Daca saptamana trecuta am fost cu totii “furnicute” si am petrecut ore intregi in bucatarie pentru preparatele de sarbatoare, saptamana aceasta ne putem permite putina relaxare. Iata trei retete care sa va ajute sa asterneti pe masa preparate delicioase, aspectuoase, sanatoase si, mai ales, toate gata in o ora si jumatate!
Salata Blue Cheese (4 portii)
Timp de preparare: 20 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 salata iceberg (dimensiune medie)
16 rosii cherry (sau 4 rosii medii coapte)
300 g bacon/ prosciutto
1 ceapa rosie mare
un praf de piper
Dressing:
300 g branza de tip blue cheese (roquefort, gorgonzolla)
250 ml smantana obisnuita (fermentata) 25% grasime (de preferat, lichida)
piper macinat
un ou fiert (ne intereseaza doar galbenusul)
1 lingurita otet alb
1 lingura de ceapa alba tocata
1 lingurita rasa de boabe de mustar
Preparare:
Secretul acestei retete este dressing-ul.
Se pun in blender ceapa, galbenusul de ou fiert, sarea, otetul, piperul si mustarul, adaugandu-se treptat smantana. Dressing-ul trebuie sa aiba o consistenta cremoasa, asa ca, daca smantana nu este usor fluida, se poate adauga o lingurita de lapte. Cand compozitia este uniformizata si cremoasa, se adauga branza faramitata, in bucatele nu foarte mici, si se amesteca usor cu o lingura (pentru a nu deteriora bucatelele de branza foarte tare).
Salata se spala fara a desprinde frunzele de pe cotor. Cotorul se taie cu grija, pentru a pastra frunzele atasate. Apoi se taie salata in patru parti egale, care se asaza pe patru farfurii. Salata se preseaza usor pentru a se desprinde putin frunzele unele de altele.
Ceapa rosie se curata si se taie rondele. Rosiile cherry se taie in sferturi. Daca folositi rosii obisnuite, le puteti taia cubulete – cu grija sa nu lase foarte multa zeama.
Se incinge o tigaie de teflon (antiaderenta), cu foarte putin ulei. Baconul sau prosciutto se taie cubulete, care se pun in tigaia incinsa si se “invart” constant pentru un minut-doua, pana devin putin crocante (atentie sa nu se arda!).
Cu un polonic se toarna dressing-ul pe fiecare dintre cele patru sferturi de salata, cu grija pentru a distribui pe fiecare in parte bucatele de branza.
Rosiile scurse de zeama, cubuletele crocante de carne si rondelele de ceapa se presara si ele pe deasupra si se finiseaza cu cate un praf de piper macinat.
Pui cu lamaie si orez cu anghinare (4 portii)
Timp de preparare: 30 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
700 piept de pui (dezosat, fara pielita)
2 ceapa tocate
un ardei rosu mare, taiat bucatele
450 g orez prefiert
0 cana supa de pui
o jumatate de lingurita de unt
60 ml suc proaspat de lamaie
sare si piper dupa gust
350 g miezuri de anghinare
Preparare:
Puiul se taie fasii (groase cam de doua degete).
Intr-un Wok (sau o tigaie adanca de teflon) se pune untul si se incinge bine. Se micsoreaza focul si se adauga puiul, ceapa si ardeiul. Se soteaza pentru 5 minute. Se amesteca, se adauga orezul, supa, sarea si piperul si se aduce la fierbere. Se adauga sucul de lamaie, se acopera si se lasa la foc mic pentru 15 minute, pana se inmoaie orezul. Se adauga anghinarea, se amesteca bine si se lasa inca 2-3 minute, tot la foc mic, pana se inmoaie putin anghinarea.
Se asaza in farfurii cat inca este cald si se presara parmezanul.
Piersici si fructe de padure in sirop de sampanie (4 portii)
Timp de preparare: sunt gata in 30 minute, insa se lasa la rece inca pe atat
(complexitate redusa)
Ingrediente:
80 g zahar
250 ml apa
2 linguri suc proaspat de lamaie
trei – patru fasii de zoaja de lamaie
o jumatate de litru de sampanie sau vin alb sec
un baton de scortisoara
600 g zmeura proaspata (poate fi inlocuita cu coacaze, capsune, afine, mure sau orice fructe de padure sunt la indemana)
4 cuisoare
5 piersici coapte (cca. 750 g), de preferinta albe
Frisca pentru decor
Preparare:
Piersicile trebuie sa fie ferme si, daca se poate, albe. Daca sunt oranj-rozalii, se mai adauga o lingura de zahar la ingrediente. De asemenea, daca folositi fructe de padure acrisoare, mai puteti suplimenta zahar daca simtiti nevoia. Noua ne-au placut asa.
Piersicile se pun intr-o craticioara cu apa clocotita pentru cca. 30 de secunde, apoi se se scot si se decojesc. Se taie felii (groase).
Sampania pe care o folositi nu trebuie sa fe foarte scumpa si, la nevoie, se poate inlocui cu un vin alb sec.
Zaharul, piersicile, apa, sucul de lamaie, sampania/vinul, scortisoara, cuisoarele si cojile de lamaie se amesteca intr-o craticioara emailata (sau de inox) si se pun la fiert, la foc mediu. Dupa primul clocot se lasa la fiert la foc mic pana se topeste zaharul, apoi se opreste focul. Se lasa sa se raceasca.
Se scot piersicile, cu grija sa nu se deterioreze, si se aseaza pe 4 farfurioare.
Sosul ramas se pune din nou pe foc si se lasa cca. 8 minute, pana se ingroasa. Se toarna strecurat peste piersici si, dupa ce se raceste, se adauga fructele de padure.
La final, se garniseste cu frisca.
va ureaza pofta buna!
LisaJulie întreabă: