Porţii: 8
Timp de preparare: 1 1/2 oră (plus 21/2 la rece)
Ingrediente:
pentru blat
200 grame unt (la temperatura camerei)
200 grame făină
3 ouă
150 grame de zahăr
1 linguriţă coaja de lămâie
1 linguriţă praf de copt (1 plic de 10 gr)
puţină sare
pentru umplutură
1 litru de frişcă vegetală îndulcită
50 grame de gelatină
1 cană de zahăr
1 linguriţă de coajă de lămâie rasă
200 ml lapte
1 plic de zahăr vanilat
2 ouă
100 grame stafide, mari, de bună calitate (Malaga, Sultan, Corinth)
100 ml rom brun de bună calitate
1 lingură de coajă de portocală rasă şi amestecată cu puţin zahăr pudră
Preparare:
Preparaţi un blat subţire, simplu, conform reţetei (urmăriţi doar etapele preparării din film, nu şi cantităţile sau forma de coacere). Coaceţi-l într-o formă de tort, rotundă, cu inel exterior detaşabil, unsă cu puţin ulei şi pudrată cu făină. Lăsaţi blatul să se răcească.
Puneţi la înmuiat, într-un vas metalic ( pe care îl puteţi pune ulterior pe un vas cu apă clocotită pentru a obţine un bain-marie) gelatina, zahărul, laptele rece, plicul de zahăr vanilat şi jumătate din cantitate de rom. Lăsaţi-le la înmuiat pentru minim 10 minute.
Stropiţi cu restul de rom stafidele şi lăsaţi-le să se umple de aroma băuturii.
Încălziţi într-o cratiţă – potrivită pentru dimensiunile bolului în care înmuiaţi gelatina – apă.
Bateţi cele două ouă şi amestecaţi-le, cu ajutorul unui tel, în gelatina înmuiată în lapte. Adăugaţi coaja de lămâie.
Puneţi deasupra vasului cu apă clocotită. Amestecaţi continuu cu telul, cu atenţie la margini unde are tendinţa de a se lipi, până când amestecul fierbe şi se transformă într-o budincă lucioasă şi aromată. Luaţi de pe foc şi lăsaţi să se răcească bine.
Până se răceşte crema, bateţi bine frişca.
Luaţi deoparte o treime din cantitatea de frişcă şi păstraţi-o pentru ornat.
Scurgeţi stafidele, dar păstraţi romul.
Desfaceţi inelul formei de tort şi, cu ajutorul unei aţe înfăşurate în jurul degetelor arătătoare, tăiaţi uşor capacul blatului pentru a obţine o suprafaţa dreaptă şi să permiteţi aromarea lui.
Puneţi inelul la loc şi stropiţi blatul cu romul în care au stat stafidele.
Amestecaţi, treptat, adăugând câte o lingură de frişcă (nu invers!) în budinca obţinută mai sus şi răcită. Nu uitaţi să păstraţi frişca pentru ornat!
Încorporaţi în stafidele în amestecul de budincă.
Turnaţi amestecul peste blat şi nivelaţi. Introduceţi tortul la rece pentru 2 ore.
Scoateţi tortul de la rece, desprindeţi-l uşor, cu ajutorul unui cuţit, de marginea formei, şi îndepărtaţi inelul.
Decoraţi tortul cu frişcă: finisaţi-l cu un strat subţire pe întreaga suprafaţă şi cu orice alte modele vă ajută imaginaţia şi îndemânarea.
Pudraţi tortul cu coaja de portocală din care zahărul pudră a absorbit lichidul.
Introduceţi tortul la rece pentru încă o jumătate de oră înainte de servire. Sper sa te ajute
anonim_4396 întreabă:
CodrinValentin întreabă: