

Preparare:

Curatati pieptul de pui si taiati-l in doua, apoi feliati in fasii de grosimea unui deget si puneti intr-un bol. Decojiti si dati prin razatoare ghimbirul, apoi taiati in rondele subtiri prazul si adaugati-le pe toate la carnea de pui. Adaugati uleiul de susan, sosul de soia, sarea si piperul (dupa gust) si amestecati toate ingredientele. Lasati la marinat pentru cel putin o jumatate de ora.

Decojiti fructele de mango si inlaturati samburele sau deschideti cutia de mango in compot si taiati fructele in fasii de aceeasi dimensiune ca si bucatile de pui. Puneti deoparte fructele astfel taiate.
Incalziti tigaia wok si adaugati uleiul de arahide. Prajiti rapid puiul marinat (pentru 5 minute), incalziti bucatile de mango la microunde sau la cuptor si amestecati cu carnea de pui.
Se serveste cald, cu sos Babi Panggang (sos de rosii cu ghimbir, otet, sare si mult zahar – un fel de ketchup) si orez.


Bucataria coreeana
are drept ingrediente de baza orezul, taiteii, tofu, diferite legume si carnuri.

Tocana de pui picant si cartofi (Dak jorim)

Ingrediente:

1 kg pui taiat bucatele;
2 cartofi mari taiati bucati;
2 morcovi taiati in bucati mari;
1 ceapa medie taiata felii;
3 cepe verzi taiate felii;
2 ardei iuti taiati felii;
Sosul pentru marinat:
2 lingurite de sare;
2 lingurite de piper;
1lingurita sake (sau vin alb sec).
Sos:
4 linguri de boia de ardei iute;
4 lingurite de pasta de tomate;
2 linguri de usturoi pisat;
1 lingura de sos de soia;
1 lingurita de piper.

Preparare:
Spalati puiul si scurgeti-l de apa. Marinati-l in sare, piper si sake (sau vin alb sec) pentru 15 minute. Puneti puiul intr-o cratita mare, acoperiti cu apa si fierbeti (adaugati suficienta apa pentru a fierbe ulterior si legumele). Amestecati ingredientele pentru sos si adaugati peste pui. Fierbeti la foc mic pentru aproximativ 1 ora, pana ce puiul devine fraged.

Adaugati cartofii, morcovii si ceapa si lasati la gatit pentru inca 20-30 de minute. La sfarsit adaugati ceapa verde si ardeii iuti si lasati inca 1 minut pe foc. Apoi este gata pentru servit.

 


Mancarea thailandeza este renumita pentru combinarea celor cinci arome de baza: picant, acru, dulce, sarat, amar. Iata o reteta foarte usor de pregatit, cu savoare thai.

Pui cu busuioc (Gai Pad Gra Pow)

Ingrediente:

2 linguri de ulei vegetal;
4-7 adei foarte iuti, tocati marunt;
1 lingura de zahar;
1-2 pachete de frunze de busuioc proaspete;
250 de grame de carne de pui tocata;
1 lingurita de usturoi, tocat marunt;
3 linguri de sos de peste.

Preparare:
Amestecati usturoiul si ardeiul iute (taiate marunt). Curatati si spalati funzele de busuioc. S-ar putea sa vi se para ca sunt foarte multe frunze, dar ele se vor micsora prin gatire, iar aroma acestui fel de mancare este data tocmai de aceste frunze de busuioc.
 
Prajiti usturoiul si ardeiul iute in uleiul incins. Atunci cand usturoiul devine maroniu, adaugati carnea de pui tocata. Amestecati continuu, pana ce sucul lasat de carne se evapora. S-ar putea sa dureze cateva minute. Adaugati zaharul si sosul de peste (pe care il puteti gasi la supermarket). Apoi se adauga frunzele de busuioc, amestecati de cateva ori pentru a amesteca busuiocul cu carnea de pui si luati tigaia de pe foc. Mancarea se serveste calda, cu orez.
In mod normal, in Thailanda, Gai Pad Gra Pow se serveste alaturi de un mic bol de sos de peste cu ardei iute.



Preparatele culinare din zona tarilor arabe
sunt extrem de diverse. Carnurile cele mai folosite sunt carnea de miel si puiul, dar si vita si carnea de camila. Iata o reteta care combina gustul tipic pentru tarile arabe.

Pui picant cu orez

Ingrediente:
2 linguri de ulei de masline extra-virgin;
4 pulpe de pui mari cu tot cu pielita si oase  (aproximativ 1 kg);
cativa catei de usturoi pisati;
1 ceasca si jumatate de ardei rosu taiat bucatele mici;
1 ceasca de ceapa maruntita;
1/3 ceasca de stafide;
1/3 ceasca de masline verzi taiate;
4 frunze mici de dafin;
2 catei de usturoi, decojiti;
1 lingurita de pasta picanta de chili sau un ardei iute, taiat marunt;
1 1/2 ceasca si jumatate de orez cu bob lung (250-300 gr.), spalat in apa si scurs;
2 cesti de supa de pui.

Preparare:

Incalziti uleiul intr-o tigaie mare, la foc mare. Presarati generos piper si sare peste bucatile de pui, apoi adaugati si putin usturoi pisat. Puneti carnea de pui in tigaie si sotati pana se rumeneste, aproximativ 5 minute pe fiecare parte. Puneti carnea de pui prajita deoparte.

Scurgeti grasimea stransa in tigaie, pastrand 4 linguri. Adaugati ardeii, ceapa, stafidele, maslinele, foile de dafin, usturoi si pasta de chili sau ardeiul iute. Sotati legumele pana incep sa se inmoaie, pentru aproximativ 2 minute. Adaugati orezul si bucatile de pui, turnati cele doua cesti de supa de pui peste si lasati sa fiarba. Acoperiti tigaia, dati focul la nivelul mediu si fierbeti pana ce puiul si orezul se fragezesc, timp de aproximativ 20 de minute. Puteti sa mai adaugati supa de pui daca mai este nevoie.

 

Pofta Buna!

 

Un articol

2 răspunsuri:
| maitreyi a răspuns:

Din bucataria indiana: tandoori chiken-e cea mai buna reteta

| Oktavian a răspuns:

Ingrediente
6 pulpe inferioare
1 lingura ulei masline
piper, boia (sau turmenic )
2 cani sare mare
Preparare
In tava cuptorului asezati hartie de copt. Turnati sarea mare deasupra si nivelati-o.
Pulpele de pui spala-te si sterse bine se stropesc cu ulei de masline, apoi se presara cu piper si boia (sau turmenic ) plus orice alt condiment doriti, numai sare sa nu puneti. Masati pulpele pana se acopera bine de condimente.
Asezati pulpele pe sare. Daca doriti, printre ele puteti pune felii de cartofi (eu nu i-am condimentat cu nimic).
Dati la cuptor la 250C pentru 45 minute. Serviti imediat. Daca pulpele sau cartofii s-au lipit usor de sare folositi un cutit sa dati sarea jos.

Întrebări similare