Ingrediente:
1-2 capatani de varza murata sau dulce (in functie de marimea verzei, dar si de calitatea frunzelor)
500 de grame de ciuperci proaspete
200 de ml. de orez cu bobul rotund, spalat si zvantat
1 telina mica (radacina)
2 morcovi mari
2 cepe mari
150 de ml. de bulion de rosii
60 de ml. de ulei de masline extravirgin
1 legatura de marar
1 legatura de cimbru
2 foi de dafin
sare si piper
Preparare:
Se desprind frunzele de pe capatana de varza murata si daca varza e prea sarata, se pot desara, clatindu-se in cateva ape reci. Se decupeaza cu grija nervurile ingrosate de pe frunze (nervuri care se pastreaza deoparte) si se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni si calitate pentru sarmale. Din frunzele de la suprafata capatanii, mai mari, se pot obtine 2-3 sarmale.
Daca se foloseste varza dulce, se curata varza de frunzele ofilite de la suprafata. Se pune la fiert o oala mare cu apa, dupa ce da in clocot se sareaza apa si se opareste varza intreaga timp de 1-2 minute. Se desprind frunzele de la suprafata, care au devenit suple in urma oparirii si se scufunda varza din nou in apa clocotita, pana cand se desfac toate frunzele. Dupa e necesar, frunzele se mai pot opari scurt, fara a fi gatite, doar atat cat sa fie maleabile si sa se poata lucra usor cu ele.
Morcovii se curata si se rad pe razatoarea mare (eu i-am dat la robot), telina si ceapa la fel.
Le faci exact ca si cele cu carne dar in loc de carne pui pasat ciuperci si sau soia ies la fel de bune