Pentru a identifica cele mai importante greseli pe care le poti face atunci cand cumperi peste sau fructe de mare, cel mai bine este sa analizam fiecare tip de produs in parte si caracteristicile pe care ar trebui sa le aiba atunci cand le cumperi. Pestele si fructele de mare sunt foarte sanatoase, dar, in acelasi timp, se pot strica foarte usor, asa ca trebuie sa te asiguri ca achizitionezi doar produse de calitate. Iata cum poti face asta.
Cand cumperi
peste proaspat, fii foarte atent la aspectul pestelui: acesta trebuie sa fie stralucitor si solzii trebuie sa fie intregi, nu trebuie sa aiba un miros foarte puternic si ochii nu trebuie sa fie roz, intunecati sau coborati (in afara de pestii cu ochi mici, precum somonul). Ochii trebuie sa fie stralucitori si clari, iar branhiile isi schimba culoarea odata cu trecerea timpului: de la rosu puternic la roz, gri, apoi verde sau maron – asadar, cu cat sunt mai rosii, cu atat pestele este mai proaspat.
Daca alegi sa cumperi
fileuri de peste, ai si aici grija la miros – nu trebuie sa fie foarte puternic! De asemenea, daca marginile fileului sunt de culoare maronie sau par uscate, daca ambalajul de plastic nu este etans sau daca este lichid in pachet – nu cumpara fileul. Fileurile proaspete de peste trebuie sa aiba un miros proaspat si discret, iar carnea trebuie sa fie elastica si suculenta.
Cand cumperi
fructe de mare inghetate, trebuie sa le alegi doar pe acelea care sunt inghetate solid si nu pe acelea care prezinta discoloratii sau portiuni uscate sau care au un miros ciudat. De asemenea, nu cumpara fructe de mare inghetate care au, in pachet, cristale de gheata. Ambalajul trebuie sa fie umed si etans. De asemenea, cand cumperi fructe de mare, tine minte: cele proaspete sunt de mii de ori mai bune decat cele inghetate.
Tu cum alegi pestele si fructele de mare?