Buna dimi! pai uite cum fac eu...2 kg de burta la o oala de 10 kg, 2 kg oase de vita, ori oase de porc cu maduva, le pun sa fiarba cam 2-3 ore, apoi scot( poti adauga la fiert si telina radacinoase in special, eu pun doar 2 morcovi atat)dupa ce fierbe bine, le scot, le las sa se raceasca, apoi curat oasele, si burta o tai fideluta, si o pun in oala sa mai fiarba o jumatate de ora, separat bat 4-5 oua amestecate cu smantana, iau un polonic de zeama si amestec cu ouale si smantana, apoi torn compozitia in oala amestecand incontinu, bineinteles ca la fiert se adauga sare, apoi se adauga otet la sfarsit si usturoi pisat, eu adaug o lamaie fara coaja taiata cubulete mici, iti garantez ca este un deliciu, si nu ai cum sa dai gres, ne chemi cand e gata? fiul meu abia asteapta sa ii fac, dar nu stiu cand:d o seara buna
Scrie dracu, pe gogu "ciorba de burta" si iti da zeci de retete, la ce dracu ai net aiuritule/o.
Ingrediente:
1/2 kg burta (curatata si apoi cintarita),
1/2 kg zarzavat de supa (morcov, patrunjel, telina),
o ceapa mare (100 g),
6-8 catei de usturoi,
1 lamaie,
1-2 galbenusuri,
100 ml smantana,
cca. 300 g oase vitel,
patrunjel,
telina (frunze).
Mod de preparare:
Se procura stomacul intreg, se taie in jumatate, spalindu-se apoi bine, scurs de apa, se presara apoi cu o lingurita cu virf de bicarbonat cu care se freaca bine si se lasa pina a doua zi la rece. A doua zi, se va limpezi din nou in 2-3 ape reci, raminind alba si fara miros.
Stomacul astfel curatat se pune la fiert in 3 l de apa rece, impreuna cu oasele de vitel si o lingurita rasa de sare. Fierbe in 3-4 ore sau chiar mai mult.
Dupa circa 2 ore, se adauga zarzavatul si ceapa taiata in sferturi, fierbindu-se in continuare acoperite la foc mic, pina cind se moaie bine "burta", completind cu apa atunci cind aceasta scade.
Burta fiarta se scoate din supa, se taie fisii de 1/2 cm pe lungime, iar acestea in bucati lungi de 3-4 cm. Bucatile se pun in supa strecurata, completind cu apa cit dorim sa fie de deasa si lasind sa mai fiarba citeva clocote.
Se ia de pe foc, se sareaza, se acreste, dupa gust, cu zeama de lamiie, se drege fierbinte cu galbenus si smintina sau iaurt si se aromeaza cu frunzele mentionate taiate marunt. Se pun deasupra 2 liguri de untdelemn si usturoiul tocat (sau mai mult, dupa dorinta). In lipsa lamaii, ciorba se poate acri cu sare de lamaie, otet sau bors. Iti ia cam o ora
Ingrediente
1.2 kg burta vita prefiarta
1 os vita
1 1/2 morcovi
1 gulie
2 radacini patrunjel
1 fir telina
1 lingura piper boabe
2 foi dafin
1/2 ardei rosu
1 ardei iute
400 gr smantana
6 catei mari usturoi
4 linguri sare mare
2 linguri ulei
7 linguri otet (pentru spalat burta)
Portii: 10
Preparare
Prima data am taiat burta bucatele mai mici decat vine ambalata in punga, astfel incat sa fie usor de luat cu lingura. Apoi am spalat-o in 5 ape in care am adaugat cate o lingura de otet. Am mutat-o intr-o strecuratoare pusa in chiuveta, am adaugat 2 linguri sare de mare si am frecat-o bine intre palme. Am spalat-o apoi sub jet de apa sa mearga sarea. Am mutat-o iar intr-un bol si am acoperit-o cu apa rece si 2 linguri de otet. Am lasat-o sa stea asa 1 ora, sa-i dispara mirosul de clor(? asa mirosea).
In acest timp am pus 4 litri de apa rece intr-o oala mare, am adaugat zarzavatul (gulia, patrunjelul, 1 morcov si telina) taiat bucati mari, dafinul, piperul si osul de vita. Am adus la fierbere, apoi am fiert la foc mediu spre mic cca 1 ora. Am spumat din cand in cand.
Am strecurat supa obtinuta si am spalat oala in care a fiert.
Am incins 2 linguri ulei in oala si am adaugat restul de 1/2 morcov razuit si 1/2 ardei rosu tot razuit. Le-am calit pana s-au inmuiat, cca 5 minute.
Am turnat peste ele supa strecurata si 2 linguri sare mare. Am adaugat apoi burta scursa bine si ardeiul iute taiat rondele. Am lasat la fiert, la foc mediu, pentru 40 minute (potrivit instructiunilor de pe pachet). Am verificat burta sa fie fiarta si am dat focul pe minim, astfel incat ciorba sa nu ma clocoteasca.
Am turnat smantana intr-un bol si am dizolvat-o cu 5 polonice ciorba fierbinte. Am turnat-o apoi incet in oala cu ciorba, amestecand cu polonicul in acest timp, astfel incat sa nu se branzeasca ciorba.
Cateii de usturoi striviti i-am frecat cu putina sare si am turnat un polonic de ciorba peste ei. Am turnat mujdeiul obtinut in oala cu ciorba printr-o strecuratoare deasa (cea de ceai), pe care am si scufundat-o apoi putin in ciorba si am mai frecat usturoiul sa-si lase toata aroma.
Verificati acum de sare si mujdei si daca mai trebuie mai adaugati.
Am mai lasat 5 minute pe foc (tot foc mic) si apoi am pus capacul si am lasat sa se raceasca.
Se serveste calda cu extra ardei iute si eventual otet pentru cei care doresc sa o acreasca.