Cu totii am auzit de tratamente miraculoase, de situatii ale unor oameni carora nu le mai ramanea decat putin de trait, dar care au supravietuit cu anii. Totusi ni se atrage atentia ca acestea sunt cazuri foarte rare sau este posibil sa nu fie vorba de un cancer autentic, ci de un diagnostic gresit.
Ceea ce face cancerul uneori nu este altceva decat sa ne modifice viziunea, accentuand timpul scurt ramas al existentei, desi dintotdeauna ni s-a parut ca vom mai avea si alte ocazii sa pornim la drum in cautarea fericirii. Amanand la nesfarsit cautarea esentialului este posibil ca intr-o zi sa aflam ca durata calatoriei noastre se scurteaza dintr-o data si nu am decoperit adevarata valoare a vietii.
Elemente cu potential miraculos
Cei care sunt mai bine informati in legatura cu boala lor, ingrijindu-si trupul si sufletul, acordandu-li-se ceea ce au nevoie pentru a-si imbunatati sanatatea, pot sa isi mobilizeze resursele corpului pentru a lupta impotriva cancerului. Nu exista nici o abordare naturista capabila sa vindece cancerul in totalitate insa exista o armonie perfecta care poate imbunatati situatia: dezintoxicarea de substante cancerigene, un regim alimentar anticancerigen, o activitate fizica adecvata si cautarea linistii sufletesti.
Un studiu in acest domeniu realizat de cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco in 2005 relava faptul ca o abordare naturista a bolii printr-un program complet de revigorare a sanatatii fizice si psihice produce o schimbare radicala a bolii in ce priveste stilul de viata, in special pentru cei cu o activitate profesionala stresata sau conducand o familie cu multe responsabilitati.
Ceea ce este mai impresionant este ceea ce se intampla in corpul celor care isi schimba stilul de viata: sangele lor pus in contact cu celulele canceroase este de sapte ori mai capabil de a inhiba cresterea celulelor canceroase. Cu cat acestia manifesta o mai mare implicare in asimilarea sfaturilor medicilor si aplicarea lor in viata de zi cu zi, cu atat celulele propriului corp sunt mai active in lupta impotriva celulelor canceroase. Acest program face apel, conform studiului, la un regim alimentar vegetarian, cu suplimente alimentare (vitamine antioxidante E si C, seleniu si un gram de acizi grasi de tip omega - 3 pe zi), exercitii fizice (treizeci de minute de mers pe jos, sase zile pe saptamana), practica gestiunii starii de stres (miscari yoga, exercitii de respiratie, imagini mentale sau relaxare progresiva) si o ora pe saptamana de participare intr-un grup de suport cu alti pacienti integrati in acelasi program.
Resursele necesare unei vieti mai lungi si implinite detinute de noi
Se pune intrebarea pana la ce limita putem conta pe ideea ca un sistem imunitar poate lupta pentru combaterea cancerului? Studiile referitoare la activitatea celulelor imunitare indica faptul ca ele se comporta cel mai bine in momentul in care regimul nostru alimentar este sanatos si activitatea noastra fizica implica intregul corp, nu numai creierul si mainile. Insa ceea ce este mai putin stiut este ca celulele noastre imunitare sunt sensibile si la emotiile pe care le traim, actionand pozitiv la stari emotionale caracterizate de bucurie, interconectare cu cei din jurul nostru.
Asadar, ne confruntam cu o serie de factori cate inhiba activitatea celulelor imunitare: regimul alimentar traditional occidental, stresul, supararea, depresia, izolarea sociala, negarea identitatii reale, modul de viata sedentar in opozitie cu factorii stimulatori precum regim alimentar mediteranean, bucatarie indiana, asiatica, seninatatea, bucuria, sprijinul din partea familiei si a prietenilor, acceptarea se sine in ce priveste propriile valente si trecutul persoanei respective, mod de viata caracterizata de o activitate fizica regulata.
Un obicei alimentar deficitar
Sa ne concentram pe aspectul nutritional. Cancerul este mult mai des intalnit astazi in occident. Analize statistice ale nutritiei occidentale releva faptul ca 56% din caloriile noastre provin din trei surse care nu existau pe vremea cand genele noastre erau in plina dezvoltare: zaharuri rafinate (zahar din trestie de zahar si sfecla de zahar, sirop de porumb, fructoza), faina inalbita (paine alba, paste albe, orez alb), uleiuri vegetale (soia, floarea soarelui, porumb, grasimi transformate). Iar corpul nostru inca mai asteapta un regim alimentar similar celui pe care il aveam in vremea in care consumam doar produse rezultate in urma vanatorii si culesului recoltei: legume si fructe si ocazional carne sau oua asigurandu-se un echilibru intre acizii grasi esentiali (omega - 6 si omega - 3) si o cantitate foarte mica de zahar. In mod paradoxal cele trei surse mentionate nu contin nici unul dintre elementele necesare corpului nostru pentru a functiona in bune conditii. Din contra acestea furnizeaza in mod direct combustibilul necesar cancerului pentru a se dezvolta.
Ce anume putem face pentru noi?
S-a demonstrat ca simpla reducere a zaharului si a fainei albe in regimul alimentar are un efect rapid asupra nivelului de insulina din sange, care stimuleaza in mod direct dezvoltarea celulelor canceroase si capacitatea lor de a invada tesuturile invecinate. Ca efecte secundare si benefice notam diminuarea acneei si catifelarea pielii. Consumul de paine facuta din cereale multiple cu bobul intreg (un amestec de faina alba si faina de ovaz, secara, seminte de in) este un lucru esential in incetinirea procesului de asimilare a zaharurilor provenite din grau. Din acelasi motiv orezul alb trebuie si el evitat si inlocuit cu cel brun.
In consecinta, regimul alimentar anticancerigen este compus din zarzavaturi (si legume) insotite de ulei de masline sau unt de provenienta organica, usturoi, ceapa sau mirodenii. Carnea si ouale sunt optionale si nu elementele principale ale meniului asa cum ne-am astepta conform platoului traditional occidental.
Plantele din familia verzei (cruciferele: conopida, broccoli, varza de Bruxelles) contin molecule puternic anticancerigene (care atentie! prin fierbere sunt distruse) impiedicand celulele aflate in stadiu precancerigen sa se transforme in tumori maligne, stimuland procesul de sinucidere al celulelor canceroase.
Componentii sulfurosi ai usturoiului reduc efectul cancerigen care apare in carnea prea tare fripta la gratar, ca si pe timpul combustiei tutunului, reducand totodata si nivelul zaharului din sange. Ei stimuleaza moartea celulelor in cancerul de colon, san, plaman si prostata, precum si in cazul leucemiei. Este bine de stiut ca moleculele substantelor active prezente in usturoi sunt eliberate atunci cand se sparge un catel de usturoi si sunt mai usor asimilate de organism daca sunt dizolvate in putin ulei.
Substantele active precum luteina, licopenul, fitoenul prezente in morcovi, dovlecei, bostani, cartofi dulci, curmale, caise, sfecla, in toate fructele si legumele viu colorate stimuleaza dezvoltarea celulelor imunitare si maresc capacitatea acestora de a ataca celulele tumorilor.
Efecte similare au: fructele de padure (capsuni, zmeura, afine, mure,merisor), citricele (portocale, mandarine, lamai si grefe), sucul de rodie care stimuleaza mecanismele de dezintoxicare si eliminare a substantelor cancerigene.
S-a demonstrat ca licopenul prezent in rosii duce la atingerea unei varste mult mai inaintate dupa declararea existentei cancerului de prostata, la barbatii care au consumat sos de rosii la cel putin doua mese pe saptamana. Este recomandat ca rosiile sa fie gatite pentru a-si elibera licopenul continut, uleiul de masline imbunatatind asimilarea acestuia.
Ciupercile contin polizaharide si lentiniani care stimuleaza reproducerea si activitatea celulelor imunitare. In Japonia sunt foarte des folosite ca adjuvant in tratamentul chimioterapic. Ele sunt recomandate a fi utilizate in ciorbe, supe de zarzavat sau de pui, fripte la cuptor sau calite intr-o tigaie, impreuna cu alte legume.
Patrunjelul si telina contin apigenin, un antiinflamator care stimuleaza sinuciderea celulelor canceroase si blocheaza crearea de noi vase de sange necesare pentru dezvoltareatumorilor. Carnosolul din rozmarin este un puternic antioxidant si antiinflamator.
Bacteriile din intestine care ajuta la digestie au rol important si in stabilizarea sistemului imunitar, dar totodata si inhiba dezvoltarea cancerului de colon. Surse importante ale acestor bacterii probiotice sunt iaurturile organice, kefirul, varza murata. Exista si alimente care stimuleaza dezvoltarea bacteriilor de acest tip precum usturoiul, ceapa, rosiile, bananele si graul.
Ceaiul verde reduce formarea noilor vase de sange de care are nevoie tumora pentru a se dezvolta si forma metastaze. El activeaza anumite enzime prezente in ficat, care elimina toxinele din corp, mareste efectul radioterapiei asupra celulelor canceroase. Se recomanda a se bea sase cesti de ceai pe zi, oparindu-se cate doua grame de ceai verde timp de zece minute si a se consuma cantitatea rezultata nu mai tarziu de o ora de la preparare.
O tableta de ciocolata neagra (cu mai mult de 70% cacao) contine antioxidanti, polifenoli care incetinesc cresterea celulelor canceroase aproape la fel de mult precum o ceasca de ceai verde oparit cum se cuvine. Amestecarea produselor lactate cu ciocolata anuleaza efectele benefice ale moleculelor de cacao. Asadar este de evitat ciocolata cu lapte. O combinatie fericita este aceea de a o turna topita peste fructe sau coaja de mandarina rasa.
Astfel, desi fiecare dintre noi purtam povara unui potential cancer ce zace in stare latenta in interiorul nostru tot noi avem de partea noastra doi aliati: mecanismele naturale de aparare a propriului corp, sprijiniti fiind de darurile naturii. Sa profitam deci de resursele de care dispunem pentru a preveni sau a ameliora ceea ce inseamna cancerul!
Articol oferit de Bucataria.net
Bună.
Mulțumesc, sunt o fană a fructelor și legumelor proaspete dar nu mă dau în lături nici de la o porție de cartofi prăjiți.
Micile plăceri, ce să facem. Toți avem bolile cu noi, la unii se manifestă mai devreme la alții mai târziu.
Omul dacă nu moare de boală, moare de accident sau vârstă (bătrânețe).
Pa, pa.
Multumesc! Folositoare informatii! De un real folos este si miezul de nuca, alunele, smochinele, stafidele si semintele de dovleac neprajite.
E mai bine sa previ decat sa tratezi, omul nu moare omul se omoara. de multe ori vad cazuri in care omul manca in exces ceva ce i face rau, se simte rau si tot nu face nimic, si telefoanele sunt cancerigene de accea va recomand sa le inchideti cand dormiti, orice boala ai avea poti sa iei toate meticamentele din lume daca e sa mori tot vei muri, am vazut o stire recent cu o batrana de 100 de ani care saraca a fost prima data cand a mers la spital, daca o boala intri in spital te tratezi de o boala si iesi cu alte boli.medicamentele au efecte secundare ele au fost testate unele pe 10 -100 persoane, noi suntem milioane de oameni, milioane de organisme diferite.conteaza foarte mult cum reactioneaza organismul si organismul si daca Domnul iti mai da zile. ce va recomand sa beti u pahar de lamaie dimineata in fiecare zi si multe fructe si legume, stiti ce bine va simtiti.
LisaJulie întreabă: