O reteta f usoara este aceasta : cumperi sau faci un blat de tort, cu fructe. Cumperi apoi budinca de vanilie si gelatina de pus deasupra peste fructe, pe tort, laptele si-o sa te asiguri ca ai zahar in casa. Speli fructele ( capsunele, fragii, visinile, ananasul, murele, etc.) si pe cele mari le tai in lungimea lor; faci siropul pentru. insiropat si il racesti, apoi se insiropezi blatul ( se cumpara din acela pentru fructe - inalt numai de 3 cm ), faci budinca de vanilie si o torni peste blatul insiropat putin, si asezi repede fructele in budinca ca sa se vada si repede - sa nu se intareasca budinca ( ca nu se mai aseaza bine in ea - fructele ), faci apoi gelatina, rosie sau alba si o torni peste tort usor, incepaind cu mijlocul tortului, si in cerc, pana termini de turnat deasupra si apoi incerci sa o torni usor, dar repede, pe marginile tortului ca sa fie si pe lateralul tortului ca aspect. Lasi sa se araceasca tortul si pui apoi tortul in frigider sa se racoreasca in suportul de tort ca sa nu ia miros de mancare. Se serveste taiat felii si este cel mai racoros si usor tort. Dupa ce il vei fi facut ai sa vrei sa il repeti mereu... pofta buna (daca ai nelamuriri, scrie-mi si te ajut. lucien
Tort cu zmeura si frisca
Ingrediente:
Ingrediente (pentru 12 felii): 4 oua,
1 varf de cutit sare,
70 g zahar tos fin,
putin zahar vanilat si putina coaja rasa de lamaie,
40 g unt,
80 g faina.
Pentru crema: 1/4 l lapte,
2 galbenusuri,
2 linguri praf de budinca (de vanilie),
60 g zahar pudra,
1 baton de vanilie (miezul),
1/2 l frisca,
4 foi de gelatina.
Pentru piureul de zmeura: 250 g zmeura spalata,
100 g zahar pudra,
1 paharel lichior de zmeura (rachiu de fructe),
putina zeama de lamaie.
In plus: unt,
faina si hartie pentru forma de tort,
frisca batuta pentru acoperit tortul,
migdale feliate si
zmeura pentru ornat.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 190gr. Se freaca bine galbenusurile cu 2 linguri cu apa calda, jumatate din cantitatea de zahar tos, sarea, zaharul vanilat si coaja de lamaie, pana ce devin spumoase.
Se bat spuma albusurile cu restul de zahar si se incorporeaza in spuma preparata anterior, dupa care se adauga untul topit si faina.
Se toarna aluatul in forma si se coace 40 de minute in cuptorul incins. Dupa ce s-a racit, se taie in doua, pe orizontala.
Se pun pe foc zmeura, zaharul pudra si zeama de lamaie si dupa ce dau in clocot se trec prin sita, se lasa sa se raceasca si se adauga lichiorul de zmeura (1 lingura de zmeura se pune deoparte pentru ornat).
Pentru crema, se amesteca 4 linguri de lapte cu praful de budinca si cu galbenusurile. Restul de lapte se pune pe foc, impreuna cu zaharul pudra, si cand incepe sa fiarba, se toarna in el amestecul de galbenusuri si praf de budinca. Se amesteca pana ce se ingroasa si se mai da intr-un clocot, dupa care se raceste si se impart in doua: o parte se amesteca cu miezul de vanilie si cealalta cu piureul de zmeura.
Gelatina se inmoaie in apa rece, se stoarce, se dizolva in putina apa calda si se incorporeaza in frisca batuta, care se imparte si ea in doua si se amesteca cu crema de vanilie si cu crema de zmeura.
Se tapeteaza fundul formei cu hartie, se aseaza un blat, se unge cu un strat de crema de zmeura, peste care se intinde un strat de crema de vanilie, si se acopera cu blatul al doilea. Se da tortul doua ore la rece, se scoate din forma, se acopera cu frisca batuta amestecata cu piureul de zmeura pus deoparte, se presara cu migdale filetate si se orneaza cu frisca si zmeura intreaga.
veronica3513 întreabă: