Îți las o rețetă bună, verificată de mine de 2 ori. Deși eram începătoare în ale gătitului și toată lumea îmi dădea de înțeles că nu are cum să-mi iasă tocmai mie cozonacul bun, vreau să zic că mi-a ieșit perfect. L-a lăudat până și mama, care se entuziasmează extrem de rar de ceva.
http://www.lalena.ro/......VIDEO.html
E fain că ai și filmuleț. E mult mai ușor de înțeles procesul :)
Pe viitor te asigur că îți va ieși suuuper bun, dacă respecți rețeta asta. Până și bunicuțele de la țară te vor invidia :))
Pai am facut astazi unul cu sora mea ~doar asa sa vedem cum ne-ar iesi~
Doar ca nu ne-a crescut. Si mama a zis ca am pus prea mult zahar.
Partea faina e ca are gust bun.
Daca imi iese urmatorul iti trimit si tie.Pana la Paste o sa ajunga.
Mai,drojdia il face sa creasca, stiu ca am lucrat ca ajutor de bucatar Da, daca nu-mi trimiti vin peste voi acolo, il fur si fug cu el pe strada (sa fie cu nuci )
Ca sa creasca pui drojdie.
Ca sa nu creasca nu pui drojdie.
Ai inteles? Sa nu dai foc la casa.
Trebuie sa tin cont de asta. O data am flambat cartofii din greseala.Mda,si am vrut sa intorc oul in tigae ca pe clatita(sa il arunc in aer stii tu...si sa se rasuceasca) dar s-a terminat cam urat.
*Azi am pus drojdie si tot n-a crescut asa fain cum am vazut intr-o poza.
Si dupa ce ca am mai facut, a mai comentat si mama ca ne-a iesit un cozonac necomestibil.
Pf,eu era sa dau foc la casa cand eram mic, ma bagam cu lumanari pe sub pat, brichete, nu stiu de ce.
*Traiai periculos.(In fine inca mai traiesti)
Eu doar intram pe sub bat si adormeam acolo Sau mai adormeam prin sifonier, sub masa.
Sunt zeci de retete de cozonac si nu oricine se incumeta.
Drojdia,fie ca e uscata sau prospata,trebuie sa fie in garantie.
De asemenea drojdia trebuie proportionata la cantitatea de faina, scrie pe pachetele de drojdie.
Laptel cand faci maiaua trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.
Aluatul trebuie framant destul de mult, pana nu mai ramane faina pe lighean
Odata framantat, il lasi sa creasca intr-un loc caldut, acoperit cu prosop curat.
Nu totdeuna iese din prima, e important sa perseverezi!
Copiii se apuca de gatit, dezastru garantat. Daca nu ai dat foc la casa, tot se poate considera un succes.Iti vand un pont, arunca drojdia, sunt mincinosi astia.
Trebuie:
- Să pui suficientă drojdie pentru cantitatea de făină utilizată. Eu pun 50 g la 1 kg făină.
- Drojdia să fie proaspătă și de calitate. Dacă nu reacționează când începi să faci "maiaua" (când activezi drojdia cu puțin lapte călduț, zahăr și făină), atunci poți pleca repejor după altă drojdie. Am pățit o singură dată să nimeresc o drojdie proastă rău și să nu-mi crească aluatul de pizza (era dorjdie din aia uscată, la plic, dar era singura pe care o aveam la cabană în vârf de munte)
- Să frâmânți foarte bine aluatul de cozonac, chiar dacă e cam greu și durează mult. Da, trebuie bătut la el 45 de minute - o oră, până își schimbă textura, devine nelipicios chiar dacă e moale și când îl rupi se desface fâșii.
- Făina să fie de calitate. Să nu pui mai multă decât trebuie, aluatul de cozonac e un aluat moale cu care, la început, se lucrează cam greu.
- Trebuie să respecți timpii de creștere ai aluatului. Lași aluatul în lighean să crească 60-90 de minute, la loc cald.
- După ce ai umplut și modelat cozonacii, mai trebuie lăsați la loc cald până cresc suficient, în general cam încă o oră, înainte de a fi băgați la cuptor.
- E musai să ai o rețetă bună, ingrediente de calitate, multă răbdare la bord, să respecți întocmai indicațiile.
Nu există cozonac care să nu crească. Există doar persoane care fac greșeli și nu le detectează sau care nu au suficientă răbdare, pentru că un cozonac e migălos, dar și rezultatul e pe măsură
Da se pune drojdie incea ce contine faina si ceea ce vei face cu ea! - Cum ar fi painea de casa. cozonaci. si multe altele!
Nu e de la zahar, dar depinde de calitatea fainii albe de grau! Zaharul se pun cam 2-3 linguri la un kilogram de faina!
Uite ce trebuie sa faci cozonacului sa creasca:
https://www.youtube.com/watch?v=SX3vJdo7Qm4
X_X ^#(^
MBAAA întreabă:
050DydyX050 întreabă:
LisaJulie întreabă: