Descriere
Clementinele sunt o incrucisare dintre mandarine si portocalele amare. Clementinele nu au samburi. Din clementine se face un suc unic, fiind in acelasi timp si dulce si acrisor. Clemeninele sunt folosite la fel ca si portocalele, fiind mancate pur si simplu, sau taiate pentru salate de fructe, adaugate la sosuri sau taiate pentru decorarea torturilor.
Calitati nutritive
Un fruct copt
Calorii: 37
Proteine: 0.53g
Carbohidrati: 9.4g
Greutate: 0.16g
Fibre: 1.9g
Excelenta sursa de vitamina A (772.8) si vitamina C (25.8mg)
Beneficii pentru sanatate
Alergii si sensibilitati (mancare si chimicale)
O dieta de dezintoxicare este recomandata deseori oamenilor suspectati ca fac alergii la anumite mancaruri pentru a se afla daca evitarea mancarurilor de obicei alergene te elibereaza de simptome. Aceasta dieta elimina mancarurile si aditivii considerati a fi alergeni comuni, inclusiv citricele. Unele carti de diete ofera informatii in ceea ce priveste folosirea acestei diete. Cele mai multe diete de dezintoxicare sunt destul de restrictive si cresc probabilitatea deficientelor nutritionale. O dieta de dezintoxixcare buna este de obicei urmata de reintroducerea mancarurilor eliminate la un moment dat, pentru a se vedea care sunt de fapt produsele alergice pentru o persoana iar apoi trebuiesc indepartate fara nici o scuza. Evitarea stricta a mancarurilor alergice pentru o perioada de timp (de obicei luni sau ani) poate determina ca uneori mancarurile sa nu mai provoace reactii alergice. Dietele de dezintoxicare restrictive si reintroducerea mancarii ar trebui supravegheata de un medic calificat in acest domeniu.
Urticarii
Alergia la mancare si la aditivi este o cauza obisnuita a urticariilor, mai ales in cazurile cronice. Citricele sunt printre acele surse de hrana care impiedica ca aceste urticarii sa apara. Numeroase studii clinice demonstreaza ca dietele care nu au inclusa mancare care provoaca reactii alergice produc in mod normal o reducere semnificanta a simptomelor la 50-75% dintre oamenii cu urticarii cronice. Oamenii cu urticarii ar trebui sa mearga la doctor pentru a depista care sunt mancarurile alergice posibile.
Pietre la rinichi
Acidul citric se gaseste in citrice si de asemenea poate proteja impotriva formarii pietrei la rinichi. Lamaile sunt cea mai buna sursa de hrana care se pot gasi aproape oriunde. Un proces preliminar este ca persoana sa bea 2 litri de limonada pe zi, lucru ce imbunatateste calitatea urinei in modurile in care sunt asociate cu prevenirea pietrei. Limonada a fost pe departe mult mai eficienta decat sucul de portocale. Limonada se obtine prin adaugarea de apa pana la se fac doi litri la 100 ml de zeama de lamaie. Se poate adauga putin zahar pentru ca licoarea sa aiba un gust acceptabil. Trebuie sa se mai faca teste pentru a se stabili daca limonada poate preveni recidivarea pietrei la rinichi.
Descriere
Mandarinul ar trebui sa fie mult mai mic sau egal in inaltime cu portocalul dulce, depinzand de varietate. Mandarinele sunt turtite, coaja este de culoare portocaliu deschis si portocaliu-rosu atunci cand sunt coapte, iar bucatile pot fi usor detasate intre ele. Semintele sunt mici si ascutite la un capat.
Utilizari
Mandarinele se mananca pur si simplu, sau se folosesc pentru salate, budinci sau prajituri. Foarte putine tipuri pot fi consrvate in sirop. Uleiul care iese din coaja este folosit pentru lumanari cu miros, gelatine, inghetate, guma de mestecat, etc. Esenta acestui ulei este folosita si in bauturile racoritoare sau alcoolice.
Valoare nutritiva pentru 100 g de fruct
Apa 82.6-90.2 g
Proteine 0.61-0.215 g
Grasimi 0.05-0.32 g
Fibra 0.3-0.7 g
Calciu 25.0-46.8 mg
Fosfor 11.7-23.4 mg
Fier 0.17-0.62 mg
Caroten 0.013-0.175 mg
Riboflavin 0.014-0.041 mg
Niacin 0.199-0.38 mg
Vitamina C 13.3-54.4 mg
Alte utilizari
Esenta uleiului de mandarina si clementina, precum si tincturile si esentele lor variate, este folosita in industria parfumurilor, mai ales pentru producerea de componente florale si colonii. Ele sunt mai mult cultivate in Italia, Sicilia si Algeria.
CLEMENTÍNĂ, clementine, s. f. Fruct citric, hibrid dintre mandarină şi portocala amară, având coaja roşie, lucioasă, cu aromă intensă şi miez dulce.
Mandarina: este fructul mandarinului,
MANDARÍN2 s. m. Arbust mediteranean cu fructe citrice, asemănător portocalului.
Hei,
Clementinele, mandarinele, portocalele etc. fac toate parte din aceeasi rasa primara. Totusi, diferentele sunt de marime, gust. Clementinele sunt mai mici decat mandarinele, au o coaja subtire ce se desface mai usor decat cea a mandarinelor. Sunt mai dulci si mai zemoase.
http://www.portocale.ro/clementine.htm
CompletMadGamerRacer întreabă: