File de rechin cu portocale: : Adaptata dupa o reteta din Bahamas, impreunarea rechinului cu portocala, intr-o tava nu foarte inalta, capata un specific sud-european daca alaturi de portocala vor sta la loc de cinste coriandrul, usturoiul si busuiocul. Categoric, nu este o mancare pentru toate gusturile. Daca insa vrei sa incerci ceva nou, inedit ca gust, trebuie sa incerci carnea de rechin scaldata in mult suc de portocale.
Ingrediente: file de rechin, doua portocale, o lamaie mica, cativa catei de usturoi, frunze de busuioc verde, cateva boabe de coriandru, ulei de masline.
Daca l-ai cumparat congelat, lasa fileul sa se dezghete. Cand este dezghetat, pune-l la prajit intr-o tigaie cu putin ulei de masline. Fileurile se rumenesc usor, pe ambele parti, si se scot din tigaie cand prind o crusta galbuie.
Taie o portocala felii mai groase si rumeneste-le in aceeasi tigaie cu rechinul. Scoate-le pe rand pe o tava intinsa, curata. Peste ele, presara un praf de sare, foarte putin piper, cateva boabe de coriandru, si aseaza deasupra fileurile de peste. In tava, toarna sucul de la o portocala, catei de usturoi taiati marunt si un strop de zeama de lamaie.
Lasa la cuptor timp de zece minute, si la final presara deasupra un praf de busuioc la plic.
Serveste fierbinte, cu frunze de busuioc verde, cu garnitura de legume - broccoli sau sparanghel.
Conceptul retetei: este vorba despre o reteta exotica adusa la nivel european de prezenta busuiocului si usturoiului. Lipovenii din Delta nu vor fi deloc impresionati, in schimb aceasta reteta ii va face sa se simta ca acasa pe greci, turci, sau pe cei din nordul Africii.
Servire: calda, dar nu foarte fierbinte.
Vinul: un vin alb, sec.
Il poti gati ca pe orice peste (mai putin saramura si ciorba ca are si rechinu prestigiul lui), dar ai grija sa-l marinezi bine - poti sa il lasi chiar peste noapte intr-o punga etans cu ce condimente vrei si eventual niste otet aromatic - carnea de rechin are nevoie de condimente "strong" ca sa ia aroma. Incearca grill cu legume, e cea mai rapida si gustoasa alegere. Pofta mare!
2 bucati rechin
cimbru, rozmarin
sare, piper
Mod de preparare:
Se condimenteaza dupa bunul gust, se lasa 10-15 minute sa patrunda condimentele in carne.
Se pune pe gratrul incins. se lasa sa se rumeneasca putin pe ambele parti.Carnea de rechin este foarte frageda asa ca aveti mare grija cand intoarce-ti carnea pe partea cealalta.
Se servesc cu mamaliga si mujdei de usturoi.
Sper sa te ajute!
Ronnie35 întreabă: