Buna
Gastronomia este studiul relaţiei dintre cultură şi alimentaţie. Deseori se greşeşte considerând că termenul gastronomie se referă exclusiv la arta de a găti (vezi Arte culinare), dar aceasta este doar o mică parte a acestei ştiinţe. Nu se poate spune întotdeauna că un bucătar este de asemenea şi un gurmand.
Din punct de vedere etimologic, cuvântul "gastronomie" este derivat din greaca antică, γaστήρ (gastér) semnificând "stomac" şi νόμος (nómos) - "cunoaştere" sau "lege".
Gastronomia studiază diverse componente culturale ce au alimentaţia şi mâncarea, în general, ca element de bază. Astfel, ea este relaţionată cu Artele frumoase şi Ştiinţele sociale în termeni de cultură, şi cu Ştiinţele naturale referitor la aparatul digestiv al corpului uman.
Principalele activităţi ale unui gurmand includ descoperirea, gustarea, experimentarea, cercetarea, înţelegerea şi documentarea în scris a alimentelor şi mâncărurilor. Gastronomia este, prin urmare, o activitate destul de complexă. Urmărind cu atenţie, oricine va descoperi că în jurul mâncărurilor există dans, teatru, pictură, sculptură, literatură, arhitectură şi muzică - în alte cuvinte, Artele frumoase. Mai mult, există fizică, matematică, chimie, biologie, geologie, agronomie, precum şi antropologie, istorie, filosofie, psihologie şi sociologie.
Primul studiu de bază al gastronomiei este probabil eseul numit Fiziologia gustului (Physiologie du goût) publicat de Jean Anthelme Brillat-Savarin în anul 1825. Spre deosebire de tradiţionalele cărţi de bucate, această lucrare se ocupă de relaţia dintre simţuri şi mâncare, tratând delectarea de la masă ca pe o ştiinţă.
În anul 2004 a fost fondată în oraşul Bra (Italia) prima universitate din lume dedicată şi devotată principiilor gastronomiei, denumită Universitatea de Ştiinţe Gastronomice (Università degli Studi di Scienze Gastronomiche). Misiunea acesteia este crearea unui centru internaţional de cercetare şi educaţie pentru cei care lucrează la îmbunătăţirea metodelor de cultivare, la protejarea biodiversităţii, şi la realizarea unei relaţii organice între gastronomie şi ştiinţele agricole.
Sper ca te'am ajutat
Arta de a prepara mâncăruri gustoase (şi priceperea de a le aprecia calitatea)... funda?
Arta de a prepara mâncăruri alese sau însușirea de a le aprecia calitatea, gustul.
LisaJulie întreabă: