Prajitura cu Mere – Amestecati pentru cateva minute faina, margarina si zaharul (jumatate de ligura). Se adauga merele curatate si feliate pe fundul formei, se presara zaharul (o lingura), scortisoara si aluatul. Se coace prajitura la 225 de grade C pana cand se inmoaie merele, iar aluatul devine brun deschis (aprox. 20 de min.)
Funda?
Ingrediente:
250 g margarina
500 g zahar,
5 linguri cu cacao
1 cana cu lapte
4 oua
200 g faina
1 pachet praf de copt
nuci(nu neaparat)
rom
ciocolata
coaja de lamaie.
Mod de preparare:
Se pune la fiert margarina impreuna cu zahar, lapte, cacao, coaja de lamaie. Dupa ce a fiert, se iau din aceasta compozitie 15 linguri in care se adauga ciocolata, rom, nuci (aceasta va fi glazura).
Restul compozitiei se pune la racit, dupa care se adauga galbenusurile, pe rand, apoi faina, praful de copt stins si albusurile batute spuma.
Compozitia se coace intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Cand este gata, se toarna peste ea glazura si se poate presara nuca de cocos.
Se poate insiropa inainte de punerea glazurii cu un sirop din 200 ml apa, 7 linguri de zahar, zahar vanilat. Se pun la fiert pentru un gust mai bun, se poate carameliza zaharul si se adauga apa, se da un clocot.
Sper sa iti iese! Pofta buna. Acum am pofta ))
Http://2.bp.blogspot.com/......ANA.jpgMai intai se vor face cele doua foi de doboş din compoziţia ce urmeaza:
- 4 ouă proaspete
- 4 linguri de apă
- 8 linguri de zahăr tos
- 8 linguri făină
Se separa ouale, se bat albusurile cu zaharul, se adauga pe rand galbenusurile apoi cele 4 linguri de apa si faina. Se fac 2 foi si se dau la copt.
Crema 1:
Se amesteca pe aburi 5 galbenusuri cu 200 grame de zahar pana se ingroasa. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Separat, 300 grame de zahar se vor carameliza si apoi se adauga 250 grame de margarina. Se amesteca bine ca sa se topeasca zaharul. Se aduga apoi 250 grame de nuca macinata.
Se ia amestecul de pe foc si se adauga acestuia amestecul de galbenusuri cu zahar, rece.
Cremă obtinuta se pune între două foi de napolitană.
Crema 2
4 oua se bat pe aburi cu 8 linguri de zahar, 2 linguri de cacao si un plic de capucino. Cand e rece se adauga 250 gr de margarina bine frecata.
Mod de aranjare:
- o foaie de doboş
- jumatate din crema a doua
- foile de napolitană umplute cu crema 1 (crema cu nuca)
- jumatate din crema 2
- a doua foaie de doboş
Se poate orna deasupra la alegere cu ciocolată sau glazură de cacao.
Prajituri de piatra
Timp de preparare:
30 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
225 g faina alba, cernuta
10 ml praf de copt
putina sare
1 lingurita de esente aromate amestecate
100 g unt, taiat in cubulete
100 g zahar
100 g stafide(sau orice vrei tu, dar daca pui nuca mai intai o coci putin in cuptor incat sa fie putin prajita)
5 ml lapte
1 ou, batut
Mod de preparare:
1. Se preincalzeste cuptorul la marcajul de gaz 6 / 200 grade Celsius.
2. Se pune faina, praful de copt, sarea si esentele aromate intr-un bol si se amesteca cu o lingura de lemn.
3. Se freaca untul cu amestecul pana cand capata aspectul unor firimituri mici, apoi se incorporeaza zaharul si stafidele.
4. Se face o adancitura in centrul amestecului, se rastoarna oul si laptele in adancitura, apoi se amesteca pana cand aluatul este foarte tare.
5. Se asaza amestecul in 10 gramezi mici si rotunde pe o tava de copt unsa cu unt.
6. Se coace timp de 15-20 minute si se lasa prajiturile sa se raceasca inainte de a le manca.
Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa)
Ingrediente:
300 gr faina, 150 gr unt, 150 gr zahar, 1 ou, 1 praf copt, 1 lingurita cacao, 1 lingura lapte (se framinta aluatul)
Crema: 6 albusuri batute spuma, 1 lingura apa, 200 gr nuca de cocos
Glazura: 6 galbenusuri, 200 gr zahar pudra
Mod de preparare:
Din ingredientele se fac 2 foi. Prima foaie se pune in tava si peste ea se pune crema (6 albusuri batute spuma cu 1 lingura apa, 150 gr zahar, dupa aceea se adauga 200 gr nuca de cocos). Acuma se pune a doua foaie si se da la cuptor la foc incet. Cind este inca calda se pune glazura din 6 galbenusuri frecate cu 200 gr zahar praf). Se pune pe blat, apoi se razuie ciocolata si se lasa in tava pina a doua zi.