ZACUSCA DE GHEBE
Se folosesc: 1 kg de ceapa, 2 kg de ardei kapia, 1. 5 kg de ghebe, 2 kg de rosii, 3/4 l de ulei, sare si piper boabe. Curatati ghebele, spalati-le sub jet de apa, cât sa le acopere. Lasati-le sa clocoteasca 5 minute, spalati-le sub jet de apa rece si puneti-le la fiert din nou pentru 5 minute. Separat caliti ceapa în ulei si când se aureste puneti ardeii copti curatati si rupti în fâsii. Adaugati gogosarii peste ceapa, lasati sa fiarba încet 30 de minute, dupa care adaugati ghebele. De asemenea, puneti bulionul pregatit din rosii, potriviti de sare, puneti piper si când zacusca a scazut potrivit, puneti-o fiebinte în borcane. Lasati-le în cuptorul cald 20 de minute.
Zacusca de morcovi
Ingrediente
1, 5 kg morcovi,
50 gogosari,
1, 5 kg ceapa,
2 kg rosii,
1, 500 ml ulei,
2 foi de dafin,
piper boabe, sare,
Mod de preparare
Ceapa se toaca marunt, morcovul se curata si se da pe razatoarea mare, se calesc in ulei. Gogosarii se coc ca pentru salata de ardeii, se presara sare, se lasa acoperiti 10-15 minute, pentru a se curata usor, se curata de samburi, se toaca marunt. Se adauga apoi peste ceapa si morcovi. Rosiile se tin 30 secunde in in apa clocotita, pentru a indeparta cu usurinta pielita, se dau prin masina de tocat si se adauga peste celelalte legume. Se lasa la fiert, la foc domol, pana scade, se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn, avand grija sa nu se prinda. Se adauga sare, piper, foaia de dafin. Se pune fierbinte in borcane spala-te si uscate, se acopera cu putin ulei(1 lingura la fiecare borcan. Borcanele se acopera cu o 2-3 foi de celofan si apoi capacul. Borcanele inchise ermetic se acopera cu o patura si se lasa sa se raceasca incet in acest mod, cam in 48 ore. Se scot numai dupa ce s-au racit, astfel mucegaiesc
Zacusca din morcovi, mere si vinete
Ingrediente
1 kg. morcovi, 1 kg. mere, 1 kg. vinete, 1 kg. ceapa, 1 kg. gogosari, 1 kg. ardei gras, 1 kg. telina, 1 l ulei, 800 gr. pasta de rosii, zahar, miere, sare.
Preparare
Se spala si se da pe razatoare telina si morcovii, apoi se pune totul la calit cu 250 ml de ulei. Se toaca ceapa si se caleste cu aceeasi cantitate de ulei, impreuna cu merele, care au fost curatate de coaja si simburi si taiate in cuburi mici. In alt vas, se calesc ardeii grasii si gogosarii bine spalati, curatati si tocati. Se coc vinetele, se curata si se combina obisnuit cu ulei. Cind toate aceste ingrediente s-au racit, separat, se pun intr-un vas mare, se adauga 800 gr. de pasta de rosii dezlegata cu un pahar de apa. Se omogenizeaza zacusca, se adauga 2 linguri de zahar, 2 linguri de miere, sare si restul de ulei pina la 1 litru. Se aseaza zacusca in cratite mari si se da la cuptor cu foc mic, pina cind grasimea se ridica la suprafata. Se pune fierbinte in borcane si se sterilizeaza in cuptorul aragazului, 30 de minute, cu foc mic.